Stolen Sture

Ett stycke nyskriven historia
Design
Byggnadsvård & Restaurering, Produktdesign
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2017
Uppdragstyp: Stol

Stolen Sture är en modern pinnstol i massivt trä producerad för Stolab. Ett stycke historia omformulerad för framtida generationer framtagen med en supereffektiv produktionsteknik.

Efter ett besök på Stolabs fabrik, där Tengboms möbelformgivare Mathieu Gustavsson kunde få en direkt känsla för företaget och se produkterna ta form, formulerades den kreativa ramen för stolen Sture. Konceptet blev en massiv trästol med pinnstolsteknik som upplevs ny i sitt uttryckssätt samt är anpassad till Stolabs supermoderna produktionslina som medger mjuka former.

Stolen Sture

Stolen definierar Stolab som företag med flera inbyggda värden. Tengboms designers har arbetat med att ta tillvara på det gedigna material- och hantverkskunnandet som producenten står för. Resultatet är ett uppdaterat uttryck och en utmanande konstruktion. Stolen Sture har ett formspråk och ergonomi, med viss svikt i ryggen, som tillåter den att fungera i flera olika miljöer.

Konstruktionen av den klassiska pinnstolen består av sitsen som knytpunkt, där man fäster ben och rygg. Infästningstekniken på Sture bär likheter, men är helt nyutvecklad baserad på en konstruktiv dialog mellan formgivare och producent. Resultatet är en superstabil stol där man både skruvar och limmar benen. Sammanfogningarna ger nödvändig stadga men har på samma gång blivit en detalj.

Stolen Sture

Stolen är slutligen framtagen i två modeller till Stockholm Furniture Fair 2017, en modell med massiv trärygg och en karmstol. Modellerna finns dessutom i både björk och ek.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Mathieu Gustafsson Möbel- och produktformgivare