Tengbom HK

Testlabb & kreativ verkstad
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Katarinavägen, Stockholm
Uppdragsår: mars 2015 – maj 2016
Entreprenör: TL Bygg
Hyresvärd: Atrium Ljungberg

Våren 2016 flyttade Tengboms Stockholmsavdelning till det nya egenritade huvudkontoret. Rent geografiskt rörde det sig om ett par våningsplan upp i samma byggnad på Katarinavägen vid Slussen, men mentalt var det starten på en förändringsresa vi fortsätter på än idag. Här hängde vi fram till mars 2023 då vi flyttade till Hagastaden.

Tengboms HK

Vi säger, lite dramatiskt, att kontoret aldrig är färdigt. Det innebär förstås inte att det hänger livsfarliga ledningar från taken och står ouppackade kartonger i vartannat hörn. Det är mer ett tillstånd eller en attityd till våra lokaler som handlar om att inte stagnera, utan snarare att alltid ligga i framkant.

I det här projektet fick vi själva prova rollen som beställare, vilket kanske är det svåraste man kan göra som arkitekt. Men det var en väldigt spännande och lärorik process där vi kom fram till många bra grejer som förhoppningsvis gjorde oss till bättre arkitekter och samarbetspartners.

Många ansåg att det var ett självmordsuppdrag

Tengbom expanderade och utvecklade sina tjänster i hög hastighet, varför det stod väldigt tydligt en dag att vi växt ur våra lokaler och hade många nya behov. Det här var starten på en förändringsresa vi alla gav oss in på, en process med tydlig riktning men med oklart mål, ledd av förändringsledaren Torbjörn Höeg, arkitekt på Tengbom.

– Många ansåg att det var ett självmordsuppdrag, men jag såg det aldrig så. Jag ser på min roll mer som att jag hjälper till att ställa frågorna, snarare än att komma med svaren, säger han.

Tengbom HK

Hela kontoret involverades i workshops för att hitta och ringa in våra behov och nya arbetssätt. Många och komplexa studier, bland annat av area och effektivitet, gjorde att vi kunde frigöra yta för möten och kreativitet genom att göra oss av med en väldig massa förvaring.

Tengbom HK – en verkstad

Vi ser (oavsett vilken vår adress är) på Tengbom HK som en verkstad. En kokkittel för vår kärnverksamhet, där idéer föds och där spontana möten uppmuntrar innovation.

Tengboms eget huvudkontor är i ständig förändring.

– Målbilden var en kreativ verkstad där man inte skulle vara rädd för att arbeta, plocka fram material och stöka till. Vi ville att medarbetarna skulle kunna visa upp projekten de jobbade med, diskutera och lära sig av varandra. Vi arbetade mycket med att underlätta för det i inredningen och var tvungna att släppa sargen och teorierna och titta på verkligheten, berättar Mark Humphreys, kontorschef Stockholm.

Tengbom HK

En viktig plats för denna form av möten och verkstad var ytan i kontorets hjärta som vi kallade för Arenan. Här skapade vi ett rum som lämpade sig lika väl för många små spontana möten som till större föreläsningar och utställningar. En plats för kunskapsutbyte, kort och gott.

Samarbete och co-creation

Ett av de stora målen med kontoret var att det skulle främja och stötta samarbete över gränserna. Därför hade vi gott om öppna ytor och färre fasta platser. Vi tänkte: om man kan se vad någon gör är steget att ta kontakt och engagera sig inte så långt. Vi skapade även rum med specifika funktioner för att kunna facilitera co-creations med våra kunder och samarbetspartners. Utöver det hade vi även rum som lämpade sig extra bra för idégenerering och videokonferens liksom för tyst och fokuserat arbete.

Tengbom HK

Du ser vad du får på Tengbom HK

Vi har ett ärligt synsätt på vårt kontor. Vi skyltar inte med något för sakens skull och vi försöker inte vara något vi inte är. Våra medarbetare står för kreativiteten på alla våra kontor. Därför brukar vi säga att kontoret ska vara som en blank canvas och upp till var och en att fylla.

Nöjda – men aldrig färdiga

Kort efter inflytt i de nya lokalerna kunde vi konstatera att resan med Tengbom HK gått oväntat bra. Också att förändringen som den innebar har haft positiva effekter. Vi kunde till exempel göra oss av med ännu mer förvaring för att frigöra våra medarbetares energi. Men med det sagt blev vi inte nöjda eller färdiga. Vi fortsatte och fortsätter att pressa gränserna för vad ett kontor kan vara, med oss själva i centrum som testpersoner i ett levande labb.

Tengbom HK

Det krävs mod att ha färre skrivbord än anställda, som vi har. Framförallt i en tid när kontoret växer så det knakar. Alla beslut vi tog var dock väl förankrade i interna behovsundersökningar och istället hade vi många alternativa arbetsplatser. Vi är trygga i våra beslut, men samtidigt är vi inte alls främmande för nya lösningar eller förändringar i framtiden. Det viktigaste var att det blev en levande och engagerad arbetsplats.

I slutet av mars 2023 bar det iväg mot nya äventyr när vi packade ihop och flyttade till Hälsingegatan 49 i Hagastaden.

Tengbom HK

Foto: Joakim Johansson

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Caroline Wetterling Inredningsarkitekt
David Hellström Arkitekt MSA
Edita Hasanagic Arkitekt SAR/MSA, Tillgänglighetsansvarig
Johanna Munck af Rosenschöld Arkitekt SAR/MSA
Linn Rodesjö Projektledare
Mark Humphreys Arkitekt SAR/MSA, kontorschef
Martin Rangfast Chef Affärsutveckling
Molly Möller Arkitekt SIR/MSA
Pontus Bahrtine Inredningsarkitekt MSA
Stefan Rydin Arkitekt SAR/MSA
Torbjörn Höeg Arkitekt SAR/MSA, Förändringsledare