Swedbanks huvudkontor

Aktivitets­baserat liv i eken
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Sundbyberg, Stockholm
Uppdragsår: 2010-2014
Projekttyp: Kontorsinredning
Miljöklass: Miljöbyggnad Guld

2014 invigde Swedbank sina nya huvudkontor på totalt 45 000 kvm i Sundbyberg. Under en fyraårsperiod utvecklade vi därför kontorets interiöra miljöer utifrån visionen om en aktiv och levande plats för möten. Inredningen i det inspirerande och energigivande kontoret skulle spegla bankens tre grundläggande värdeord: öppen, enkel och omtänksam.

Med Eken som utgångspunkt

Eken – som är Swedbanks symbol för tillväxt och långsiktighet – blev utgångspunkten för vår gestaltning. Från stammen i entréplanet till arbetsvåningarna i bladverket går konceptet ”livet i Eken” som en röd tråd. Vi har skapat förutsättningar för möten, samvaro och kunskapsöverföring i en miljö där medarbetarna är fria att söka upp den arbetsplats som passar dagens arbete bäst. Interiörens kulörer utgår från stammens naturfärger, bladverkets gröna och himlens blå toner.

Tillsammans med Swedbank har vi skapat ett aktivitetsbaserat föregångskontor.

Specialdesignade möbler i helhetsprojekt

Ingenting lämnades åt slumpen på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. För att skapa exakt den atmosfär vi sökte lät vi således våra produktdesigners utveckla specialritade produkter. Under projektets gång föddes bland mycket annat mötesbordet Link för Morgana, Focus Divider – ljuddämpande arbetsplatser, som små rum i rummet – för Offecct, men också armaturen Hätta för Örsjö.

Swedbanks huvudkontor
Foto: Björn Lofterud

Alla produkter är tillverkade i Sverige. Uppdraget är ett helhetsprojekt för Tengbom där våra samlade kunskaper och erfarenheter kring detaljer, miljöfokus och samarbete har varit nyckeln.

– Det här är ett av Tengboms största och mest komplexa inredningsprojekt och en verkligt spännande utmaning för oss. Vi hade ett fyraårigt, intensivt och konstruktivt samarbete med Swedbank, där vi skapade ett aktivitetsbaserat föregångskontor för andra aktörer, säger Johanna Munck af Rosenschöld, tidigare kontorschef i Stockholm.

Swedbanks nya huvudkontor blev den 20 maj 2015 utsett till en av vinnarna av det prestigefulla arkitekturpriset ”Good design is Good business”. Den amerikanska tidskriften Architectural Record instiftade priset 1997. Priset går till projekt där god design berikar affärsverksamheter.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Johanna Munck af Rosenschöld Arkitekt SAR/MSA
Kristina Jonasson Arkitekt SIR/MSA
Linn Sylvan Arkitekt SAR/MSA
Torbjörn Höeg Arkitekt SAR/MSA