Åsbovägen

Trä rakt igenom
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Fristad
Uppdragsår: 2008-2015
Byggaktör: AB Fristad Bygg
Projekttyp: Hyresbostäder i massivträ

Vi kan trä. Vi bygger gärna i trä. Så när en kommun med hög miljöambition och ett stort behov av nybyggnation berättade om sin vision för Fristad på Åsbovägen var våra punkthus helt byggda i trä svaret alla sökte.   

Våren 2015 stod två höghus i trä färdiga på en kulle vid en dunge utanför Borås. Punkthusen av samtida karaktär, med välvda tak och med en fasad av träspån drar sannerligen blicken till sig. Men uppmärksamhet eller skryt har aldrig varit några punkter på agendan för hyresrätterna i Fristad. Från Borås kommuns håll pratade man istället om att satsa på trä, bland annat för dess goda miljöegenskaper.

Åsbovägen
Bild: Bert Leandersson

Det allmännyttiga bostadsbolaget Fristadbostäder Fribo hade inte byggt nytt sedan 1991, så det fanns ett stort behov av nya lägenheter i Fristad. Och när det väl var dags att investera ville man göra det genom att belasta klimatet så lite som möjligt. Upphandlingen vanns av det lokala bolaget Fristad bygg – experter på industriellt träbyggande sedan 75 år tillbaka.

– Vi ville verkligen inte se något annat företag bygga trähus i vår egen hemby, säger Daniel Lyckvik, projektledare på Fristad Bygg, till Byggindustrin i artikeln ”Trästomme gav bättre livscykelanalys” (24 feb 2016).

Att bygga och konstruera i trä

Fribo valde att bygga hus med trästomme för minimal klimatpåverkan.

– Tillsammans med byggentreprenören gjorde vi en livscykelanalys som visar att räknat på en livslängd på 50 år så har vi halverat husens koldioxidutsläpp genom att välja trästomme, jämfört med om vi byggt samma hus med betongstomme, säger Kjell-Ove Sethsson, vd på Fribo, till Byggindustrin.

Trä är hållbart

På Tengbom utvecklar vi ständigt nya hållbarhetslösningar. Vi har specialister inom Sweden Green Building Council’s certifieringssystem Miljöbyggnad, inom BREEAM, LEED, WELL, passivhusteknik och materialval utifrån livscykelperspektiv. För att nämna några.

Arkitekterna på Tengbom, Magnus Almung och Jan Izikowitz, gick igång på kommunens ambition och jobbade enligt profetian ”trä rakt igenom”. Att bygga i trä behöver inte, som många kanske tror, innebära höga produktionskostnader som resulterar i höga hyror, vilket i sin tur leder till segregering och exklusiva bostäder. Våra arkitekter har istället satsat på ett riktigt rationellt byggande.

Åsbovägen
Åsbovägen, Fristad. Bild: Tengbom

Byggnaderna på Åsbovägen är uppförda med industriella metoder med hög grad av prefabricering. Exempelvis var de upp till 16 meter långa våningshöga massivträelementen förarbetade med infrästa spår för elinstallationer och fönsteröppningar. Att bygga i trä förkortar även byggarbetet på plats, för man har inga uttorkningstider att ta hänsyn till, som man måste anpassas sig efter om man bygger i betong.

Åsbovägen
Foto: Bert Leandersson

Träets låga vikt underlättar även transporter och grundläggning, så det finns enormt många fördelar”, säger Jan Izikowitz.

Genom att jobba med trä rakt igenom, från stomme till inre ytskikt, garanterar man ett litet koldioxidavtryck, då trä är ett så pass hållbart material. Det åldras dessutom väl och så småningom kan det återanvändas som bränsle. Massivträ kan dessutom härbärgera energi och luftfuktighet. Spånfasaden är även den ett ekonomiskt alternativ, då det är spill från tillverkningen av cederträfasader i Kanada. Som vi var inne på är priset förstås lika mycket en fördel. Låt oss ta ett räkneexempel; kvadratmeterpriset för en bostad i Fristad hamnar i genomsnitt på 1450 kronor, vilket innebär att en tvåa på 60 kvadratmeter kostar ungefär 7 500 kronor i månaden.

Känslan av att vara omsluten av naturliga material är svår att sätta ett pris på.

Livskvalitet

Gott så långt, men hur är det att bo i dessa miljöoptimerade lågenergihus? Den livskvalitet man upplever när man bor och vistas i trähus är en bonus som kommer på köpet. Känslan av att vara omsluten av naturliga material är svår att sätta ett pris på.

Även interiört följer träet den boende och bidrar till en varm och omslutande atmosfär med vitlaserade innerväggar. Genomgående trapphus och dagsljusinläpp från flera håll och utblickar i två riktningar gör hyresrätterna i Fristad till riktiga pärlor. Det är inte bara vi som tycker så, även de boende i Fristad hyllar projektet.

Foto: Bert Leandersson
Foto: Bert Leandersson

– Vi har inte satt upp några tavlor ännu, det är så fint med träväggar, säger Rickard Harvonen, till GP Bostad i artikeln ”Hyreshöghuset tar trä till nya höjder” (1 feb 2016).

I samma artikel där ett flertal boende på Åsbovägen blir intervjuade höjer man även ljudisoleringen som en mycket positiv sak. Ljud vandrar lätt i trähus, men det har arkitekterna Magnus Almung och Jan Izikowitz löst genom att varje enskilt lägenhet är en ljudisolerad box, vilka i sin tur är staplade på varandra. Vi sätter stor vikt vid att inte nöja oss med befintliga lösningar om de inte lever upp till förväntat resultat. Denna lösning var en ekonomisk utmaning, men en som vi löste till en kostnad jämförbar med genomsnittliga hyresbostadsprojekt. Och än en gång lyckades vi bevisa att det inte behöver vara dyrare att bygga i trä.

– Det är väldigt motiverande att bygga hyresrätter med hög kvalitet. De här husen sticker ut på många sätt, säger Magnus Almung.

Åsbovägen
Foto: Bert Leandersson

Husen på Åsbovägen prisade och älskade av alla

Hyllningar har kommit från många håll när det gäller hyresbostäderna på Åsbovägen i Fristad. Mest stolta är vi förstås över att vi vann Borås Stadsbyggnadspris 2015 i kategorin bostadshus. Priset delas ut var tredje år och lyfter goda förebilder inom arkitektur och stadsbyggande i kommunen. Juryn lyfte bland annat vårt och våra samarbetspartners sätt att tänka nytt, husens tydliga karaktär, samt att de bidrar till att förtäta Fristads centrala delar.

Leif Josefsson är boende i Fristad och säger till GP Bostad (1 feb 2016):

”Det är stil på husen, de är lite annorlunda. Det är hus som alla uppskattar, så jag tror det kommer att bli många fler sådana här i framtiden.”

Kontaktperson

Kajsa Crona

Regionchef Väst
+46 727 07 79 73

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anders Fäger Arkitekt SAR/MSA
Jan Izikowitz Arkitekt SAR/MSA
Magnus Almung Arkitekt SAR/MSA