Iris Powerhub

G(l)öm sladdkaos
Design
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2020
Foto: Kondator
Priser: Vinnare i Reddot Design Award 2021

Byt sladdkaos mot svensk design. Iris Powerhub utmanar det traditionella grenuttaget och sätter ny branschstandard vad gäller både design och funktion.

”Ingen blir glad av sladdkaos”. Så kan man sammanfatta insikten bakom projektet. Redan innan 2020 hade våra kontorsmiljöer och arbetsplatser börjat förändras – och med dem våra elvanor. Vi ser en rörelse från fasta arbetsplatser och elpaneler till flexibla samarbetsytor och portabel elektronik. Något som däremot halkat efter är utvecklingen av smarta och snygga ellösningar – vem har inte snubblat över en illa placerad sladd?

– På Tengbom inleder vi varje uppdrag med att utgå ifrån en aktuell frågeställning. Här handlade det om hur vi på ett smidigt sätt kan ta hand om det sladdkaos som så ofta uppstår i miljöer med höga krav på flexibilitet, berättar Sofia Dahlén, inredningsarkitekt och ansvarig för produktutveckling på Tengbom.

 Vinnare i The Red Dot Award i Produktdesign 2021!

 

Från trist grenuttag till stilren designpryl

För att gå till botten med problemet gick Tengbom och Kondator ihop. Tillsammans skapade man en smidig och sober ellösning – utan att kompromissa med vare sig funktion eller utseende. Iris är född i brännpunkten mellan estetik, teknologi, innovation och hållbarhet. Resultatet; en helt ny typ av powerhub för smakfull och portabel laddning.

– Trots att el är en av våra viktigaste funktioner gör vi oftast allt för att gömma undan sladdar och dosor. Det tycker vi på Kondator är fel – teknik ska också vara vackert. När vi tillsammans med Tengbom såg att det saknades ett grenuttag med attraktiv design tog vi helt enkelt tag i saken och skapade Iris Powerhub. Iris med sin mjuka form och avskalade uttryck är en flexibel och vacker lösning på sladdkaos i alla miljöer, säger Anders Axéen, produktutvecklingschef på Kondator.

Teknik ska också vara vackert

Användarvänlig design och återvunnet material

Iris premiärvisades på Stockholm Furniture Fair 2020 och har snabbt blivit en favorit hos alltifrån företag till privatpersoner. ”Modernt, minimalistiskt, enkelt och avskalat” är ledorden bakom succén. Här har plast och kantiga former ersatts av en rund design iklädd beige eller grå filtmatta. Med fyra el- och två USB-uttag samt dold sladdvinda briljerar Iris i både detaljnivå och användarvänlighet. Genom hela designarbetet har hållbarhet varit i fokus – Iris består av noga utvalda material där bland annat filtmattan är skapad av återvunnen PET. Iris Powerhub är undantaget som bekräftar regeln – en elektronikpryl kan i själva verket bidra till en lugnare och stilrenare arbetsmiljö.

Iris Power är inte ensam i vår produktdesignportfölj

Kika HÄR om du är nyfiken på mer av vår produktdesign.

Kontaktperson

Linus Fridén

Arkitekt SIR/MSA | Industridesigner MFA
+46 133 55 533

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Ambjörn Viking Produkt- och industridesigner
Sofia Dahlén Inredningsarkitekt