High6

Högt, hållbart och innovativt boende
Visualisering av High6
Arkitektur
Boende & Hotell, Vård & Forskning
Uppdragsgivare:
Plats: Kalmar
Uppdragsår: 2016-2019
Byggaktör: Obos/Myresjöhus
Samarbetspartner: Smart Housing Småland
Miljöklass: Miljöbyggnad Silver

High6 är namnet både på forskningsprojektet som strävar efter att hitta ett välfungerande sätt att bygga bra, prefabricerade flerfamiljshus och på det faktiska resultatet: ett trevligt, humant höghus byggt i fabrik. Sexvåningshuset står klart under 2020.

Ett nytt sätt att bygga flerfamiljshus, så kan man sammanfatta forskningsprojektet High6 som Tengbom är en del av. Modulhus är i sig inte någon nyhet, villor har man tillverkat i fabrik och sålt som nyckelfärdiga länge, men de flesta högre byggnader är ritade och producerade på andra sätt. Nu blir det ändring på det. Projektet gör det både mer hållbart och lättare att planera byggandet av bostäder.

Företaget Obos har byggt bostäder sedan 1927, bland annat med varumärken som Myresjöhus och Smålandsvillan. Men de var intresserade av att utveckla sin affär, satsa på en ny marknad och utforska alternativa sätt att bygga, och samarbetet med Tengbom tog sin början. Under nästa år uppförs sexvåningshuset High6 i Kalmar.
– Det är en positiv utveckling att arkitekter har börjat närma sig industrin, och tvärtom. Alla tjänar på det. Det ger ett bättre resultat, bättre bostäder, i slutänden. Det är en viktig trend och vi är ett av de arkitektkontor som leder vägen, säger arkitekten Joao Pereira.

High6

Det bästa av två världar

Förutsättningen för projektet var att använda Obos existerande fabrik och utgå från modulmåtten 4 x 12 meter för att kunna serietillverka och transportera lägenheterna till platsen där de ska bli uppförda. 31 lägenheter, uppbyggda av 64 enheter ska det bli. Det dominerande materialet är trä och det var viktigt att lägenheterna skulle kännas trevliga och inbjudande samtidigt som tillverkningsprocessen utnyttjade tekniken till max. Förutom bostäder kommer även gemensamhetsytor som cykelverkstad, växthus och en gemensam takterrass att inkluderas.

Fabriken som lab

För arkitekterna är det ett delvis nytt sätt att arbeta. Modulerna tillverkas klart i fabriken, komplett med kyl, frys och tvättmaskin, och körs sedan drygt tio mil till platsen där de ska stå. Att montera hela sexvåningshuset tar sedan endast en arbetsvecka. Fördelen med det tajta samarbetet mellan tillverkarna och arkitekterna är att utvecklingsarbetet har kunnat fortgå under hela projekttiden.
– Fabriken fungerar i det här fallet som ett laboratorium. Eftersom modulerna byggs klart på det löpande bandet kan man gå in i lägenheterna innan de är på plats. Vi kan se hur saker fungerar innan allt är helt klart och göra förbättringar innan modulerna monteras, berättar Joao.

Visionen var en slutprodukt med hög kvalitet, välfungerande konstruktion och respekt för både de boende och omgivningen.

Hög kvalitet är a och o

En utmaning med projektet har varit att konstruera en byggnad som gör vardagen bättre för människor samtidigt som den måste möta strikt givna tillverkningsmallar. Design och funktion står i fokus, i stället för tekniska specifikationer. Vad vill människor att en bostad ska erbjuda? Vad är nödvändigt för en familj? Behoven har man analyserat och svaren och önskemålen är anpassade till de givna ramarna.
– Visionen var en slutprodukt med hög kvalitet, välfungerande konstruktion och respekt för både de boende och omgivningen, och dit har vi nått nu, avslutar Joao.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
David Falk Praktikant, grafiskt material
Erik Fukino Praktikant
Ibrahim Younis Grafiskt material
Joao Pereira Arkitekt SAR/MSA
Josefin Nyberg Arkitekt MSA
Tarek El Ali Arkitekt MSA