Bryggudden

Där historia och nutid möts
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: Löfbergs fastigheter, Prepart projektutveckling, Byggbolaget
Plats: Karlstad
Uppdragsår: 2011 – pågående
Byggaktör: Löfbergs fastigheter/SPG Bostad

Precis vid vattnet, ett stenkast från centrum, ligger Bryggudden – Karlstads nyaste stadsdel. Ljudet från båtarna i Inre Hamn och doften från Löfbergs Kafferosteri i närheten bidrar till områdets atmosfär, där gamla hamnmagasin samsas med moderna bostäder.

Bryggudden växer. I stadig takt ökar antal bostäder och fylls med människor som vill bo här, där klassiska landmärken och gamla byggnader möter nya. Bryggudden omges av vatten på två sidor. Alla lägenheter i de nya husen har balkong, och tittar du österut har du utsikt över Pråmkanalen. När Löfbergs flyttade sitt lager var Löfberg Fastigheters ambition att fylla området med fler lägenheter, en stor livsmedelsbutik, en förskola och ett parkeringsgarage. Idag är Bryggudden en plats full av liv.

Nytt bostadsområde omgivet av vatten

På den sydvästra sidan av Bryggudden finns ett kajstråk där du kan promenera längs med bryggor, kaféer och uteserveringar. Styr du kosan mot östra sidan möter du ett kanalstråk med gavelställda byggnader. Dessa två stråk möts därefter i Redaretorget vid områdets sydligaste spets. Där finns stadens nya landmärke i form av Karlstads högsta hus. Ett 20 våningar högt bostadshus som rymmer 62 lägenheter med utsikt över Karlstad och Vänern.

600 bostäder med hög kvalitet

Tengbom har arbetat med Bryggudden sedan projektets start. Vi har deltagit i utvecklingen av sju etapper, varav fyra är färdigställda, två påbörjade och en på ritbordet. De senaste åren har flera stora byggprojekt blivit färdigställda och fler är på gång, både hyresrätter och även bostadsrätter. Totalt har vi hittills ritat drygt 600 bostäder i Bryggudden, samtliga moderna lägenheter av hög kvalitet.

Vår vision med Bryggudden har varit att bygga exklusiva bostäder som lånar sin karaktär från de gamla hamnmagasinen i området.

Karaktär av de gamla hamnmagasinen

De klassiska 50-talsbyggnaderna med ljust tegel som ligger på andra sidan pråmkanalen har tjänat som inspiration till den senast inflyttade etappen i Bryggudden. Kommande etapper har samma volym och skala men färgerna är inspirerade mer av den omgivande bebyggelsen. Mörkröda tegelbyggnader och svarta detaljer som knyter an till hamnmagasinen.

– Vi använder mycket tegel och gediget material, säger Anki Haasma, arkitekt och kontorschef. Samtidigt har beställaren Löfberg Fastigheter månat om att den marina känslan ska finnas kvar.

Kända landmärken i Karlstad utgör en fond till det nya området, och många av de boende i området har också utsikt över Karlstads vattentorn.

Kontaktperson

Anki Haasma

Kontorschef Karlstad
+46 54 400 50 68

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anki Haasma Arkitekt SAR/MSA Kontorschef
Remi Mazzenga Arkitekt SAR/MSA
Therese Boström Byggnadsingenjör
Ulf Bergfjord Arkitekt