Stolen Sture

Ett stycke nyskriven historia
Design
Produktdesign
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017

Stolen Sture är en modern pinnstol i massivt trä producerad för Stolab. Ett stycke historia omformulerad för framtida generationer framtagen med en supereffektiv produktionsteknik.

Efter ett besök på Stolabs fabrik, där Tengboms möbelformgivare Mathieu Gustavsson kunde få en direkt känsla för företaget och se produkterna ta form, formulerades den kreativa ramen för stolen Sture. Konceptet blev en massiv trästol med pinnstolsteknik som upplevs ny i sitt uttryckssätt samt är anpassad till Stolabs supermoderna produktionslina som medger mjuka former.

Stolen definierar Stolab som företag med flera inbyggda värden. Tengboms designers har arbetat med att ta tillvara på det gedigna material- och hantverkskunnandet som producenten står för. Resultatet är ett uppdaterat uttryck och en utmanande konstruktion. Stolen Sture har ett formspråk och ergonomi, med viss svikt i ryggen, som tillåter den att fungera i flera olika miljöer.

Den klassiska pinnstolens konstruktion utgörs av sitsen som knytpunkt, där ben och rygg fästs. Infästningstekniken på Sture bär likheter, men är helt nyutvecklad baserad på en konstruktiv dialog mellan formgivare och producent. Resultatet är en superstabil stol där benen både skruvas och limmas. Sammanfogningarna ger nödvändig stadga men har på samma gång blivit en detalj.

Stolen togs fram i två modeller till Stockholm Furniture Fair 2017, en modell med massiv trärygg och en karmstol. Modellerna finns i björk och ek.

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Mathieu Gustafsson Möbel- och produktformgivare