Multiaktivitetshuset i Gällivare

Samlingsplats för arktisk kommun
Stadsbyggnad
Plan & Program
Uppdragsgivare: Gällivare Kommun, Samhällsbyggnads- och teknikförvaltningen (SAMT)
Uppdragsår: Färdigställande 2024
BTA: ca 24 000 kvm
Uppdragstyp: Programarbete, systemhandling, färdigprojektering i samverkansentreprenad
Byggherre och samarbetspartners: MGA Michael Green Architecture a Katerra Design Partner i samarbete med MAF Arkitektkontor AB
Illustrationer: MGA Michael Green Architecture

Staden Gällivare norr om polcirkeln är i förändring. Två centrum ska bli ett när stora delar av grannorten Malmberget behöver flytta på grund av gruvbrytningen. Kommunen har efter ett gediget förarbete i dialog med medborgarna tagit fram visionen om en ”arktisk småstad i världsklass”. Här har vi bland annat skapat ett multiaktivitetshus.

Multiaktivitetshuset i Gällivare är en del av det nya Gällivare där även Kunskapshuset, Vassara torg, Is-och evenemangsarenan och den nya friidrottshallen ingår. Byggnaden blir en plats för möten, över åldersgränser och intressen. Multiaktivitetshuset ska stå klart år 2024 och har ritats av Michael Green Architecture i Kanada. Vi har stått för programarbete, systemhandling och färdigprojektering i samverkansentreprenad.

– Kommunen ville ha en välkomnande märkesbyggnad med en arkitektur som knyter an till platsen, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. En unik centrumbyggnad som gör Gällivare till en attraktiv småstad att leva i som sprider intresset långt utanför kommunens gränser.

Varmt och flexibelt med lokala material

I den komplexa byggnaden som upptar ett helt kvarter har vi samlat kultur, bibliotek, badhus, ungdomslokaler och inomhusidrott. Den bärande idén bygger dels på det samlande rummet- en mötesplats för medborgarna, kommunikationsstråken genom byggnaden och en uppdelning i läsbara volymer som stämmer med ortens skala.

– Vi ville göra byggnaden varm, enkel och flexibel, säger Mats Jakobsson. I den mån det är möjligt ville vi arbeta med lokala material som trä och koppar. Byggnaden skulle även kunna möta högt ställda miljömål.

Kärnan i projektet är ett centralt samlingsutrymme kallat härden, ett utrymme för gemenskap. Multiaktivitetshuset ska vara ett gemensamt utrymme för alla årstider. På vintern vänder det centrala utrymmet inåt och skapar en varm och välkomnande miljö, som förvandlas på sommaren och sträcker sig utåt mot staden. En viktig del i gestaltningen var att koppla samman människor inom byggnaden och skapa möjlighet för socialisering via ett centralt samlingsutrymme mellan byggnadens olika användningsområden (sport, konst och bibliotek). Här finns även restaurang, café och bar som omger härden.

Paviljongkoncept för mänskliga möten

För att uppnå en byggnad som passar in i omgivningarna samlades det komplexa byggprogrammet i en serie mindre paviljonger. Genom att använda en serie mindre byggstenar kunde designen smälta in i stadssammanhanget på ett blygsamt och lättillgängligt sätt. Detta tillgängliggjorde en mängd mysiga utrymmen och större områden för folksamlingar. Paviljongernas former är utformade för att förbättra och svara på lokala miljöfaktorer såsom sol, vind och utsikt, och utrymmet mellan paviljongerna varierar för att ge många vackra alternativ för att få in ljus och luft.

Paviljongerna varierar i storlek och höjd, två av dessa volymer blev identifierade som ”fyrar”. Dessa är biblioteksfyren utanför södra torg och poolfyren från norra torg. Fyrarna är långa och genomskinliga, med glödande indikatorer (skyltar) för byggnaden som välkomnar och locka dig in i hjärtat av byggnaden.

Möte mellan landskap och gårdar

En mängd olika gårdsstorlekar och orienteringar möjliggör en mängd olika landskap och användningsområden i anslutning till byggnaden. När landskapet blir integrerat i byggnaden finns naturen i alla utrymmen samtidigt som den ger en direkt tillgång till utomhusvistelse med frisk luft och naturligt ljus.

Kontaktperson

Jonas Jakobsson

Projekteringsledare
+46 702 18 52 23

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Mats Jakobsson Ansvarig arkitekt
Jonas Jakobsson Projekteringsledare
Daphne Djurberg Medverkande arkitekt
Oskar Eriksson Bitr. projekteringsledare
Amanda Nilsson Handläggande ingenjör, Bim ansvarig
Per Sundström Detaljansvarig
Thomas Larsson A-projektör
Leif Lundström A-projektör
Simon Viklander A-projektör
Elin Wikgren A-projektör
Jonas Hedenström A-projektör
Wilhelm Liikamaa A-projektör