EY huvudkontor

Omsorg i varje detalj
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Yta: 7570 kvm
Uppdragsår: 2020-2021
Samarbetspartners: AB Evert Lindelöf, JCS Snickeri
Fotograf: Felix Gerlach

Kontoret har en självklar plats även i ett föränderligt arbetsliv. Men kraven är höga både på funktionalitet och trivsel när tekniken tillåter oss att vara alltmer mobila. Med sitt nya Stockholmskontor vill EY ta verksamheten in i framtiden med hjälp av effektiva ytor och teknisk innovation. Och inte minst med en personligt präglad inredning.

EY
EY:s huvudkontor har tagit plats mitt i Stockholm city i ett pånyttfött område runt Sergels torg.

Hemmakontor eller känna sig hemma på kontoret? Mycket av utvecklingen tyder på både och när EY gav i uppdrag åt Tengbom att inreda deras nya Stockholmslokaler. Här blev ”vardagsrum” ett av nyckelorden.

– Det gäller att kontoret ska erbjuda något som hemmet inte har och det är ju mötet med kollegorna. På arbetsplatsen ska man känna att man får inspiration och input från andra och då ska miljön verkligen jobba för det, säger Sofia Dahlén, uppdragsansvarig arkitekt.

Huvudloungens stora variation av sittmöbler skapar vardagsrumskänsla mer än traditionell kontorsmiljö. Här kan du lätt hitta ditt favorithörn.
Massivt trä och varma toner i loungen knyter an till Stockholms natur.
Den harmoniska färgskalan i subtila naturtoner tillsammans med det kopparfärgade taket bidrar med värme. Det höga bordet är specialritat av Tengbom.

Effektiva och varierade ytor

Det nya kontoret är ett led i en större övergripande förändring hos EY där nya arbetssätt ska integreras i den globala strategin. En arbetsplats som är i takt med tiden är en viktig del i att behålla och rekrytera nya medarbetare och locka nya kunder.

– Vi jobbar mycket med de här frågorna mot kund så vi vill ta vår egen medicin och leva som vi lär och ha ett modernt fysiskt kontor, säger Jessica Schmidt, managementkonsult på EY och projektledare för transformationen.

Man disponerar fyra våningsplan i en ny byggnad i hjärtat av Stockholm, med utblickar över tätt trafikerade vägnät, butiker och gångstråk. Med multifunktionella ytor kan färre kvadratmeter utnyttjas bättre i det aktivitetsbaserade kontoret. Arbetsytorna är uppdelade i zoner där medarbetarna väljer plats utifrån om de vill jobba tyst och fokuserat eller vill interagera med kollegorna. Det senare låter sig också göras i de många loungeutrymmen som är en viktig del i planlösningen. Samtidigt finns förstås enskilda mötesrum, varav en majoritet är anpassade för digitala möten.

Helhetsperspektiv för hälsa

För med största sannolikhet kommer vi inte att jobba som vi gjort tidigare; de digitala mötena har kommit för att stanna och kontoret får en starkare roll som det samlande nav där företagskultur byggs. Lika viktigt som det är med innovation och effektivitet är det med en hälsofrämjande miljö i form av god ergonomi, behaglig ljusmiljö och bra belysning, något vi ofta saknar på hemmakontoret. Att skapa trivsamma och hälsosamma miljöer är precis vad vi brinner för på Tengbom. Och det blir såklart som bäst när det finns förtroende och engagemang mellan alla parter. I synnerhet som det här uppdraget startade samtidigt som pandemin bröt ut.

– Vi märkte från början att det inte bara handlade om att få fram lite möbler, utan att det fanns ett stort engagemang från kundens håll; de ville någonting mer med kontoret. Vi har litat på varandras profession, att vi ska lösa det tillsammans, säger Tove Prahl, projektledare på Lindelöf som har ansvarat för möbelinköpen.

För att vara ett stort kontor är det ovanligt mycket unik inredning. Det ska som sagt mer ge känslan av ett hemtrevligt vardagsrum än ett uppstyltat kontor, och då är variation a och o, liksom närvaron av växter, mattor, textil och accessoarer.

I den interna hubben är alla möbler antingen specialritade av Tengbom eller valda för att hålla över tid – både estetiskt och utifrån funktion.
EY
Och vill du ha lite avskildhet i en annars rätt aktiv miljö finns mindre mötesbås att slå sig ned i. Belysningen ramar in platsen tillsammans med grafisk elegans.
Även sofforna här är specialritade.

Öar med starka kopplingar

Som internationellt företag vill EY också ha en lokal känsla i sina olika kontor. Det ska märkas att man befinner sig i Stockholm när man kliver in på kontoret, även när man inte tar del av den urbana utsikten mot Sergels torg. Samtidigt är Stockholm så mycket mer, och gestaltningskonceptet tog fasta på just mötet mellan stad och natur. Det hela har resulterat i ett kontor som ligger i teknisk framkant samtidigt som man är omgiven av tidlösa naturmaterial som är vackra att se på. Allt under det bärande konceptet Stockholm, City of Islands.

Våningar och zoner binds likt öar samman med trappor som hämtat sitt uttryck från stadens broar. Innertakens sträckmetall i aluminium är delvis lackade i kopparkulör och inspirerade av Stockholms idylliska solnedgångar respektive de kanske mer frekvent förekommande mulna skyarna. Ljusa, dova pasteller och naturkulörer i grått, brunt och beige förflyttar en från Söders höjder till varma skärgårdsklippor.

För att bryta upp och skapa varation i en arbetszon med många skrivbordsplatser finns denna lounge-ö.  En inspirerande, harmonisk och inbjudande plats för en paus.
Soffor, lampbord, podie och soffbord – allt specialritat av Tengboms inredningsarkitekter.
En låg möbel för stilleben och med tydliga nivåskillnader bjuder den in till en stunds paus på en effektiv arbetsplats. Här en varation av natursten, ask och valnöt. Ön ramar också in utgången baktill som leder till en av kontorets terasser (med magnifik utsikt!).

Ett kontor att längta till

Framför allt har man valt ett tidlöst uttryck som ska hålla över tid. Och det gäller hela kontoret, inte bara de publika delarna.

– Det är ett kontor som inte bara fokuserar på den externa loungen och så är resten lite skralt, utan medarbetarna är verkligen i fokus. Framtidens arbetsplats går kanske mot att vara mer medarbetarvänlig, tror Tove Prahl.

Så inget ont som inte för något gott med sig. Om man ska locka tillbaka medarbetarna som har jobbat hemifrån under pandemin måste man ha en miljö som är bra för dem. Och om vi får tro Jessica Schmidt så är det här kontoret en arbetsplats som många vill komma tillbaka till så fort de bara får.

Ingen detalj har blivit förbisedd på EY:s Stockholmskontor – inte ens rumsskyltarna. Här är till exempel skylten utskuren i massiv koppar i formen av en skärgårdsö – helt i linje med konceptet Stockholm, City of Islands. Hyllan till vänster i massiv kalkstensskiva och äkta material är också specialritad av Tengbom.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Sofia Dahlén Uppdragsansvarig och gestaltningsledare
Torbjörn Höeg Uppdragsansvarig tidiga skeden
Lisa Westergren Handläggare tidiga skeden
Nadia Tolstoy Gestaltningsledare
Johanna Garheden Handläggare
Caroline Wetterling Inredningsarkitekt
Per Vestergaard Model manager
Josefine Mattsson Inredningsarkitekt
Katya Högberg Inredningsarkitekt
Sara Persson Inredningsarkitekt
Kristina Berggren Arkitekt SIR/MSA