Kelly

Med inspiration från färgstark konstnär
Kelly
Design, Inredning
Produktdesign
Uppdragsgivare: Ragnars
Uppdragsår: 2016
Designer: Mathieu Gustafsson
Producent: Ragnars

I takt med att våra kontorsmiljöer blir allt mer flexibla och aktivitetsbaserade, växer behovet av yteffektiva, trivsamma och privata arbetsplatser. Kelly är en färgstark bord- och pallserie med organisk form och taktila material, inspirerad av konstnären Ellsworth Kellys verk.

Kelly produceras av Ragnars, som vi tidigare utvecklat det flexibla kontorsmöbelsystemet Metro tillsammans med. Vi som arbetar med just inredning på Tengbom ville komplettera det mer avancerade systemet med en fristående produkt, och bestämde tillsammans med Ragnars att vi skulle ta fram en ny och annorlunda bordsdesign.

Kelly
Illustration: Tengbom

Vänlighet och taktilitet

Vår utgångspunkt var att skapa en arbetsplats, som trots liten yta skulle kännas privat och omhändertagande. Vi utvecklade därför ett bord i trä med runda former och en arbetsyta i DeskTop-linoleum, med en mjuk skärm klädd i färgad filt.
– Vi jobbade verkligen aktivt med att ge Kelly en vänlighet och materialitet. Ytorna ska kännas mjuka att ta på och formen skön att arbeta vid. Mycket av inspirationen kom från några av konstnären Ellsworth Kellys mest färgstarka grafiska verk, säger Mathieu Gustafsson som är produktformgivare.

Vi jobbade verkligen aktivt med att ge Kelly en vänlighet och materialitet

Det gyllene snittet

Serien växte snart till att också innehålla tillhörande pallar. Med hjälp av att definiera ett gyllene snitt kunde vi skapa en riktigt genomtänkt och rationell konstruktion med samma dimensioner, fästen och beslag till både pallarna och borden. Materialen är tåliga, med fokus på hållbarhet och miljöhänsyn genom hela utvecklingsprocessen. Kelly passar Ragnars gedigna erfarenhet som planmöbelproducent väldigt bra, samtidigt som produkterna tillför något spännande till deras minimalistiska formspråk.

Kelly presenterades på Möbelmässan i Stockholm våren 2016. Serien går att beställa i flera olika träslag och i olika färgsättningar. Borden finns i två fasta höjder (74 respektive 90 centimeter), och pallarna finns i tre höjder (45, 65 och 75 mm).

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Mathieu Gustafsson Möbel- och produktformgivare