Radhus för Ikano

Hemmet som jobbar för alla
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017-
Fotograf: Felix Gerlach

Ett flexibelt, urbant och hållbart boende för den moderna småbarnsfamiljen stod på önskelistan. Inga problem – vi satte tänderna i utmaningen direkt. Och nu har det blivit verklighet. Vi ritade stadsradhus tillsammans med Ikano Bostad efter vinst i utlyst tävling.

Husen hör ihop men har ändå en individuell karaktär

Målgruppen var den moderna barnfamiljen, och den kan ju i dag se ut på många olika sätt. Vissa föräldrar lever i par, vissa är ensamstående med barn, har en bebis på väg, eller tar hand om sina kids varannan vecka. Det ställer så klart krav på boendet. Vi tycker att det är viktigt att titta på folks vardag och rita hus för att passa människan, inte tvärtom.

Visionen vi hade med Ikano var att skapa ett smart, flexibelt och personligt boende och målet var att det ska vara anpassningsbart, möjliggöra kloka val och vara hållbart. Det tycker vi att vi lyckats med.

Ikano radhus
Varierande material, färger och förskjutningar skapar en stadsmässig känsla

Örat mot marken

Så vad efterfrågar familjer nuförtiden? Det var där vi började. Hur skulle vi kunna göra livet lättare för människorna som bor i husen, så att de fick tid över till annat än städa, diska, tvätta, stressa – ja, livspusslet, alltså?

Självklart ska hemmet vara trivsamt och inbjudande. Därför använde vi bland annat högkvalitativa material, både interiört och exteriör. En trivsam öppen spis, möjlighet att välja till ett växthus och en genomtänkt planlösning där nedre botten är mer öppen och social medan de övre våningarna ger en avskild känsla ritades därför in.

En annan, mer basal men välfungerande lösning på åtminstone en del av problemen stavas förvaring. Att en välstädad vardag förutsätter ordentligt med garderober, det är självklart. Vi ritade därför in extra mycket möjligheter att stuva undan. Och som grädde på moset måttanpassade vi dem efter IKEA:s populära garderobsserie.

Ikano radhus

Flexibilitet hederssak

Den typen av verklighetsförankring och flexibilitet har löpt som en röd tråd genom hela projektet, både från Ikano Bostads sida och vår.

Ikano radhus

De kan tillsammans varieras för att skapa olika typer av hus, vilket ger ett byggsystem som går att påverka och utveckla över tid för olika platser. Urbana attribut som varierad höjd, förskjutningar, öppna bottenvåningar och privata övervåningar samt förnyelsebara material skapar en varierad miljö och förstärker stadskänslan.

Ikano radhus
Det är nästan svårt att se skillnad på visualiseringen på bilden och bilderna från de färdiga husen

En bättre värld för alla

Men om man vill göra världen bättre måste man tänka ännu större, och det gjorde vi. Det är inte bara familjernas vardag som ska göras mångsidig och hållbar utan hela kvarteret. Genom att bygga flexibla småhus kunde vi ta tillvara på områden där det annars skulle vara svårt att bygga, och utnyttja attraktiva adresser nära staden som tidigare har fått stå tomma.

Det är viktigt att skapa ett boende som fungerar på flera plan. Många unga familjer är väldigt intresserade av att vara klimatsmarta, men samtidigt ovilliga att kompromissa bort känslan och estetiken. Vi lyssnade på de önskemålen. Det finns goda chanser att anpassa sitt hus. Samtidigt har byggnaderna ett gemensamt formspråk och ett visuellt släktskap, vilket skapar den populära urbana looken. Dessutom finns smarta lösningar som exempelvis underhållsfria fasader, solceller på taken, sopsortering och bilpooler. Det här gör det avsevärt mycket enklare för föräldrarna att leva upp till sina miljöambitioner.

Ikano radhus
Byggnaderna har ett gemensamt formspråk och ett visuellt släktskap, vilket skapar den populära urbana looken

Först ut blev radhus i Vikhem i Staffanstorp och Elinegård i Malmö. Men hela poängen är att husen ska kunna anpassas för flera platser. Ikano har till exempel nyss köpt mark i Nacka för att bygga ytterligare 100 bostäder.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Regionchef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Cecilia Holmström Strategisk rådgivare Bostad, arkitekt SAR/MSA
Matilda Lundmark
Rikard Cronhage 3d-illustratör
Stefan Rydin Uppdragsansvarig arkitekt, arkitekt SAR/MSA
Vincenzo Cassotta Arkitekt SAR/MSA