Uppdragsgivare:Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT)
Uppdragsår:
2020
BTA:
23 000 kvm
Uppdragstyp:
Generalkonsult, programarbete, systemhandling, färdigprojektering i samverkansentreprenad
Byggherre och samarbetspartners:
Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT), samarbete med Liljewall
Priser:
Vinster: Swedish Design Award by Rum 2021 och Guldstolen. Nominerat: Träpriset 2024.
Gällivare växer och utvecklas. Det nya Kunskapshuset inhyser kommunens gymnasium och lärcentra för vuxna. Tillsammans med Liljewall arkitekter har vi skapat en flexibel och vacker utbildningsmiljö rustad inför framtidens behov av förändring och utveckling.
Kunskapshuset ersätter den nuvarande gymnasieskolan i Malmberget som på grund av den expanderande gruvdriften måste bli tagen ur bruk. Det är en viktig del av samhällsomvandlingen som går under visionen ”En arktisk småstad i världsklass”. Med Kunskapshuset ville vi knyta an till platsens själ och bidra till ett attraktivt centrum.
– Några stora utmaningar i projektet var hur programytan från den befintliga skolan kunde minskas samtidigt som kvaliteten på lokalerna skulle förbättras, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. Hur skulle vi få in Vuxengymnasiet och vilka möjligheter fanns till samnyttjande? Hur skulle vi hantera en voluminös byggnadskropp i en småskalig kontext?
Inspiration från gruvan
Den färdiga byggnaden avslöjar tydligt hur gruvan och naturen har inspirerat gestaltningen. De asymmetriska linjerna tecknar ständigt nya volymer som förändrar helheten när man rör sig kring byggnaden. Byggnaden har både en stadsmässighet och en naturmytisk dimension kopplat till fjällvärlden.
– Det var viktigt för oss att betrakta byggnadens uppbyggnad utifrån de skilda förutsättningar de olika sidorna möter, säger Mats Jakobsson. Paradfasaden mot det blivande nya torget, småskaligheten mot Storgatan, respekten mot kyrkan och kommunhusets dominans.
Andra aspekter att ta hänsyn till var hur vi skulle bygga för att ge utrymme åt övriga framtida funktioner som torg och Multiaktivitetshus, samt hur byggnaden skulle bidra till Storgatans kommersiella stråk. Genom tät dialog med pedagoger från gymnasieskolan och Lapplands lärcentra landade vi i det nya kunskapshuset. Förhoppningen är att skolans framtida elever ska uppleva miljön stimulerande och välplanerad.
Samling runt lägerelden
Interiört spelar det centrala trapphuset en viktig roll. Både som historiebärande element och som statushöjande markör. En svindlande rymd och intrikat arkitektur förmedlar betydelsen av skolan, eleverna och samhällets stolthet och hopp. Trappan Dagbrottet avslutar som en gradäng. Här kan elever och personal samlas runt en öppen spis och samtala eller ha föreläsningar.
Material och kulörer går i trä, metall, betong och sedum. De lugna kulörerna skapar balans i kontrast till husets röda fasad, glaspartier och detaljer i mässing. Träfasaden är uppbyggd av vertikala träpelare vars mönster tagit inspirationen lokalt. Samtidigt som den exteriören lyser starkt med sin röda kulör ger den återhållsamma interiörskalan ett lugn.
Prisat hus
Kunskapshuset har fått en mängd fina priser och nomineringar. Bland annat blev det nominerat till Kasper Salin-priset 2020, WAF 2021, INSIDE Awards 2021, EU Mies Awards 2022, vann utmärkelsen Swedish Design Award by Rum 2021 och passade då också på att ta hem Guldstolen.
Uppdragsgivare:Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT)
Uppdragsår:
Färdigställande 2028
BTA:
ca 20 500 kvm
Uppdragstyp:
Generalkonsult, programarbete, systemhandling, färdigprojektering i samverkansentreprenad
Byggherre och samarbetspartners:
MGA Michael Green Architecture i samarbete med MAF Arkitektkontor / Tengbom
Illustrationer:
MGA Michael Green Architecture
Staden Gällivare norr om polcirkeln är i förändring. Två centrum ska bli ett när stora delar av grannorten Malmberget behöver flytta på grund av gruvbrytningen. Kommunen har efter ett gediget förarbete i dialog med medborgarna tagit fram visionen om en ”arktisk småstad i världsklass”. Här bygger vi ett multiaktivitetshus.
Multiaktivitetshuset i Gällivare är en del av det nya Gällivare där även Kunskapshuset, Vassara torg, is-och evenemangsarenan Isborgen och den nya friidrottshallen ingår. Byggnaden blir en plats för möten, över åldersgränser och intressen. Multiaktivitetshuset ska stå klart år 2028 och har ritats av Michael Green Architecture i Kanada. Vi har stått för programarbete, systemhandling och färdigprojektering i samverkansentreprenad.
– Kommunen ville ha en välkomnande märkesbyggnad med en arkitektur som knyter an till platsen, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. En unik centrumbyggnad som gör Gällivare till en attraktiv småstad att leva i som sprider intresset långt utanför kommunens gränser.
Varmt och flexibelt med lokala material i Multiaktivitetshuset
I den komplexa byggnaden som upptar ett helt kvarter har vi samlat kultur, bibliotek, badhus, ungdomslokaler och inomhusidrott. Den bärande idén bygger dels på det samlande rummet- en mötesplats för medborgarna, kommunikationsstråken genom byggnaden och en uppdelning i läsbara volymer som stämmer med ortens skala.
– Vi ville göra byggnaden varm, enkel och flexibel, säger Mats Jakobsson. I den mån det är möjligt ville vi arbeta med lokala material som trä och koppar. Byggnaden skulle även kunna möta högt ställda miljömål.
Kärnan i projektet är ett centralt samlingsutrymme kallat härden, ett utrymme för gemenskap. Multiaktivitetshuset ska vara ett gemensamt utrymme som passar för alla årstider. På vintern vänder det centrala utrymmet inåt och skapar en varm och välkomnande miljö, som förvandlas på sommaren och sträcker sig utåt mot staden. En viktig del i gestaltningen var att koppla samman människor inom byggnaden och skapa möjlighet för socialisering via ett centralt samlingsutrymme mellan byggnadens olika användningsområden (sport, konst och bibliotek). Här finns även restaurang, café och bar som omger härden.
Paviljongkoncept för mänskliga möten
För att uppnå en byggnad som passar in i omgivningarna samlades det komplexa byggprogrammet i en serie mindre paviljonger. Genom att använda en serie mindre byggstenar kunde designen smälta in i stadssammanhanget på ett blygsamt och lättillgängligt sätt. Detta tillgängliggjorde en mängd mysiga utrymmen och större områden för folksamlingar. Formerna på paviljongerna är utformade för att förbättra och svara på lokala miljöfaktorer som sol, vind och utsikt, och utrymmet mellan paviljongerna varierar för att ge många vackra alternativ för att få in ljus och luft.
Paviljongerna varierar i storlek och höjd, två av dessa volymer blev identifierade som ”fyrar”. Dessa är biblioteksfyren utanför södra torg och poolfyren från norra torg. Fyrarna är långa och genomskinliga, med glödande indikatorer (skyltar) för byggnaden som välkomnar och locka dig in i hjärtat av byggnaden.
Möte mellan landskap och gårdar
En mängd olika gårdsstorlekar och orienteringar gör det möjligt för en mängd olika landskap och användningsområden i nära anslutning till byggnaden. När landskapet blir integrerat i byggnaden finns naturen i alla utrymmen samtidigt som den ger en direkt tillgång till utomhusvistelse med frisk luft och vackert naturligt ljus.
Från trafikbuller och labyrintmiljöer till öppna, trygga ytor. Hagsätra centrum ska få ett lyft, och Tengboms förslag kombinerar social hållbarhet med återuppstånden 60-talscharm.
Ett öppet, modernistiskt torg med en plaskdamm i blickfånget. Så kunde man beskriva danskritade Hagsätra Centrum på tidigt 60-tal. Med 90-talet kom påbyggnader och torget förvandlades sakta till en plats med mörka passager, otydliga stråk och trygghetsproblematik. Men nu är det dags för en ny upprustning – och den här gången blickar vi tillbaka i historien. Tillsammans med Ikano har Tengbom arbetat fram ett förslag. Nu pågår ett detaljplanarbete för att rusta upp centrumet, tillföra bostäder i området och samtidigt tillvarata de fina originalkvaliteterna.
Trygghetsfrågan präglar vårt förslag, både när det gäller bostadsgårdarna och själva centrumet.
Trygghet byggs fram
Hagsätra ingår i ett av stadens projekt för social hållbarhet. Och trygghetsfrågan präglar vårt förslag, både när det gäller bostadsgårdarna och själva centrumet. För ökad trygghet och återupplivad 60-talscharm återgår vi till ett stort och öppet torg. Genom att öppna upp det man tidigare byggt igen skapar vi en stor, öppen torgyta med förbättrade flöden och naturliga mötesplatser. En ny byggnad på torget ramar in med både bostäder och lokaler i botten. Med förbättrad belysning och levande bottenvåningar kan vi skapa förutsättningar för en tryggare miljö i Hagsätra centrum.
Originalkvaliteterna dammas av
Under tillbyggnaderna har Hagsätra centrum en rad fantastiska originalkvaliteter. Vårt förslag går ut på att så varsamt som möjligt passa in ny bostadsbebyggelse inom ramen för 50-och 60-talsbebyggelsen som finns där idag. Förslaget återknyter till torgets ursprungliga rektangulära form och återskapar originalkvaliteter och originalriktningar, samtidigt som det respekterar befintliga rörelsemönster. Byggnaden på torget flirtar med paviljongens tidigare läge och accentuerar torgets form.
Runtomkring centrum adderar vi nya bostadshus och bygger dessutom ihop gårdarna så de blir avskärmade från trafiken. Genom att riva väl valda delar av tillbyggnaderna på torget och i princip bara bygga på före detta markparkeringar frigör vi inte bara utrymme – utan återskapar dessutom Hagsätra centrums ursprungliga charm.
Uppdragsgivare:Hellasvägen Invest AB genom Daniel Svensson på Energy Service Management
Plats:
Höör, Skåne
Uppdragsår:
2019 – 2020
Skede:
Pågående
Samarbetspartners:
Oevis
Tänk om man skulle bygga en hel stadsdel runt en ek, och samtidigt döpa den efter trädet. Precis det är planen för nya Ekstaden i skånska Höör. Tengbom har tagit fram ett förslag som förvandlar industri till idyll.
Från plåtindustri till ett helt nytt bostadsområde – samtidigt med social hållbarhet i fokus. Hällboområdet, som länge varit ett industriområde, ska nu utvecklas till en levande del av Höör. Den brokiga småstadskaraktären erbjuder öppna gröna kvarter och intima gaturum. Här uppmuntrar utemiljöerna vidare till möten, promenader och lek.
”Barnen ska kunna sparka boll direkt utanför dörren. Här kan man leva småstadsliv utan att behöva flytta ut till ett villaområde”.
Själva stadsskalan är starkt influerad av hur centrala Höör är utformat – Ekstaden ska bli uppfattad som en naturlig del av omliggande landskap. Därför fortsätter befintliga gator men även stråk in i området, där de mynnar ut i mötesplatser och grönområden. För att ge ett småskaligt intryck med en personlig karaktär består husen av två till fyra våningar, där den översta våningen är indragen. Här varvar man också hus med uråldriga träd – stadsdelen drar nytta av den lummiga miljön som redan finns kring Gästis och Kolljungabäcken. Ekstaden är inte bara byggd kring en ek – den blir en grön förlängning av den skånska kulturmiljön.
Med sitt stationsnära läge blir Ekstaden ett perfekt boendealternativ för småbarnsfamiljer från närliggande städer, som Malmö och Lund.
Uppdragsgivare:Riksbyggen, MIdroc, Nordr, Lunds kommun, LKF, LKP
Plats:
Margretedal, Lunds kommun
Uppdragsår:
2017-pågående
Uppdrag:
Parallellt uppdrag för kvarteret Margretedal
Kan man flytta hemmamyset till gränderna? Tengboms förslag för Margretedal tar gaturummet i anspråk – och skapar helt nya sociala ytor.
Margretedal och Tengbom har ett förflutet. Redan 1999 vann vi en arkitekttävling och fick förvandla det gamla industriområdet i Lund till bostadskvarter. 21 år har snart gått, och i takt med utvecklingen av samhället ser förutsättningarna idag dock annorlunda ut. Södra vägen har fått allt mer trafik, och den öppna strukturen fungerar inte längre. Dags att tänka om. ”Modigt och tätt” var ledorden. Tre arkitektkontor, varav Tengbom var ett, blev utvalda för att ta fram förslag till en ny struktur. Här gällde det att skapa ett område i centrumläge med hög boendekvalitet, modig bebyggelse, rik grönska och upplevelserik kulturmiljö.
Arkitektur som uppmuntrar till nya bekantskaper
Lund är en mötesplats med ett stort flöde av besökare, vilket därför kräver en stark kontextuell förankring. Vi vill skapa en stadsdel med stora sociala kvaliteter, och ser ett stort värde i att skapa en miljö som uppmuntrar till möten människor emellan.
”Det handlar om att hitta arkitektur som löser många frågor i ett svep. Vi vill inte konkurrera med den gamla stadskärnan, utan tillföra något som har en egen karaktär. Ett nytänkande koncept som ger mervärde till kvarteret.”
Med vårt förslag vill vi tillgängliggöra staden. Tänk dig en myllrande, grönskande gata där vägar korsas, hundar leker och grannar tar en fika. Vidare erbjuder vi ett varierande stadsrum; ett öppet, socialt stråk, mysiga gränder och privata utrymmen.
Livskvalitet i kvartersform
I nära samarbete med Lunds kommun och exploatörerna har ett förslag till utformning tagits fram och lösningar utvecklats. Genom planering av olika bostadsstorlekar har vi därmed skapat förutsättningar för bra boendekvalitéer. Variationen i höjd och sättet vi utformat taklandskapet på berikar samtidigt upplevelsen. Flera byggnader får också möjlighet till privata eller gemensamma takterrasser för odling och spontant umgänge. Grändernas knäckar och avsmalnande bredd mot söder skärmar mot buller och bidrar till att skapa en bra skala och klimat i gränderna. Den egna balkongen på parkhusen är också kompletterad med en gemensam takterrass.
Tengboms uppdrag var att skapa ett lokalprogram för en skola för drygt 300 elever där det främsta önskemålet var att skolan skulle vara möjlig att enkelt förändra för kommande behov. Samtidigt togs en utredning fram angående möjligheten att exploatera ett orört skogsområde i Alsike. Beställarens önskemål var en skola med stark arkitektur och värme, väl inpassad i just detta naturområde. Här är Brännkärrsskolan.
Huvudbyggnaden på Brännkärrsskolan är utformad med tegelfasad och de anslutande byggnadskropparnas fasader är i liggande panel. Interiört la vi också stor vikt på valet av hållbara material och en hög arkitektonisk gestaltning som kan bidra till att skapa en kreativ och stimulerande skolmiljö. Genom de utblickar som skapades är det lätt att orientera sig i byggnaden och det stimulerar kontakten med den yttre miljön.
Lek möter konvention i Brännkärrsskolan
Ljusinfallen ger spänning åt lokalerna. Lös inredning använde vi för att ge väl valda delar av skolan ett lekfullt utryck. I klassrummen är inredningen mer konventionell. Den akustiska miljön är viktig i en skolbyggnad och genom ett nära samarbete med akustiker har ljudmiljön varit en del av arkitekturen; till exempel genom specialutformade paneler.
Ljusinfallen ger spänning åt lokalerna.
Vårt team har arbetat med projektet från program-, detaljplaneskedet fram till färdig byggnad. Även i produktionsskedet har Tengbom deltagit i nära samarbete med beställare och entreprenör.
Tengbom har samtidigt byggt många och olika skolor runtom i Sverige. Ta därför gärna en kik i vår portfolio där du hittar ett urval av våra projekt!
Samarbetspartners:
Serneke, Älvstrandsbolaget, SOM Architects, Entasis, Semrén & Månsson
Göteborgs stad växer och Lindholmen är ett av de mer omtalade stadsutvecklingsprojekten på agendan. Inte minst för att Nordens högsta skyskrapa ska byggas där – Karlatornet. Tengbom har stöttat stadsbyggnadskontoret och deltagit i hela arbetet med detaljplanen för Karlavagnsplatsen.
På Lindholmen planerar man för en attraktiv blandstad med bostäder, kontor, skolor, vård, handel och hotell. Den nya bebyggelsen ska bidra till förverkligandet av ”Vision Älvstaden” och en bättre stadsmässighet i området. Tengboms omfattande uppdrag i Karlastaden har varit att ta fram planeringsförutsättningar, delar av planhandlingen och ett kvalitetsprogram för utformning av allmänna platser och kvartersmark. Vi har också gjort social- och barnkonsekvensbeskrivning.
Ambitionen har varit att ta ett samlat grepp för att det nya området ska kopplas ihop med kringliggande bebyggelse och service. Detta för att Lindholmen inte bara ska vända sig mot Göta älv, utan vara en del av en större stadsväv som sträcker sig bort mot Kvilletorget och övriga Hisingen.
Tillgängliga kvarter
”Vi har lagt stor vikt vid att det ska vara allmän plats mellan husen i planen. Utformningen av platser och gator vid Karlavagnsplatsen är en viktig del i att göra platsen tillgänglig för alla”, säger Ylva Ralph.
Det betyder att gatumiljöer blir utformade för så lite trafik som möjligt inne i kvarteren och att ytor ska gå att använda av alla oavsett ålder eller fysik. Parkmark och lekytor har man planerat in både inom kvartersmark och inom allmän plats, även uppe på byggnader.
Hållbara kvarter
Vi har lagt stor vikt på att planera för en hållbar stad, utifrån de tre hållbarhetsparametrarna: socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Karlastaden ska certifieras enligt BREEAM Communities, vilket är ett sätt att säkerställa att grundtanken och visionerna för den hållbara stadsdelen följer med hela vägen. Målet är att stadsdelen ska bli en spjutspets inom stadsbyggnad, både vad gäller innovation och hållbarhet.
Är du nyfiken på fler av våra stadsutvecklingsprojekt?
I Tammerfors i Finland växer Härmälänranta fram, en helt ny stadsdel med ambitionen att bli Finlands mest miljöprofilerade. Här har vårt stadsutvecklingsuppdrag lett till en kortare planprocess och en mer flexibel detaljplan – viktiga förutsättningar för en stadsdel där kvaliteten står i centrum.
Intill vattnet ett par kilometer sydost om centrala Tammerfors utvecklar Skanska Kodit den nya miljöprofilerade stadsdelen Härmälänranta – ett naturligt steg i Tammerfors klimatprogram med syftet att bli en koldioxidneutral stad. Utöver 1 500 bostäder kommer området att rymma en blandning av kommersiell och offentlig service, arbetsplatser, offentliga parker och torg, badstrand och bryggor blandat med kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.
Tydlig identitet
Vi vill att Härmälänranta ska bli en levande stadsdel med tydlig identitet. Området utgör en historiskt viktig del av Tammerfors. Därför är det mycket viktigt att den befintliga och kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen blir integrerad i den nya, urbana miljön. Vårt förslag för ny bebyggelse rymmer flera olika funktioner, platser och boenden med en variation av volymer, typologier och karaktärer. Centralt i området föreslår vi en ”activity link” – ett centralt stråk med olika publika funktioner som binder samman Härmälänranta med stadsdelarna runtomkring. Stränderna görs tillgängliga med strandpromenader, bryggor och platser för vistelse, restauranger och handel.
Vi ville diskutera kvalitet framför kvantitet
Effektiv process och flexibilitet
Vårt stadsutvecklingsuppdrag har varit både spännande och omfattande. Vi har genomfört analys- och konceptarbete, samt en masterplan med tillhörande gestaltningsprinciper som legat till grund för en ny detaljplan. Utifrån masterplanen har vi också tagit fram ett designkoncept för de första fyra kvarteren, och genomfört en speciell studie av förslagets högre byggnader.
Inom ramen för vår masterplan har vi också tagit fram ett koncept för områdets dagvattenhantering. Vi genomförde också en sociotopstudie av områdets offentliga platser.
Tidigt i projektet inledde vi tillsammans med Skanska Kodit en dialog med Tammerfors stad om vår vision för Härmälänranta. Platsens möjligheter gav fantastiska förutsättningar. Vi ville diskutera kvalitet framför kvantitet – genom att skapa förutsättningar för att bibehålla de grundläggande kvaliteterna i en bebyggelse som kommer att vara under utveckling lång tid. Genom en gemensam, hög ambition för Härmälänranta kunde vi bidra till en betydligt kortare planprocess och en detaljplan som lämnar större utrymme för flexibilitet än brukligt.
Vi behöver ha insikt om de många olika perspektiven. Inte bara beställarens eller byggaktörens, utan också brukarnas – de som ska leva och bo i det nya området.
Insikt om stadsbyggandets komplexitet
Att ta sig an ett stadsutvecklingsprojekt kräver en djup förståelse för förutsättningar, utmaningar och möjligheter. Vi behöver ha insikt om de många olika perspektiven som finns på projektet. Inte bara beställarens eller byggaktörens, utan också brukarnas – de som ska leva och bo i det nya området.
En särskild utmaning i stadsutvecklingsprojekt är hur vi på bästa sätt skapar förutsättningar för en blandad och levande stad, som ur historiskt perspektiv byggs under en relativt kort tidsperiod. Vår lösning på detta är att vi i varje steg av projektet har definierat riktlinjer, så kallade design codes. Det för att försäkra kvaliteten, flexibiliteten och planens hållbarhet över tid. Med stor omsorg har vi drivit processen framåt. Fokus låg i första hand inte på att i detalj styra utformningen av bebyggelsen. Snarare på de funktioner och kvaliteter som ska uppnås i stadsrummet för att den gemensamma visionen för Härmälänranta ska bli verklighet. I Skanska Kodits film kan du kika närmare på projektet.
Vid Borstahusen, ett fiskeläge från 1770-talet i nordvästra Landskrona, har vi utvecklat ett visionsprogram. Detta för en helt ny stadsdel med runt 1 200 bostäder. Projektet är en del av Landskrona stads satsning för att på så vis attrahera nya målgrupper och ta tillvara på utvecklingskraften i Öresund.
Borstahusen är ett av fyra fokusområden som Landskrona stad valt att titta närmare på ur utvecklingsperspektiv. Strax intill det gamla fiskeläget ligger ett större område med camping, golfbana och idrottsplats. Genom att hitta alternativa lägen för dessa kan man frilägga ett stort exploateringsområde för en ny stadsdel precis intill vattnet – ett unikt läge i Skåne.
Vad är en intressant stadsmiljö?
Ett visionsprogram av det här slaget kräver både erfarenhet och ett stort mått kreativitet. Och kanske framförallt – många samtal om vad riktigt bra stadsplanering verkligen innebär. Ambitionen i projektet var att skapa något så attraktivt att det lockar helt nya målgrupper, som företagsledare och innovatörer. Vi ville rita något helt nytt och annorlunda.
Ett modernt fiskeläge
Ur våra diskussioner växte en modern tolkning av ett traditionellt skånskt fiskeläge, med liknande strukturella drag men i ny skala och med annorlunda arkitektur. Från den allmänna stranden och in mot land ville vi skapa en miljö där utblickarna över vattnet kommer till sin rätt och tillhör alla. Närmast stranden valde vi att våga rita in låga volymer, för att sedan öka skalan längre in i stadsdelen. Idag är det oftast standard att rita in höga lägenhetshus vid vattnet, för att ge fler boende utsikt. På vårt sätt ger vi istället större delar av staden utblickar över sundet. Strandmiljön i ett område i mindre skala blir också mer njutbar för allmänheten.
En miljö där utblickarna över vattnet kommer till sin rätt och tillhör alla
Levande stadsdel med utblickar över Öresund
Vi har jobbat mycket med att utveckla visuell kontakt mellan staden och vattnet. På vissa gator, som vetter rakt mot stranden, kan man kliva utanför dörren i sitt radhus ganska långt upp i stan. Och ändå ser du direkt över till Ven. I de många grönområdena ser vi smala gångvägar som också är riktade direkt mot sundet. Samtidigt är en annan utmaning att skapa en levande miljö, med funktioner, service och flöden som fungerar naturligt och skapar social gemenskap. Således la vi stor vikt vid både detaljer och helhet. Varken kvarter eller grönområden ska upplevas som bortglömda platser.
Vi har omsorgsfullt formulerat principer och typologier som är funktionella. Kvaliteterna i visionen får inte gå förlorade på vägen mot realisering.
En vision på väg mot förverkligande
Borstahusen är ett stort område, och vi har omsorgsfullt formulerat principer och typologier som är funktionella. Det var viktigt för oss att kvaliteterna i visionen inte gick förlorade på vägen mot realisering. Landskrona stad tyckte om vårt förslag, och idag har utvecklingsprocessen inletts i Strandbyn närmast havet, där några byggprojekt har dragit igång. Strandbyn är uppdelad i tio delområden fördelade på fem byggare. Programmets principer för struktur, bebyggelse och skala ger en kreativ frihet som verkar stimulera en hög arkitektonisk nivå i de nya projekten. Det gör oss både glada och också förväntansfulla inför den kommande utvecklingen av området.
Ombyggda Centralstationen med ett tillskott av nya arbetsplatser bidrar till ett mer hållbart resande och ökade värden för Helsingborgs stadskärna. Tillsammans med den nya stadsdelen Oceanhamnen och det framtida stadsutvecklingsområdet H+ knyter Helsingborg C ihop staden till en hållbar strategisk punkt för tillväxt.
Helsingborgs centralstation och kommunikationsnavet för buss-, färje- och tågtrafik är ett av Sveriges största resecentrum med runt 23 000 dagliga tågresenärer, en stadigt ökande siffra. I byggnaden ryms även restauranger, butiker och kontor. Genom en påbyggnad av den befintliga anläggningen ville Wihlborgs, som äger och förvaltar fastigheten, utöka med nya moderna och miljövänliga kontorsytor i stans bästa kommunikationsläge. Deras ambition var också att fortsätta utveckla ett välfungerande resecentrum till en byggnad som staden kan vara stolt över och som i ännu större utsträckning uppfyller stadens och människornas behov.
Från detaljplan till färdigprojektering
Vi på Tengbom fick uppdraget att förverkliga nya Helsingborg C. Ett uppdrag som spänner genom alla faser från detaljplan till färdigprojektering i flera delprojekt inom anläggningen. Projektet bestod av två etapper. Etapp ett, Hamnhuset, blev klar våren 2016 och innebar en påbyggnad av fem varierande våningsplan med nya sammanhängande kontorsytor om 8 000 kvadratmeter. När etapp två, Stationshuset, stod klart 2022 hade vi moderniserat resecentret, och kompletterat med cirka 1 000 kvm kontors- och kommersiella ytor.
– Vi har jobbat med Helsingborg C, tidigare Knutpunkten, från planskede och lett en dialogprocess med en styrgrupp från Wihlborgs och Helsingborgs stad. Vi fokuserade på platsstudier, kärnvärden och projektmål i ett gemensamt modellarbete. Det resulterade i en överordnad volymstudie och en visionsskiss som blev underlag för den nya detaljplanen. När den var antagen fick vi även uppdraget att förädla projektet genom alla faser, säger Patrik Ekenhill, ansvarig arkitekt.
Nya Centralstationen ger Helsingborg en uppdaterad och tydlig identitet
Med bred kompetens går man från ax till limpa
Det hör till ovanligheterna att ett lokalt kontor kan bidra med så bred kompetens och kunna leverera tjänster från ax till limpa. God erfarenhet av gestaltning och tidiga skeden, i kombination med stark teknisk kompetens var en avgörande aspekt i valet av arkitekt. Ett långvarigt och nära samarbete med Wihlborgs ledde till att vi även fick inreda och jobba med hyresgästanpassning.
– Samarbetet med Tengbom har fungerat utmärkt. Jag upplever Tengbom med Patrik Ekenhill i spetsen för detta projekt som enormt lyhörda och bra på att lyssna in vad kunden efterfrågar för att sedan anpassa underlaget till ett resultat där alla är nöjda, säger Peter Siroky, förvaltare på Wihlborgs.
Komplexa flöden i Helsingborg C
Komplexiteten med Helsingborg C har krävt kompetenser från stads- och husbyggnad till inredning. Person- och trafikflöden har exempelvis varit utmanande då möjligheten att stänga byggnaden inte fanns. Drygt 40 000 personer har dagligen strömmat genom bygget under arbetets gång. Kort produktionstid var därför en nyckelfråga för Wihlborgs, och en av anledningarna till att konstruktionen bygger på ett prefabsystem med ett pelarbalksystem i stål samt håldäckselement som ger pelarfria flexibla kontorsytor. Även fasaden är gjord av prefabricerade glasfasadmoduler som effektiviserat montagetiden och höjt energiprestandan. Påbyggnaden har certifiering Miljöbyggnad Guld.
– Vi uppskattar att Wihlborgs tänkte långsiktigt i materialfrågan.
Patrik Ekenhill
Hamnshuset – en flytande påbyggnad
Anläggningen är en stor och dominant byggnad i hjärtat av Helsingborg. Vi valde därför att bryta upp den som två fristående byggnader – Hamnhuset och Stationshuset. Hamnhuset är en komplex påbyggnad med de nya kontorsplanen gestaltade i glas och metall, flytande över den ursprungliga byggnaden med färjeterminal, p-hus och kontor. Fasad- och volymspel är anpassade till de varierade stadsrummen mot stadskärnan och sundet. I sydvästligt läge trappas byggnaden naturligt upp, med utsikt över nya Oceanhamnen, H22, och framtida stadsutvecklingsområdet H+. Dessa nya element är sammanhållna i ett huvudmaterial. En bronsfärgad rostfri plåt som förädlats i två steg med mönsterprägling och dynamisk infärgning. Plåten upplevs levande och skiftande under dygnets alla timmar och övergår till varmt gyllenfärgad i solnedgången då den speglar ljuset från Öresund.
– Vi uppskattar att Wihlborgs tänkte långsiktigt i materialfrågan och satsade på den här gedigna och vackra plåten. Man talar om en hållbarhet på omkring 100 år. Den har inte bara gjort byggnaden hållbar och miljövänlig utan också gett den en stark karaktär, säger Patrik Ekenhill.
Stationshuset ger mervärde för staden
Etappen Stationshuset, Helsingborgs mest offentliga rum, är om möjligt en än mer krävande och komplex ombyggnad. Ökad trygghet, förbättrade flöden, tillskapande av nya kommersiella ytor samt en ny stark identitet har varit primära mål. Den nya gestaltningen syftar till att tydliggöra stationshuset som en autonom byggnad och målpunkt som glasvolym mot stadskärnan, samt skapa en ny bilfri platsbildning. Identiteten som glashuset kontrasterar mot stenstaden och framhäver stationen. Glasvolymen med nya tak och bjälklag bärs gemensamt av en skivverkande repeterande pelarstruktur. Tillsammans med de storskaliga glasformaten skapas en graciös vertikal spaljé med stor grad av transparens och utblickar. Nya attraktiva ytor skapas genom igensättningar av befintliga luftrum. Speciellt på andra våningsplan med Genetor Coworking och Kitchen floor skapas en ny livlig matdestination, vardagsrum och mötesplats i stadskärnan. Den nya interiöra karaktären välkomnar resande med en human och varm naturkänsla, med sten, trä, ljus bronsplåt, som ansluter till anläggningens övriga terminaler.
Helsingborg har saknat den här typen av stationsnära lokaler. Med vår hjälp har Wihlborgs ökat värdena på fastigheten och platsen har fått nytt liv. Genom att det finns fler människor i omlopp upplevs i dag anläggningen och stadsdelen tryggare. Tillsammans med kopplingen mot Oceanhamnen och området H+ bidrar Helsingborgs Centralstation med en ny stark identitet. Staden knyts ihop till en hållbar strategisk punkt för tillväxt.