Sino Swedish Eco City

En svensk-kinesisk ekostad
Stadsbyggnad
Plan & Program
Uppdragsgivare: Wuxi Municipal Peoples Government
Plats: Taihu New Town, Wuxi, Kina
Samarbetspartner: ÅF
Uppdragsår: 2009–2010

I slutet av 2009 vann vi upphandlingen om att få planera ett 2.4 kvadratkilometer stort område i Wuxi, som är en femmiljonersstad strax väster om Shanghai i Kina. I uppdraget låg också att i detalj studera ett fokusområde på 30 hektar, utifrån vårt perspektiv på hållbart stadsbyggande. Vi kallar det Sino Swedish Eco City.

Hammarby Sjöstad är förebild

Sino Swedish Eco City är, precis som namnet indikerar, ett stadsbyggnadsprojekt i samarbete mellan Sverige och Kina. Fokus i ekostadskonceptet ligger på hållbarhet och miljöanpassning, med bland annat Hammarby Sjöstad som förebild. Förutom stadsplanering och studier av fokusområdet, innefattade vårt arbete också utveckling av ett miljöprogram med riktlinjer för energianvändning, sophantering, vattenhantering, trafikmiljö, landskapsplanering och miljövänligt byggande – allt som delar i ett integrerat systemtänkande.

Sino Swedish Eco City
Illustration: Tengbom

För att kunna förverkliga vår plan på bästa sätt tillsattes en arbetsgrupp. I gruppen ingick delegater från Regeringskansliet, Exportrådet, Wuxi stad och Södertälje kommun, som är en systerkommun till Wuxi. Gruppen hade som uppgift att identifiera svenska företag med fokus på clean-tech, och att säkerställa att rätt lösningar väljs när stadsdelen ska byggas. Även KTH Energiteknik och Energimyndigheten samarbetar med Regeringskansliet i projektet, för att främja användningen av svensk miljöteknik, och har tagit fram två verktyg med fokus på holistiskt systemtänk, innovationsstimuli och ambitiösa energianvändnings- och klimatmål.

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Prisbelönt projekt med Sino Swedish Eco City

2011 vann vi ett av de finaste priserna i arkitektvärlden för vårt arbete med Sino Swedish Eco City – The MIPIM Future Project Award i kategorin Big Urban Masterplan. Året därpå blev det utsett till ett av hundra projekt på den prestigefyllda Sustainia100-listan. Listan som årligen samlar hundra idéer för hållbar utveckling i en publikation. Idéerna ska verka som handfast inspiration för beslutsfattare och människor i förändringspositioner för att kommunicera en vision och en tydlig modell för hur vi tillsammans kan arbeta för att bygga en hållbar framtid.

Genom samarbeten som detta får vi möjlighet att diskutera vikten av hållbart stadsbyggande på global nivå. Spännande och otroligt viktigt.

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Den svenska modellen i Asien

Tillväxten och urbaniseringen i Asien är utmanande. Man måste därför ta särskild hänsyn till miljöpåverkan när man utvecklar nya områden. Med den erfarenhet vi har, inte minst från projekt som Hammarby Sjöstad, kan vi bidra mycket till utvecklingen av hållbara städer som Sino Swedish Eco City. Svensk form- och arkitekturtradition, som internationellt ofta blir förknippad med funktionalism, holism och långsiktighet, har ett stort värde i sammanhanget. Genom samarbeten som detta får vi möjlighet att diskutera vikten av hållbart stadsbyggande på global nivå. Lika delar spännande som otroligt viktigt.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Regionchef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna Kerr Arkitekt
Jeremy Thompson Arkitekt
Stellan Fryxell Arkitekt SAR/MSA