Kotten

Klassisk friluftsstuga i modern skrud
Arkitektur
Idrott
Uppdragsgivare: Kungälv Kommun
Uppdragsår: 2013 - 2015
Plats: Kungälv
Byggaktör / Generalentreprenör: Kungälvs kommun / Ängegärde Bygg
Samarbetspartners: CMC Byggkonsult, Norconsult, Andersson och Hultmark, SLN Elkonsult, Fast Engineering Göteborg

Från första skiss till invigning. Så involverad fick nyexaminerade Christofer Ödmark vara i projektet om motionscentralen Kotten – en tävlingsuppgift som landade på hans skrivbord under praktiken på Tengbom i Göteborg.

Kotten är, i våra ögon mätt, ett riktigt litet lyckopiller till historia. Inte bara det, egentligen, för dess blotta uppenbarelse i gläntan i naturreservatet Fontin är tillräckligt för att ge fjärilar i magen. Projektet är en lyckohistoria på många sätt, dels är det en tävlingsvinst av en ung och lovande talang hos oss som heter Christofer Ödmark, sedan har projektet gjort viral succé internationellt och fått enorm spridning. Igen, med våra mått mätt.

Kotten Tengbom 2015
Foto: Ulf Celander

Historien tog sin början 2013 när Christofer Ödmark, efter kandidatexamen vid Chalmers, praktiserade på Tengboms Göteborgskontor. En dag landade en tävlingsuppgift på hans bord – att rita ett förslag på en ny motionscentral i Kungälv, då den gamla tragiskt nog totalförstörts i en brand. Med hjälp av sin handledare, Hans Lindgren, kunde han ta fram ett färdigt förslag. Och den ovala byggnaden som andas organiska material rakt igenom – klädd med trämoduler i ett mönster som påminner om en kotte och med sedumtak – slog juryn och Kungälvs kommun, som önskade något utöver det vanliga, med häpnad. Resten är historia, som man brukar säga.

kotten
Illustration: Tengbom

”Jag arbetade med Kotten från första skissen till invigningen av det färdiga huset två år senare. Under projektet fick jag ett stort ansvar och kunde verkligen utvecklas som arkitekt inom allt från detaljprojektering till kundrelationer”, säger Christofer Ödmark.

Ambitionen från vår sida var att göra en ikonisk byggnad som skulle stå som symbol för friluftsliv och motion.

Byggnadens funktion

Kotten är på många sätt en klassisk friluftsstuga som återfinns på många platser i det svenska landskapet. Ett ställe där man kan duscha, basta, byta om och fika eller äta sin matsäck. Ambitionen från vår sida var att göra en ikonisk byggnad som skulle stå som symbol för friluftsliv och motion. Christofer Ödmark berättar att tävlingsuppgiften gav honom fria tyglar, även då kommunen ville ha full kontroll på byggprocessen såväl som slutresultatet. Man valde därför att arbeta med generalentreprenad och den som vann det anbudet var det lokala byggbolaget Ängegärde Bygg med 25 anställda. Lägsta pris var den avgörande faktorn vid upphandlingen.

”Yes! tänkte vi när vi fick entreprenaden. Det är kul att bygga ett monument som också barnbarnen kan se. Det här har verkligen varit viktigt för oss. Vi är ju från orten så det är ju vår motionscentral lika väl som alla andra kommuninvånares”, säger Stefan Johansson som är delägare i Ängegärde Bygg till Byggindustrin i artikeln ”Kotten föddes hos en ung obeprövad idéspruta” (3 feb 2016).

Tengbom_Kotten_Exterior
Illustration: Tengbom

”Ibland är det ju så att man som arkitekt bara lämnar ifrån sig ett jobb och sedan händer det saker på vägen som gör att det inte alls blir som man hade tänkt sig. Så har det inte alls varit här. Alla inblandade har haft en bra dialog under hela byggtiden”, säger Hans Lindgren på Tengbom i samma artikel.

Och ser man tillbaka på förslaget som vi presenterade i tävlingen för ett par år sedan så är resultatet slående likt. En liten ändring, som kanske till och med bidragit till det bättre, är att man i samråd med alla inblandade kom fram till att ett välvt tak skulle underlätta installationerna och samtidigt stärka byggnadens form.

Kotten Tengbom 2015
Foto: Ulf Celander

Ovala formen en utmaning

En oval byggnad är inget man ser särskilt ofta och därför även något som blev lite av en gåta att lösa. Kottens fasad är täckt av cirka 170 ”fjäll” i trä. De är gjorda i moduler och tillverkade på plats. Konstruktionen blev möjlig tack vare att Tengbom tog fram en modell för att tillverka modulen, vilken Ängegärde Bygg senare monterade på ett sätt som för ögat ser ut som att byggnaden är oval. I själva verket är det en 50-hörning. Även takstolarna utformades individuellt för att passa husets unika form.

Trä för miljöns skull

Ekologiskt tänkande har varit genomgående i arbetet med Kotten. Det genomgående materialet är trä, med en yttre fasad av tall och inre ytbeklädnader av björkplywood. Fasadmaterialet OrganoWood är ett kiselimpregnerat virke som inte släpper ifrån sig några miljöfarliga kemikalier, men som ändå låter träet åldras och naturligt färgas grått. Prislappen var en faktor genom hela processen, men Kotten står som ett stolt exempel på hur man kan bygga miljövänligt och hållbart, med mycket karaktär, utan att sväva iväg ekonomiskt. Den totala budgeten för Kotten landade på 23 miljoner kronor.

Kotten Tengbom 2015
Foto: Ulf Celander

Samarbete och lokal styrka

Kotten är även ett resultat av lyckat lokalt samarbete, med inte mindre än 90 procent lokala partners.

”Samarbetet med Ängegärde Bygg har mött alla önskemål vi har som arkitekter. Vi har haft kontinuerlig kontakt genom hela processen och det har tydligt framgått att de ansträngt sig för att uppnå vår gemensamma vision”, säger Christofer Ödmark.

Tengboms landskapsarkitekter har även varit inblandade i processen, dels för att åstadkomma en så miljövänlig byggnation som möjligt där ett minimalt antal träd kapats i området, men också i utformningen av landskapet kring Kotten. Där har vi bland annat ritat en lekplats, ett utegym och en badbrygga.

Kotten Tengbom 2015
Foto: Ulf Celander

Ur askan i spåret

Kungälvsborna har äntligen fått sin nya efterlängtade motionscentral och det är fritt fram för motionärer, barnfamiljer och pensionärer att åter njuta av naturområdet vid Svante Mosse. Ett bevis på uppskattningen var en invigningsfest i luciatider som lockade en mycket stor och engagerad folkmassa. Ett russin i kakan är att Kotten nominerades till Årets Bygge 2016, något som inte minst Christofer Ödmark känner sig stolt och hedrad över.

”Man blir pepp på att göra fler projekt nu. Fast jag har ju satt ribban rätt högt för mig själv.”

Hur mycket av dig ser vi i Kotten?

”För mig är det viktigt att vara ärlig, både i form och i material. Jag har aldrig förstått det onödigt krångliga. Fasadens geometri upplevs avancerad men den har ett rationellt system. Även om Kotten bygger på mina gestaltningsidéer har vi varit över tio personer på kontoret som tillsammans skapat byggnaden”, säger Christofer Ödmark.

Kontaktperson

Janica Wiklander

Kontorschef Göteborg
+46 31 708 38 70

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Christofer Ödmark Arkitekt
Hans Lindgren Arkitekt
Hannu Kettunen Byggnadsingenjör
Karin Zetterberg Arkitekt SAR/MSA
Yara Karkouh Byggnadsingenjör
Ulrika Pålsson Arkitekt MSA
Malin Forsberg Arkitekt SAR/MSA
Åsa Erkman Studiochef Landskap, Landskapsarkitekt
Kajsa Åström Landskapsarkitekt
Malin Ljungblad Storköks- och livsmedelskonsult
Annette Johannesson Storkökskonsult
Lukas Toll Inredningsarkitekt MFA
Fredrik Simu 3D-Illustratör
Emelie Berndtsson 3D-Illustratör