Solna United

En flexibel framtidsvision
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare: Skanska Fastigheter
Plats: Solna
Uppdragsår: 2013 - pågående
Byggaktör: Skanska Sverige
Projekttyp: Nybyggnad kontor

Solna är för närvarande ett av landets mest expansiva områden. Spännande, så klart. Sverige behöver arkitektur som sätter människans vardag i centrum. Teamet bakom kontorshuset Solna United brinner för gemenskap, trivsel och de goda idéerna.

Hur gör vi ett kontor som både är effektivt och lekfullt? En tidig visionsbild.

Det händer mycket i Solna just nu. Snart växer exempelvis ett kontorshus med femton våningar och 50 000 kvadratmeter yta upp. Byggnaden ligger bara ett stenkast från Arenastaden och man kan gå till Mall of Scandinavia på ett par minuter. Namnet är som sagt Solna United, ”det klingar Manchester United”, kommenterar Fredrik Eng som är en av de ansvariga arkitekterna. Det är ingen tillfällighet. Här står lagspel, samtal och möten i centrum.

– Ja, huset är ritat för att stötta gemenskap, teambuilding och gruppdynamik. Grundprinciperna tar avstamp från det. När det kommer till kontorsbyggnader är det sällan man gör dramatiska saker rent konceptuellt och det har vi inte gjort här heller. Folk behöver mötas, klicka på en dator, dricka kaffe och har oftast ganska grundläggande behov, säger han. Tricket är att möta de behoven på ett genomtänkt sätt.

Ett människonära hus med Solnakänsla, så kan man beskriva Solna United.

En flexibel verklighet

Kontorshus, Solna United inkluderat, ritas för flexibilitet. Hyresgästen ska kunna dela av det i enskilda rum, välja att sitta i öppna landskap eller blanda. Och huset som sådant kommer att leva vidare i uppemot 200 år så det finns naturligtvis ingen som vet hur det kommer att användas i framtiden.

Allt det här finns självfallet ständigt i tankarna hos arkitekterna och beställaren Skanska. Huset har en tredelad grundstruktur. I botten finns en väldigt aktiv, allmän yta där det kommer att ligga en restaurang, café, stora entréytor och en konferensavdelning. Tanken är att konceptet ska inbjuda till att medarbetarna vill gå ned till den aktiva delen för att jobba, eller stöter på varandra och vill ta en kaffe tillsammans innan de ens kommit till kontoret på morgonen. Bra idéer kan komma plötsligt!

En tidig tanke om hur ”mötespodsen” på taket skulle kunna se ut.

Utvecklas med tiden

Ovanpå de aktiva delarna kommer ”kontorsmaskinen”, som består av traditionella kontorsplan med stor flexibilitet. Och överst, på taket, finns något en smula ovanligt. Här ligger små ”pods”, containerliknande mötesrum för mer otraditionella möten.

– Förr i världen när alla ville sitta i varsitt rum blev det långa ormar eller limpor av kontorsbyggnaderna. Men nuförtiden när vi i huvudsak sitter öppet och i olika miljöer, både vid skrivbord men också tillsammans vid whiteboards eller datorer, ser behoven annorlunda ut och det speglar arkitekturen. Det är inte lika viktigt att sitta i omedelbar närhet till dagsljus eftersom man rör sig så mycket under arbetsdagen. Det viktiga är att ha nära till varandra och det har vi tagit fasta på, berättar Fredrik Eng.

Folk behöver mötas, klicka på en dator, dricka kaffe och har oftast ganska grundläggande behov, säger han. Tricket är att möta de behoven på ett genomtänkt sätt.

Genomtänkt design är tillgänglig

Flera arkitekter på Tengbom har även titeln Certifierad sakkunnig av tillgänglighet. Deras input är ovärderlig i sammanhang som dessa.

Goda grannar och goda processer

Något annat som finns nära är Arenastaden, och ambitionen har varit att göra Solna United till ett kontorshus som tydligt skiljer sig från bebyggelsen på andra sidan spåren. Fredrik Eng och hans team vill ge byggnaden ett eget uttryck långt ifrån de stora volymerna, smala gatorna och den ganska skallösa framtoningen hos arenan.

– Den blir lite som ett rymdskepp. Man har inget att referera till. Vi ville göra något med mer Solnakänsla, något mer greppbart och människonära. Vi valde exempelvis att jobba med tydliga material som tegel. Alla vet hur stor en tegelsten är. Vi anpassar alltid processen och produkten efter vad som efterfrågas och utmärker oss inte för att vi alltid använder samma fasadmaterial eller alltid vill ha rundade hörn utan för att vi alltid har en sådan hög verkshöjd och respekt för beställaren och husens användare, avslutar Fredrik Eng.

En helt ny stadsdel växer upp och utvecklar Solna.

Kontaktperson

Fredrik Eng

Studiochef Kontor
+46 8 410 354 60

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Karin Hagelberg Arkitekt
Tove Krogh-Andersen Arkitekt SAR/MSA
Caroline Salomonson Arkitekt MSA
Joao Melim Byggnadsingenjör
Malin Brattström Byggnadsingenjör
Isabell Lilja Arkitekt
Martin Edvardsson Byggnadsingenjör
Anders Runebjörk
Xin Li Arkitekt SAR/MSA
Sandra Tanaka Sjoeberg Arkitekt MSA
Joakim Grönlund 3D-Illustratör
Peter Högås Praktikant
May-Britt Rolén Arkitekt SAR/MSA
Sofia Skogseid Arkitektpraktikant
Johan Karlström
Rikard Cronhage 3D-Illustratör
Jeppe Dueholm Sörensen Arkitekt MAA
Oscar Malmerberg Landskapsarkitekt
Stuart Hope Landskapsarkitekt BLA
Åsa Myhr Landskapsarkitekt LAR/MSA