Tengboms Stockholmskontor

En upptäcktsfärd i rosa
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Hälsingegatan 49 (Kvarteret Blästern 11) i Stockholm
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg
Byggår: 2023
Samarbetspartner: TL Bygg
Fotograf: Felix Gerlach och Emil Fagander

En nyfiken arkitekt är en god arkitekt. Med detta i bakfickan lämnade Tengboms Stockholmskontor efter många år vårt hem vid Slussen för att på plats kunna utforska och uppleva ett av Stockholms mest experimentella och inspirerande stadsutvecklingsprojekt – Hagastaden. I en gammal mineralfabrik från 1934 byggde vi oss en rosa dröm.

Tengboms Stockholmskontor
I ”Arenan” som är det första rummet som välkomnar in till vårt kontor är valmöjligheterna många. Här kan man jobba, luncha, spela pingis, soffhänga, läsa, hämta en kopp kaffe. En multifunktionell mötesyta och också det första rummet våra gäster välkomnas in i. Foto: Felix Gerlach
Skjutväggarna i kork fungerar som flyttbara avdelare i rummet samtidigt som de ger möjlighet att fästa grafiskt material på. Taklanterninen vars insida är klädd i rostfri stålplåt med en yta som reflekterar och sprider det naturliga ljuset långt in i lokalen kan enkelt mörkläggas vid behov. Som när vi fäller ned projektordukarna från taket vid föreläsningar. Foto: Felix Gerlach

Det Tengbom-märkta flyttlasset från ikoniska Glashuset på Katarinavägen vid Slussen gick 1 april 2023 till Hagastaden. På adressetiketterna: Hälsingegatan 49. Innan du hinner fråga varför svarar vi – förändring och förnyelse gör kreativiteten gott. Och som arkitekter behöver vi såväl kreativitet som insikter i hur stadsbilder (och människorna i dessa miljöer) förändras. Efterdyningar av pandemin hade också förändrat vårt sätt att arbeta och gett upphov till nya behov hos våra medarbetare.

– Hagastadens brokiga arkitektur, många grönområden och stora utbud av service, skapar en kreativ och livfull miljö för oss att verka, experimentera och utvecklas i tillsammans med våra kunder och samarbetspartner, berättar kontors- och regionchef Mark Humphreys.

 

Nya årsringar men samma tegel

Många är byggnaderna som slänger oss tillbaka till 1930-talets industrialism i Hagastaden. I mer än 40 år agerade den rödtegelklädda byggnaden, Mineralfabriken, hem åt Apotekarnes mineralvattenproduktion. Genom en omsorgsfull från-industri-till-kontor-transformation lever industrikänslan i byggnaden vidare än i dag. Från innergården syns tydligt mötet i skarven mellan den historiska fabriksdelen och den moderna glastillbyggnaden. Här har våra medarbetare en grönskande oas för fika, lunch och friska möten – möblerad med Tengbom-ritade utemöbler.

Ett kontor som andas frihet och optimism

Tengboms Stockholmskontor
En portal av spegelväggar och spegeltak leder in till det välbesökta köket. Och taket? Ja, det är ju sprutmålat rosa ( NCS S 1030-Y90R) – och genomgående över hela kontoret. Träull använder vi som absorbent dikt bjälklaget. Foto: Felix Gerlach

Rumslig upptäckarglädje i rosa

Tack vare en flexibel planlösning med många möjligheter kunde vi skapa en både funktionell, kreativ och stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare. Redan i entrén startar den rumsliga resan. Här möts besökaren av en välkomnande och dynamisk ”Arena” med inspirationsytor, inbjudande touchdown-arbetsplatser, soffgrupper, pingisbord, lunchbord, öppet kök och bibliotek. Men istället för en traditionell reception har vi en mobil värd som tar emot och guidar våra gäster rätt. Den är mer som integrerad del av de flexibla arbetsplatserna. Arenan funkar också utmärkt för större event.

– Från Arenan ser du rätt in i modellverkstaden, en stor träpaviljong med imponerande skyltfönster. Ju längre in i lokalen du kommer, desto fler överraskningsmoment stöter du på. Det ska vara lite av en upptäcktsfärd att gå genom vårt kontor, fortsätter Mark.

Ett rum med ljus. Foto: Felix Gerlach
Ett arkitektkontor har många prylar. Magasin, tidningar och diverse litteratur men också materialprover och annat. För att lösa en del av vårt förvaringsbehov skapade vi här hyllor längs hela fasaden ut mot innergården med en bänkskiva som lock. Foto: Felix Gerlach

1 200 kvadratmeter sprutmålat rosa tak knyter ihop många av kontorets olika delar. Färgen ligger tät över rör- och takinstallationer och lämnar tydliga avtryck från den tidigare fabriken. Det rosa skapar en optimistisk, mjuk och varm känsla som ger liv och bygger identitet.

Aktiviteten styr

Foto: Emil Fagander

Kontoret är anpassat för ett aktivitetsbaserat arbetssätt och är indelat i zoner som erbjuder rum och miljöer för alla varianter av arbete. Arbetsplatserna är flexibla och gör det möjligt för olika typer av grupperingar och arbetssätt under olika perioder. Vi låter helt enkelt behoven för dagen eller uppgiften styra. Eller humöret för den delen.

Mycket av inredningen är återbrukad från vårt förra kontor, som bland annat alla mötesbord och stolar. I nästintill samtliga mötesrum är den genomgående kulören grön. Foto: Felix Gerlach

– Här finns ett rum för varje ögonblick, uppgift och dagsform. När jag vill jobba lite undangömt hänger jag i träpaviljongens nisch, när jag behöver bolla med mina kollegor sätter jag mig i det öppna kontorslandskapet. Soffgrupperna funkar bra till mer avslappnade möten, och de många små teamsrummen underlättar vårt digifysiska arbetssätt, berättar vår arkitekt Pernille Andresen.

Gym? Ja, såklart. Det står fullt utrustat redo att ta emot träningslystna medarbetare både under och utanför arbetstid.

Tengboms Stockholmskontor
I Tengbomrummet hittar du vårt historiska arkiv som sträcker sig många år bakåt i tiden. Foto: Felix Gerlach
Foto: Felix Gerlach

Be creative!

­­Vårt nya kontor ska inte upplevas som städat, utan snarare som en levande och experimentell verkstad. En självklar mötesplats som andas frihet och kreativitet. En uppmuntrande och tillåtande hubb som sätter samskapandet främst. På gemensamma ytor delar vi med oss av det som ligger på våra ritbord här och nu via skisser, modeller, material- och färgprover och annat.

I en allt mer digitaliserad arbetsmiljö blir fysiska upplevelser viktigare. Att kunna klämma och känna.

– Vi vill att våra medarbetare ska bli uppmuntrade till att prova något nytt, få inspiration, nya idéer och möjlighet att experimentera – det är en jätteviktig grund i vårt arbete som arkitekter. Därför visar vi upp vad vi håller på med och utnyttjar vår kollektiva intelligens ännu mer, säger Mark.

Tengboms Stockholmskontor
Personlig förvaring i plywood och specialsnickerier (och återbrukade lås). Foto: Felix Gerlach

Nära samarbeten ger goda resultat

Vårt nya kontor är slutprodukten av goda samarbeten, framförallt med Atrium Ljungberg och TL Bygg.

– Vi arbetade som ett team ihop med Atrium Ljungberg och TL Bygg som var väldigt lyhörda kring våra behov. Tack vare det fick vi ut maximalt värde utifrån de ramar som fanns, berättar Mark.

Tengboms Stockholmskontor
I princip all inredning i kontorslandskapet är återbrukad. Som industrihyllorna, hurtsarna, stolar och bord. I de framtagna höga svarta stålramarna vilar gömd teknik och också elsladdar. Foto: Emil Fagander

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontors- och regionchef
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Eva Brännvall Uppdragsledare
Hugo Niska Flyttsamordnare
Katya Högberg Senior inredningsarkitekt
Mark Humphreys UA och gestaltningsledare
Mårten Tovle Inredningsarkitekt
Pascaline Salzedo Joubert Handläggare
Stefan Samuelsson Handläggare
Viveka Bunke Senior arkitekt