Trapparken

Trappsteg att längta uppför
Trapparken
Landskap
Park & Lek
Uppdragsgivare: Bonava
Plats: Tollare, Nacka
Uppdragsår: 2014-
Byggaktör: NCC
Fotograf: Jansin & Hammarling
Projekttyp: Park, Allmän plats

I Nacka strax utanför Stockholms innerstad växer det nya bostadsområdet Tollare fram. På den branta bergsklacken ner mot vattnet, mellan ännu ej byggda bostadshus, ritade vi Trapparken. En park, en trappa och ett utflyktsmål med vidunderlig utsikt – i ett.

2014 fick vi uppdraget av Bonava att utveckla ett långsmalt område i Tollare som knyter ihop Tollare torg uppe på höjden och Hamntorget nere vid vattnet. Ytan, som skulle bli kommunal mark efter färdigställandet, var speciell och det fanns komplexa faktorer att förhålla sig till. Hur ritar man en park med trettiofem meters höjdskillnad inklusive en serie trapplopp mellan hus som inte finns än, så att den både blir en uppskattad plats för de boende och ett spännande utflyktsmål? Det blev viktiga frågor för oss. Vi ville skapa en upplevelse för besökarna.

Spänningen och dramatiken i höjdskillnaden blir förstärkt genom utsiktsplatserna som ger en svindlande wow-känsla.
Trapparken
Området är spektakulärt med utsikten mot vattnet och den kuperade terrängen.

Var vill man sitta och äta glass?

Trappstudier

För att göra Trapparken till mer än en transportsträcka behövde vi både ta vara på platsens unika kvaliteter men också tillföra nya. Vi levde oss in i hur det skulle kännas att röra sig här. Hur många trappsteg orkar man ta? Var kunde besökarna tänkas vilja vila? Vad kan överraska?

Vi studerade trappor i Stockholm. Testade hur det kändes att gå två och två, vid ett möte, och i trappor med olika bredd. Det vi visste var att delar av trapploppen i Tollare krävde hög höjd snabbt och att trapporna därför skulle bilda höga murar i etapper. Hur skulle det kännas att gå bredvid dem? Kunde vi forma dem så att miljön ändå upplevdes mjuk, ljus, grön och öppen?

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Ljuset var viktigt. Vi studerade solens rörelse över parken på ett nytt sätt. Istället för en allmän utredning över dygnets timmar utgick vi från hur ljuset spreds när det var dags att gå till jobbet, äta en lunchpicknick, ta en eftermiddagsglass eller en kvällspromenad. Genom valet av lutande murväggar och ljusa material togs dagsljuset tillvara så långt som möjligt.

 

Trappans utformning ska uppmuntra rörelse. Trapploppen är uppvinklade så att besökaren hela tiden rör sig framåt. Utformningen möjliggjorde de inåtlutande murarna.

Många detaljer med bibehållen balans

Upptäckarglädje blev ledord i projektet. Det skulle finnas intressanta detaljer att titta på när man rörde sig genom parken. Trappan skulle ta besökarna på en resa, från vattnet till skogen eller vice versa. Grönskan skulle klättra på de vinklade murarna från upphöjda planteringslådor.

Att hitta balansen mellan detaljer och helhet, mellan funktion och estetik, blev en utmaning. Mycket skulle komma att ske på den smala ytan samtidigt som Trapparken måste bli harmonisk och vacker. Multifunktionell utformning blev en stor del av lösningen. Att hitta element som svarade mot flera behov och som inte störde vare sig helhetsintrycket eller utblickarna. Sträckmetallen som klär murarna fick följa vidare och bli ett fallskyddsräcke med infälld belysning i handledarna. Sittplatser kombinerades ihop med muren eller förlängde planteringslådan. Compact living – i parkversion.

Vackrare med tiden

– Vi jobbade mycket på att förankra parken i platsens karaktär. Till exempel tog vi inspiration av kulörer och material från miljöerna runtomkring som vi utvecklade vidare. Vi gick ner till minsta lilla sten för att människan som skulle röra sig här skulle få uppleva något unikt, säger landskapsarkitekt Jenny Andersson.

Ett långsiktigt perspektiv och enkel förvaltning var grundläggande i projektet. Därav valet av tåliga material, konstbevattning och växter som tillför dynamik året runt och som blir vackrare med tiden.

Speglingar och upprepningar i ett sammanhängande formspråk skapar harmoni och balans. Här med räcke och belysning.
Serpentinstråket som slingrar sig fram och kiljer sig i material och form från ytorna intill, knyter ihop parken. Band av planteringar, murar och vistelseytor som kantar stråkets väg bryter av.

Kontaktperson

Jenny Andersson

Tf Studiochef Landskap
+46 8 412 53 95

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Åsa Myhr Landskapsarkitekt LAR/MSA
Jenny Andersson Landskapsarkitekt LAR/MSA
Nejra Lagumdzija Landskapsarkitekt MSA