Kunskapshuset
Samlad kunskap i framtidshus
Gällivare växer och utvecklas. Det nya Kunskapshuset inhyser kommunens gymnasium och lärcentra för vuxna. Tillsammans med Liljewall arkitekter har vi skapat en flexibel och vacker utbildningsmiljö rustad inför framtidens behov av förändring och utveckling.

Kunskapshuset ersätter den nuvarande gymnasieskolan i Malmberget som på grund av den expanderande gruvdriften måste bli tagen ur bruk. Det är en viktig del av samhällsomvandlingen som går under visionen ”En arktisk småstad i världsklass”. Med Kunskapshuset ville vi knyta an till platsens själ och bidra till ett attraktivt centrum.
– Några stora utmaningar i projektet var hur programytan från den befintliga skolan kunde minskas samtidigt som kvaliteten på lokalerna skulle förbättras, säger Mats Jakobsson, uppdragsansvarig arkitekt. Hur skulle vi få in Vuxengymnasiet och vilka möjligheter fanns till samnyttjande? Hur skulle vi hantera en voluminös byggnadskropp i en småskalig kontext?


Inspiration från gruvan
Den färdiga byggnaden avslöjar tydligt hur gruvan och naturen har inspirerat gestaltningen. De asymmetriska linjerna tecknar ständigt nya volymer som förändrar helheten när man rör sig kring byggnaden. Byggnaden har både en stadsmässighet och en naturmytisk dimension kopplat till fjällvärlden.
– Det var viktigt för oss att betrakta byggnadens uppbyggnad utifrån de skilda förutsättningar de olika sidorna möter, säger Mats Jakobsson. Paradfasaden mot det blivande nya torget, småskaligheten mot Storgatan, respekten mot kyrkan och kommunhusets dominans.



Andra aspekter att ta hänsyn till var hur vi skulle bygga för att ge utrymme åt övriga framtida funktioner som torg och Multiaktivitetshus, samt hur byggnaden skulle bidra till Storgatans kommersiella stråk. Genom tät dialog med pedagoger från gymnasieskolan och Lapplands lärcentra landade vi i det nya kunskapshuset. Förhoppningen är att skolans framtida elever ska uppleva miljön stimulerande och välplanerad.


Samling runt lägerelden
Interiört spelar det centrala trapphuset en viktig roll. Både som historiebärande element och som statushöjande markör. En svindlande rymd och intrikat arkitektur förmedlar betydelsen av skolan, eleverna och samhällets stolthet och hopp. Trappan Dagbrottet avslutar som en gradäng. Här kan elever och personal samlas runt en öppen spis och samtala eller ha föreläsningar.
Material och kulörer går i trä, metall, betong och sedum. De lugna kulörerna skapar balans i kontrast till husets röda fasad, glaspartier och detaljer i mässing. Träfasaden är uppbyggd av vertikala träpelare vars mönster tagit inspirationen lokalt. Samtidigt som den exteriören lyser starkt med sin röda kulör ger den återhållsamma interiörskalan ett lugn.

Prisat hus
Kunskapshuset har fått en mängd fina priser och nomineringar. Bland annat blev det nominerat till Kasper Salin-priset 2020, WAF 2021, INSIDE Awards 2021, EU Mies Awards 2022, vann utmärkelsen Swedish Design Award by Rum 2021 och passade då också på att ta hem Guldstolen.
