Kvarteret Abisko

Industriell inspiration i spännande kvarter
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Norra Djurgårdsstaden, Stockholm
Projekttyp: Bostadshus
Uppdragsår: 2004–2008, 2011–2014

Under vårt arbete med kvarteret Abisko inspirerades vi av den vackra och högklassiga industristrukturen med tegel och stål från 1800-talet som finns i Norra Djurgårdsstaden. Vår kund Erik Wallin ville skapa bostadhus av gedigen kvalitet och med en fasad som skiljde sig från andra byggnader i området. Resultatet blev två sammanlänkade huskroppar i sju våningar, utvecklade enligt höga miljökrav, med totalt 42 välstuderade lägenheter.

Foto: Michael Perlmutter
Foto: Michael Perlmutter

Speciell fasad sticker ut

Som fasadmaterial i Kvarteret Abisko valde vi ett hårdbränt tegel. Burspråken utformade vi i corténstål – vilket är ett tåligt material med en vacker, roströd patina.

Teglets levande struktur och färgspel, tillsammans med de karaktärsfulla burspråken, skapar en intressant helhet som berikar stadsrummet både på långt håll och på nära avstånd.

Med omsorg om detaljerna

Vi lade också stor vikt vid detaljerna och kvaliteten i alla lägenheterna. Fokus på bland annat rumssamband och generösa utblickar. Från burspråken har de boende utsikt över den vackra Nationalstadsparken.

In mot gården skjuter snedställda balkonger i glas ut från avskärmande tegelväggar för att skapa privata uteplatser i sydväst. Den översta våningen är indragen mot gatan och är utformad i etage.

Nominering i Årets Bygge

Kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden är ett samarbete mellan fem byggmästare. Det är ett gestaltningsmässigt spännande kvarter, där varje byggmästare arbetat med en egen arkitekt. Det har man gjort för att skapa en upplevelserik och kontrasterande helhet.

Våra hus blev tillsammans med övriga i kvarteret nominerade till Årets Bygge 2015. Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Det är en tävling som lyfter fram de bästa exemplen på kvalitet, samarbete i projekt, ekonomi och form.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anders Lundborg Arkitekt SAR/MSA
Inger Thede Arkitekt SAR/MSA
Otto Enberg Byggnadsingenjör
Sunniva Viking Arkitekt