Tampen

Bo med havet som kuliss
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Varvsholmen, Kalmar
Färdigställt: 2022
Fotograf: Jansin & Hammarling

Tampen på Varvsholmen i Kalmar är en kombination av slående natur, kvalitativ arkitektur och evidensbaserad design. Något utöver det vanliga alltså. Det är ingen slump att föreningen fick namnet Fyren.

Längst ut på udden och med milsvid utsikt hittar du bostadsområdet Tampen.

Längst ut på udden, med fantastisk natur och milsvid utsikt ligger bostadsområdet Tampen. I dag står två hus, ett större och ett mindre, framtagna av Tengbom klara. Ett tredje är på väg att uppföras. På ön låg tidigare ett gammalt industrivarv och för 50 år sedan byggdes fortfarande skepp här. Nu utgör området istället boende för omkring 2000 personer som varje dag kan njuta av att bo granne med vågorna. Samtidigt råder bekvämt cykelavstånd till Kalmars citykärna.

De stora balkongerna blir som en förlängning av lägenheternas luftiga rum.

Arkitektur och ingenjörskonst i harmoni

Bostadsområdet har fri utsikt åt alla håll och en självklar naturlig skönhet året runt. Många lägenheter i det stora huset har hörnläge och får därför dagsljus från alla väderstreck. Fasaderna har en delikat och taktil terrazzoyta som består av krossade vita marmorstenar, och tillsammans med de stora balkongerna blir det ett fint exempel på hur arkitektur och ingenjörskonst kan samverka i harmoni. Balkongerna ger både skugga och vindskydd och är inspirerade av japanska engawas – ett rum som knyter samman ute med inne och ökar kontakten med sin omgivande natur. Med en bredd på två och en halv meter är de designade för att ge en obruten utsikt från insidan – helt utan störande element. Genom hela processen har våra arkitekter, landskapsarkitekter och inredningsarkitekter fokuserat på att skapa en visuell frihetskänsla, där inomhus och utomhus får flyta samman.

Det är en ode till betongen och en hyllning till dess estetik

Maximal naturupplevelse med hjälp av algoritm

För att ta vara på havsljus och utsikt har arkitektteamet tagit hjälp av Tengboms digitala studio. Genom att analysera utsikten från varje vinkel av husplaceringarna samt vind- och ljusexponering har vi skapat maximalt ljusinsläpp samtidigt som formen på fasaden skyddar mot hård vind. Resultatet är ljusa rum där både fönster och balkonger erbjuder över 80 procents obruten vy – så nära känslan av en fyr man kan komma.

Betong som får ta plats

Betong är huvudmaterial i båda husen, och utgör en stor del av husens uttryck och flexibla användning. I projekten har det varit stort fokus på detaljer, och istället för vanliga betongväggar valdes en 45-gradig vinkel för att skapa en sömlös integrering av betongelementen i designen. Husen, nu när de står klara, har en direkt likhet med andra projekt med brutalism som inspiration. Det är en ode till betongen och en hyllning till dess estetik. Resultatet är en enkel struktur som avslöjar sina kala konstruktionselement samtidigt som den innehåller intrikata detaljer, och visar upp ett material som skiftar i utseende beroende på avstånd. Målet var att minimera visuellt brus genom att både ta bort onödiga tillbehör och tona ner material och färger för att låta det råa som betong utgör, få ta plats.

Den ljusgrå terrazzofasaden smälter särskilt in i de omgivande färgtonerna.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Amanda Berggren Landskapsarkitekt
Amanda Åkerlind Byggnadsingenjör
Anna Valman Landskapsarkitekt
Annie Brodin Landskapsarkitekt
Bengt Kjellberg Energiberäkningar
Erika Janunger  Inredningsarkitekt
Ermias Abegaz Arkitekt
Ioannis Moutsatsos Arkitekt
Joao Pereira Arkitekt
My Tillback Byggnadsingenjör
Nadia Tolstoy Inredningsarkitekt
Rebaz Amin Specialist
Sofia Sternér Projektledare
Tarek El Ali Arkitekt