Armaturen Hätta

En modern klassiker på skrivbordet
Design, Inredning
Produktdesign
Uppdragsgivare: Till försäljning hos Örsjö Belysning
Producent: Örsjö Belysning
Uppdragsår: 2013–2015

Skrivbordsarmaturen Hätta för Örsjö Belysning utvecklades ur en armaturserie som togs fram i samband med inredningsuppdraget för Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg. En ren och enkel form med tydlig karaktär gör Hätta till en modern klassiker på kontoret – eller varför inte också hemma?

När vi utvecklade inredningskonceptet för Swedbanks nya huvudkontor fanns det samtidigt behov av belysning anpassad för projektbord. Vid varje plats vid dessa bord skulle det finnas en arbetsbelysning. Lösningen blev armaturen Hätta.

Form utifrån funktion

I det första utförandet monterade vi Hätta på ett bockat stålrör fäst i bordet. Funktionen fick inspirera utformningen av armaturen. Skärmen öppnade vi upp på ena sidan och fick formen av en hätta – en traditionell huvudbonad man ofta ser till folkdräkt – så att ljuset skulle kunna nå två arbetsplatser, en på vardera sida om bordet.

– Vi hade ett nära samarbete med projektgruppen för Swedbank som gillade armaturen. Idén föddes att även ta fram en skrivbordsvariant för samtliga arbetsplatser i kontorsmiljön, säger Daniel Lavonius Jarefeldt, tidigare industridesigner på Tengbom.

Hätta
Foto: Örsjö Belysning

Sagt och gjort. Den nya varianten fick samma rena form och vita kulör, med kontrasterande mässingsskruvar, textilsladd och den karaktäristiska hättan. Med justerbara leder och LED-belysning blev den en omedelbar hit. Och nu finns den i hundratals exemplar vid arbetsplatserna på hela Swedbank-kontoret.

En modern klassiker sa hej till världen

Ja, det var Hätta det – en produkt som numera finns att köpa via producenten Örsjö. Vi är mycket stolta över den rena, tidlösa formen. Givetvis hoppas vi att vi fortsätter se den hos våra samarbetspartners och också hemma hos våra vänner under många år framöver.

Nyfiken på vad mer vi gör i inredningsväg och produktdesign?

Då borde du kika här. Vi gör allt från lampa till säng till rum till lokal till hus.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Daniel Lavonius Jarefeldt Civilingenjör & industridesigner