Tengbomstolen

En möbel för alla tider
Design, Inredning
Produktdesign
Uppdragsgivare:
Producent: Tengbom
Uppdragsår: 2016

Avskalad och anonym men med karaktär, det är en passande beskrivning av Tengbomstolen som togs fram till nya lokalerna vid Slussen i Stockholm.

Tengbomstolen Tengbomstolen

En lycklig tillfällighet. Så skulle man kunna beskriva tillkomsten av möbeln som numer lystrar till namnet Tengbomstolen. Den skulle nämligen inte alls finnas. Det skulle inte ritas någon ny stol till det nyinredda huvudkontoret vid Slussen i Stockholm utan tanken var att använda en fin gammal sittmöbel från femtiotalet. Men sedan började produktdesignern Mathieu Gustafsson fundera. Vore det ändå inte lite härligt med en stol ritad specifikt för de nya lokalerna? Jo.

Tengbomstolen

– Stolen är en del av arbetet med att ta fram inredningen till kontoret. Konceptet utgår från en verkstadsinspirerad miljö som skulle ligga till grund för hur vi arbetar. Det handlade inte om att göra en flashig inredning utan om att skapa verktyg för vår vardag, berättar Mathieu Gustafsson, självfallet sittandes på en Tengbomstol.

Tengbomstolen

TengbomstolenTengbomstolen – ett redskap i vardagen

Arbetet med det nya kontoret var i full gång när stolfrågan seglade upp. Här skulle finnas hyllor med verkstadslook, gummigolv och korkinklädda rum. Allt måste vara funktionellt och bjuda in till användning. I utgångsläget planerades det att köpa in en enkel, stapelbar stol som skulle fungera i många olika sammanhang. Inredningsarkitekterna hade redan mer eller mindre bestämt sig för en befintlig stol men blev peppade av Mathieu Gustafssons entusiasm. Hans uppgift blev att rita en stol som skulle vara lugn, anonym och inte ta för sig för mycket i uttrycket.

Tengbomstolen

– Den ursprungliga stolen ”flaxade” lite mer. Ryggbrickan pratade mer, benen var mer utställda. Den hade karaktär. Tengbomstolen är lugnare och har inga onödiga detaljer. Precis som hyllorna härinne inte ska ha någon egen karaktär, utan bara visa upp det vi har i dem, ska stolen fylla sitt syfte och vara som vilket annat verktyg som helst i lokalen.

Att ta bort karaktär var det som skulle ge karaktär till stolen

TengbomstolenRedan populär

Det är tuffa krav. Och det skulle dessutom gå snabbt. Samarbetspartner blev Mitab i Småland som lyckades ta fram stolarna i hög kvalitet på rekordtid. Leveransen skedde på inflyttningsdagen. (Även om inte riktigt alla stolar var på plats när det var dags att plåta nya lokalerna, vilket ledde till att Tengbom-teamet fick turas om att flytta runt de stolar som fanns så att de skulle synas på rätt ställe på bilderna!) Stolen finns inte i Mitabs ordinarie utbud men det har inte hindrat folk från att bli nyfikna på den nya möbeln: I vilka utföranden finns den? Vad kostar den? Kan man få den levererad i dag?

Tengbomstolen

– Vi hade ju egentligen inte tänkt göra någon stol överhuvudtaget. Sen var tanken att den bara skulle finnas här på kontoret. Men nu, eftersom den redan blivit så omtyckt, är det mycket möjligt att vi ritar in den i kommande uppdrag. Byter man färgställning och material kan den passa in i väldigt många olika miljöer, konstaterar Mathieu Gustafsson.

Tengbomstolen

TengbomstolenAvskalad process

Det är inte konstigt. Det är en stringent och självklar möbel med en tydlig och ärlig konstruktion. En pop-nitad, betsad formpressad rygg, stålställning och stoppad sits, som i dagsläget är svart. Den passar kontoret som hand i handsken, men man kan lika gärna se den framför sig ståendes på en restaurang. Dessutom är den skön att sitta på.

– Det som var speciellt i den här processen var att jag ville ta bort karaktär. Oftast vill man ju få fram en karaktär. Här ville jag skala bort för att stödja vårt koncept. Att ta bort karaktär var det som skulle ge karaktär till stolen. Det är nog första gången för mig, avslutar Mathieu Gustafsson. Och reser sig.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33