Kvarteret Hermod

Kontor med taktilitet
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Hyllie, Malmö
Uppdragsår: 2011-2016
Projekttyp: Kontorsbyggnad & kontorsinredning
Byggaktör: Thage AB

I hörnet Arenagatan – Hyllie Allé i den framväxande stadsdelen Hyllie ligger kvarteret Hermod, en helt ny kontorsbyggnad som vi ritat. Vid årsskiftet 2015-2016 etablerade vårt Malmö-kontor sin egen verksamhet i byggnaden, vilket har varit planen sedan vi inledde projektet.

Ett kontor vi själva vill jobba i

Vår vision för gestaltningen har sprungit ur byggaktören Midrocs devis, ”Människan i centrum”. I kontrast till många av Hyllies storskaliga byggnadskomplex vill vi ta tillvara på den mänskliga skalan. Här finns en välkomnande och lättorienterad miljö – från entréerna i glaskuben som utgör byggnadens hjärta, via hissarna ute i gårdsrummet och vidare in till de två skänkelbyggnaderna, kantade av varmt tegel. Gedigna och taktila materialval som betong, glas och furu präglar atmosfären; de ärliga, arkitektoniska kvaliteterna skapar upplevelser och ger byggnaden närvaro och rättframhet.

Foto: Andreas Svenning
Foto: Andreas Svenning

Gränserna mellan ute och inne utsuddade

Inomhusmiljön är flexibel och anpassas enkelt efter arbetssätt. Våningsplanen inrymmer generellt två till tre hyresgäster vardera, men kan generera upp till nio olika lokalstorlekar. Byggnaden är L-formad och i glaskuben skapade vi en social vägkorsning på varje plan med möjlighet till en öppen lounge- och mötesyta med exponering mot gatan. Även tegelskänklarna är ljusa och luftiga, beräknade för att ge maximalt dagsljusinsläpp och utblick mot utemiljöerna. Gränserna mellan ute och inne är utsuddade, inte minst vid entréerna där tegelgolvet kryper förbi glasfasaden och vidare ut på innergården.

Att skapa en hållbar byggnad för både miljö och medarbetare har varit mycket viktigt för oss och för Midroc.

Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach

Hållbarhet för miljö och medarbetare

Att skapa en hållbar byggnad för både miljö och medarbetare har varit mycket viktigt för oss och för Midroc. Målsättningen är en BREEAM Excellent-certifiering. Materialval, automatiserad klimatstyrning och solceller på taket är några av projektets större miljömässiga satsningar. De blev kompletterade med bland annat sedumplanteringar och fågelholkar på den gemensamma takterrassen, för hantering av dagvatten och ökad biologisk mångfald.

I en hållbar arbetsmiljö värderas medarbetares hälsa och välmående högt.  Utöver kontorslokalernas kvaliteter tog vi fram ett så kallat Green Room på varje våningsplan. Det kan användas som balkong med frisk luft genom öppna fönster i det annars klimatreglerade kontoret. På källarplan finns en sportdepå med cykelgarage och omklädningsrum med förvaringsmöjligheter och duschar. För de som inte tar sig till kontoret via lokaltrafiken och Hyllie station, som ligger precis runt knuten.

Hyllie under utveckling 

Hyllie är en knutpunkt i den expansiva Öresundsregionen och en viktig internationell mötesplats, där arkitektur- och stadsutvecklingsfrågor står högt på agendan. Tengbom Malmös etablering i kvarteret Hermod är bland annat en satsning för att bidra till utvecklingen av Hyllie som en levande och hållbar stadsdel. I våra egna lokaler vill vi både synliggöra och inspirera framtidens arkitektur och innovativa arbetsmetoder. Inredningskonceptet ska återspegla våra olika tjänster, tolkade med varierande färgsättning och materialitet i de olika ytorna. Det är en levande arena för gemensam utveckling.

Kontaktperson

Emma Nilsby

Kontorschef Malmö
+46406413143

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Charlotte von Brömssen Arkitekt MSA
Gunilla Gombrii Landskapsarkitekt LAR/MSA
Karin Lantz Arkitekt SAR/MSA
Klaus Bang BIM/Revit-specialist
Magnus Hofverberg Arkitekt SAR/MSA
Martin Pålsson Inredningsarkitekt MSA
Patrik Haglund Arkitekt SAR/MSA
Peter Nilsson Arkitekt