A-serien

Svenskt hantverk i innovativ formgivning
A-serien, SA-möbler, Tengbom 2016
Design, Inredning
Produktdesign
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2010–2011

I slutet av 2010 blev vi kontaktade av möbeltillverkaren SA Möbler för att tillsammans utveckla en möbelfamilj för touch down-arbete. Vi premiärvisade produktserien – A-serien, på möbelmässan i Milano 2011.

Namnet, A-serien, kommer från den A-linjeformade bocken som de olika bordens skivor vilar på. Serien är utformad för så kallat touch down-arbete – som ofta innefattar stå-möten och hög sittning – med fokus på tillfälliga arbets- och mötessituationer. I serien ingår även en pall i olika utföranden.

A-serien
Foto: Kameron foto

– A-serien kombinerar svenskt hantverk med innovativ produktformgivning och bidrar till att skapa en nyatmosfär kring arbets- och mötesplatsen. Vi jobbar löpande med att utveckla framtidens arbetsplatser. Att få utveckla en serie som helt möter behoven, både på en funktionell och estetisk nivå, är fantastiskt, säger Johanna Munck af Rosenschöld, tidigare kontorschef på Tengbom Stockholm.

Vi ville kombinera estetik och teknologi med gediget hantverk och taktila material

Estetik genom teknologi

Vi ville kombinera estetik och teknologi med gediget hantverk och taktila material som trä, läder och textil. Resultatet är en enkel och harmonisk form, framtagen genom avancerad konstruktion. A-serien produceras i Sverige och finns idag i ask eller ek, samt i flera olika utföranden och kulörer. Vi vidareutvecklar fortfarande serien med nya produkter.

A-serien
Foto: Thomas Harrysson

Att jobba med fokus på hållbarhet har varit en av grundförutsättningarna för både oss och för producenten SA Möbler. Produkterna, som vi tagit fram enligt Möbelfaktas kravspecifikation, har hög kvalitet och lång livslängd – en minst lika viktig hållbarhetsaspekt som användandet av miljövänliga material. A-serien har också tilldelats European Consumers Choice Award, ett fint kvitto på att vi lyckats omsätta vår vision i ett kvalitativt slutresultat.

A-serien
Foto: Thomas Harrysson

Fakta om SA Möbler

SA Möbler erbjuder kontorsmöbler designade av utvalda arkitekter och formgivare från hela Skandinavien. Historien sträcker sig tillbaka till 1896 och ledorden är alltid kvalitet och ergonomi i första hand. Allt ifrån basutbud till mer specialanpassade produkter blir tillverkade i egen fabrik och av de mest erfarna snickarna i Tibro, Sveriges möbelcentrum.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Daniel Lavonius Jarefeldt Civilingenjör, Industridesigner
Johanna Munck af Rosenschöld Arkitekt SAR/MSA
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA