Tengbom HK

Testlabb & kreativ verkstad
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare: Tengbom
Plats: Katarinavägen, Stockholm
Uppdragsår: mars 2015 – maj 2016
Entreprenör: TL Bygg
Hyresvärd: Atrium Ljungberg

Våren 2016 flyttade Tengboms Stockholmsavdelning till det nya egenritade huvudkontoret. Rent geografiskt rörde det sig om ett par våningsplan upp i samma byggnad på Katarinavägen vid Slussen, men mentalt var det starten på en förändringsresa vi fortsätter på än idag.

Tengboms HKVi säger, lite dramatiskt, att kontoret aldrig är färdigt. Det innebär förstås inte att det hänger livsfarliga ledningar från taken och står ouppackade kartonger i vartannat hörn. Det är mer ett tillstånd eller en attityd till våra lokaler som handlar om att inte stagnera, utan snarare att alltid ligga i framkant.

”I detta projekt har vi själva fått prova rollen som beställare, vilket kanske är det svåraste man kan göra som arkitekt. Men det har varit en mycket lärorik process där vi kommit till många lärdomar som förhoppningsvis gör oss till bättre arkitekter och samarbetspartners”, säger Johanna Munck af Rosenschöld, tidigare kontorschef i Stockholm.

Många ansåg att det var ett självmordsuppdrag

Tengbom expanderar och utvecklar sina tjänster i hög hastighet, varför det stod väldigt tydligt en dag att vi växt ur våra lokaler och hade många nya behov. Detta var starten på en förändringsresa vi alla gav oss in på, en process med tydlig riktning men med oklart mål, ledd av förändringsledaren Torbjörn Höeg, arkitekt på Tengbom.

”Många ansåg att det var ett självmordsuppdrag, men jag såg det aldrig så. Jag ser på min roll mer som att jag hjälper till att ställa frågorna, snarare än att komma med svaren”, säger han.

Hela kontoret involverades i workshops för att hitta och ringa in våra behov och nya arbetssätt. Många och komplexa studier, bland annat av area och effektivitet, gjorde att vi kunde frigöra yta för möten och kreativitet genom att göra oss av med en väldig massa förvaring.

En verkstad

Vi ser på kontoret som en verkstad, som en kokkittel för vår kärnverksamhet, där idéer föds och där spontana möten uppmuntrar innovation.

Tengboms eget huvudkontor är i ständig förändring.

”Målbilden har varit en kreativ verkstad där man inte ska vara rädd för att arbeta, plocka fram material och stöka till. Vi vill att medarbetarna ska visa upp projekten de jobbar med, diskutera och lära sig av varandra. Vi har arbetat mycket med att underlätta för det i inredningen och har varit tvungna att släppa sargen och teorierna och titta på verkligheten”, berättar Mark Humphreys, kontorschef.

”Kontoret ska inte bli färdigt! Vi kallar det inte aktivitetsbaserat, utan ’innovationsbaserat’. Det är nästa steg”, fortsätter Johanna Munck af Rosenschöld.

En viktig plats för denna form av möten och verkstad är den yta i kontorets hjärta som vi kallar för Arenan. Här har vi skapat ett rum som lämpar sig lika väl för många små spontana möten som till större föreläsningar och utställningar. En plats för kunskapsutbyte, kort och gott.

Samarbete och co-creation

Ett av de stora målen med kontoret är att det ska främja och stötta samarbete över gränserna, varför vi har gott om öppna ytor och färre fasta platser. Vi tänker: om man kan se vad någon gör är steget att ta kontakt och engagera sig inte så långt. Vi har även skapat rum med specifika funktioner för att kunna facilitera co-creations med våra kunder och samarbetspartners. Utöver det har vi även rum som lämpar sig extra bra för idégenerering och videokonferens liksom för tyst och fokuserat arbete.

Du ser vad du får

Vi har ett ärligt synsätt på vårt kontor. Vi skyltar inte med något för sakens skull och vi försöker inte vara något vi inte är. Våra medarbetare står för kreativiteten här. Därför brukar vi säga att kontoret ska vara som en blank canvas och upp till var och en att fylla.

Nöjda – men aldrig färdiga

Kort efter inflytt i de nya lokalerna kunde vi konstatera att resan gått oväntat bra och att förändringen som den innebar har haft positiva effekter. Vi har till exempel kunnat göra oss av med ännu mer förvaring för att frigöra våra medarbetares energi. Men med det sagt är vi inte nöjda eller färdiga. Vi fortsätter att pressa gränserna för vad ett kontor kan vara, med oss själva i centrum som testpersoner i ett levande labb.

”Det krävs mod att ha färre skrivbord än anställda, som vi har, framförallt i en tid när kontoret växer så det knakar.  Alla beslut vi tagit är dock väl förankrade i interna behovsundersökningar och istället har vi många alternativa arbetsplatser. Vi är trygga i våra beslut, men samtidigt är vi inte alls främmande för nya lösningar eller förändringar i framtiden. Det viktigaste är att det är en levande och engagerad arbetsplats”, avslutar Johanna Munck af Rosenschöld.

Foto: Joakim Johansson

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Martin Rangfast Chef Affärsutveckling
Torbjörn Höeg Arkitekt SAR/MSA, Förändringsledare
Johanna Munck af Rosenschöld Arkitekt SAR/MSA
Mark Humphreys Arkitekt SAR/MSA, kontorschef
Molly Möller Arkitekt SIR/MSA
Stefan Rydin Arkitekt SAR/MSA
Pontus Bahrtine Inredningsarkitekt MSA
David Hellström Arkitekt MSA
Caroline Wetterling Inredningsarkitekt
Linn Rodesjö Projektledare
Edita Hasanagic Arkitekt SAR/MSA, Tillgänglighetsansvarig