Hatstore arena

För sporten, kulturen och gemenskapen
Arkitektur
Idrott
Uppdragsgivare:
Plats: Kalmar
BTA: 8966 kvm
Färdigställt: 2021

Varför har inte Kalmar en mötesplats för både sport- och musikevenemang? Det klurade kommunen på, och idén om Hatstore arena föddes. Tengbom fick uppdraget och valde att göra en byggnad som med sin gestaltning presenterar Kalmar som en passionerad kulturstad.

Fasadbeklädnaden i veckad perforerad aluminium tillför en sinnlighet med sitt ljusspel av reflektioner och även transparens. Foto: Felix Gerlach
I söder möter Ishallen Carlbergsvillan och parken. Foto: Felix Gerlach

Kalmars gamla ishall som användes för ishockey, allmänhetens åkning och konståkning har nu uppgraderats till en större mötesplats för att också rymma stadens kulturevenemang och tar in 3500 personer.

– Vi ville arbeta med robusthet, säger Johan Kjellnäs, ansvarig formgivande arkitekt på Tengbom. Det ska vara robusta material som inte kräver onödigt underhåll. Det här är tuffa miljöer med många våtutrymmen som slits hårt med de verksamheter som pågår. Samtidigt ville vi ta ut svängarna med en unik gestaltning.

RGB-belysning blir anpassad till olika typer  av evenemang och bygger kvällstid upp en scenkänsla till entrétorget. Foto: Adam Kjellnäs
Från trapprummet blickar du ut över hela arenarummet. Foto: Felix Gerlach

En iskristall välkomnar besökaren

– Det är bra att hitta en stark vision att hänga upp gestaltningen på, så att alla får samma målbild under projekteringen, säger Johan Kjellnäs.

Visonen: ett isblock som gnistrar i ljuset. Ett modernt koncept som innefattar både kontrast och också samklang med platsen. Foto: Adam Kjellnäs

Byggnadens gestaltning ger associationer till en iskristall som delvis är transparent och gnistrande i ljuset. Inuti den ligger en kärna som utgör själva arenarummet. Beroende på vilket ljus man väljer för fasaden blir den olika transparent. Själva mötet med arenan är en regisserad rörelse som för besökaren in i arenarummet. Huvudentrén syns från långt håll och leder därefter besökaren in i arenarummet via en bred central trappa. Välkomnandet sker i ett stort, rött, varmt och passionerat rum som öppnar upp sig med utsikt över is- och evenemangsytorna.

Foajén med det färgstarka trapprummet förbereder och bygger upp förväntningarna på arenaupplevelsen. Foto: Felix Gerlach
Entrétrappan och foajén. Rött för passionen och svart för intimiteten. Betong för robustheten och cirklar för gemenskapen. Foto: Felix Gerlach

– Det är ett klassiskt men effektivt trick att använda i arkitektur, att gå från ett litet rum till ett stort och därifrån hittar besökaren lätt sin plats – sin sweet spot. Samtidigt ser du restaurangen och baren, säger Johan Kjellnäs.

Rött för passion

I gestaltningen har vi arbetat med genomtänkta material och symbolfärger. Färgen röd står för passionen samtidigt som den knyter an till Kalmars röda lagfärg. Svart står för intimiteten. Trädetaljerna i sin tur skapar en varm känsla, varvat med rå betong som ger en robusthet. Cirkelmönster står för piruetter på isen, hockeypuckar, rörelser och gemenskap. Dessa återfinns i undertak, material och konstnärlig utsmyckning.

Vy från restaurangen in mot balkongerna i arenarummet. Foto: Felix Gerlach

Fasaden är täckt av en veckad, perforerad aluminiumplåt, som med den transparenta bakomliggande volymen adderar skörhet och skirhet till gestaltningen. Fasadbelysningen är riktad från marken och slår upp på fasaden där den skapar horisontella linjer – nästan som en scen med en backdrop. Belysningens färg kan ändras utifrån det evenemang som ska marknadsföras och hjälper därav till att bygga upp rätt stämning.

Hatstore arena – en plats för upplevelser

Hatstore arena är nu invigd och kalmarborna har äntligen fått en plats där upplevelser och också gemenskap står i fokus för stadens invånare. Varje stad behöver ha en publik plats för applåder och hejarop. Här ska drömmar bli uppfyllda, och (tyvärr) ibland kanske krossade.

– Nu väntar vi bara på att det ska tillkomma konstnärlig utsmyckning utanför arenan, säger Johan Kjellnäs. Det kommer vara tre konstföremål på entrétorget som gestaltar platsen. Det känns otroligt roligt att ha kunnat följa den ursprungliga visionen hela vägen i det här projektet. Som en förbipasserande besökare sa: “Nu finns äntligen en redig byggnad i Kalmar!”

Foto: Felix Gerlach

Kontaktperson

Johan Kjellnäs

Arkitekt SAR/MSA
+46 480 45 66 55

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Cecilia Calero Tillgänglighet
Elin Lönnbom Medverkande Ingenjör
Emil Kulander Handläggande Ingenjör
Ermias Desyibelegn Abegaz Medverkande Arkitekt
Helena Hasselberg UA Landskapsarkitekt
Jan Arbman Sundén Medverkande Ingenjör
Ioannis Moutsatsos Medverkande Arkitekt
Johan Kjellnäs UA och Gestaltningsansvarig Arkitekt
Johan Persson Model Manager
Josefine Nyberg Handläggande Arkitekt
Nawarat Yangsomran Medverkande Landskapsarkitekt
Nellie Ruzsits Medverkande Ingenjör
Simon Fast Medverkande Arkitekt