10 smarta kvadrat & Bokompakt

Framtidens boende på effektiv yta
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare: AF Bostäder, Martinsons (10 smarta kvadrat)
Plats: Lund (BoKompakt), Virserum & Malmö (10 smarta kvadrat)
Uppdragsår: 2011-2013
Projekttyp: Studentboende
Entreprenör: Ulestedt (10 smarta kvadrat)

Bostäder för studenter med krav på hållbarhet, låga hyror och yteffektiva lösningar. Så lydde utmaningen som vi tog oss an tillsammans med AF Bostäder. Utan att tumma på vare sig miljöaspekten, ekonomin eller kvaliteten utvecklade vi Bokompakt, 22 färdigställda studentlägenheter i Lund. Här: 10 smarta kvadrat.

Två projekt – en vision

Tillsammans med AF bostäder har vi utvecklat två syskonprojekt som undersöker och utmanar synen på yteffektiva bostadskoncept. Det ena, Bokompakt, är idag färdigbyggda studentlägenheter i Lund, där fokus legat på hållbarhet och kvalitet på liten yta. De 22 bostäderna i trä, där varje boende har 10 kvm, ingår i AF bostäders utvecklingsarbete för framtidens bostäder.

Foto: Bertil Herzberg
Foto: Bertil Herzberg

Det andra projektet, 10 smarta kvadrat, tog vi fram som en första prototyp på Bokompakt till utställningen TRÄ 2013 på Virserums konsthall. Prototypen var ett inlägg i debatten kring hur liten en bostad kan vara, om litet ändå kan innebära kvalitet, om trä kan ge ett modernt uttryck, och hur en helt industriell produkt i korslimmat trä skulle kunna se ut. 10 smarta kvadrat togs enbart fram som en utställningsprodukt som aldrig sattes i produktion.

Trots sin ringa storlek har bostäderna allt en student behöver: sovloft, kök, badrum och till och med en liten odlingsbar täppa med uteplats.

Från 25 till 10 kvadrat

Ska man skapa bostäder som studenter både har råd med och vill bo i kräver det nytänkande och modiga lösningar. Genom att optimera boytan lyckades vi tillsammans med AF bostäder minska Bokompakt-bostäderna från dagens krav om minst 25 kvadratmeter ner till tio – tack vare att Mark- och Miljödomstolen godkände avsteg från Boverkets byggnadsregler.

Bokompakt utvecklades i samarbete med studenter och hela tiden med fokus på funktionalitet, trygghet och kvalitet. Trots sin ringa storlek har bostäderna allt en student behöver: sovloft, kök, badrum och till och med en liten odlingsbar täppa med uteplats.

1
Foto: Bertil Herzberg

Trä – vackert och miljövänligt

Prototypen 10 smarta kvadrat byggdes i korslimmat trä – en koldioxidneutral och förnyelsebar resurs. Den industriella bearbetningen av KL-träet ger möjlighet till nya former på dörrar och fönster. Träet blev producerat lokalt och är både lätt och formbart. Industriellt byggande möjliggör kortare byggtider, fuktsäker produktion och en bättre arbetsmiljö för byggarna. Träets egenskaper bidrar positivt till fastighetssektorns miljöpåverkan. Dessutom är det ett vackert material som skapar en speciell atmosfär för de boende.

Förebild för hållbarhetsarbete

Tengboms miljöambition är hög och påtaglig i allt vi gör. 10 Smarta kvadrat har satt ribban högt båda vad gäller smarta materialval såväl som innovation, en kombination vi gillar.

Viralt genomslag

10 smarta kvadrat fick enorm uppmärksamhet år 2013, då vi tog fram en film tillsammans med ett gäng unga skådespelare för att visa hur boendet skulle kunna se ut i verkligheten. Filminspelningen blev flitigt dokumenterad av lokalmedia, och kort därefter fick prototypen viralt genomslag över hela världen. 2014 turnerade 10 smarta kvadrat Sverige runt – en resa som blev avslutad med att 10 smarta kvadrat gick ut på auktion till högstbjudande.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Linda Camara (10 smarta kvadrat) Tidigare regionchef
Lina Rengstedt (båda projekten) Arkitekt MSA
Magnus Juhlin (10 smarta kvadrat) Planarkitekt
Olof Nordenson (10 smarta kvadrat) Inredningsarkitekt
Pontus Åqvist (båda projekten) Arkitekt