Hemsö regionkontor

Nyskapande återbruk
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Kockumsområdet i centrala Malmö
Priser och utmärkelser: Nominerat till Sveriges snyggaste kontor 2022
Samarbetspartners och entreprenörer: Vasakronan (hyresvärd), Henda entreprenad AB, Input Interiör
Yta: 350 kvadratmeter
Fotograf: Felix Gerlach

I de gamla Kockumskvarteren i Malmö har fastighetsbolaget Hemsö haft sitt regionkontor de senaste fem åren. När teamet växte behövde kontoret större lokaler. Eller? Såklart inte. Vår lösning blev ett nytt (och smart!) inredningskoncept.

När Hemsö regionkontor i Malmö gick från tio till sexton medarbetare kom växtvärken. Mer yta behövdes åt de nya kollegorna. Men med Hemsös värdeord som bland annat inrymmer långsiktighet, hållbarhet och mervärde tänkte teamet på Tengbom till. Och presenterade istället ett förslag där den nuvarande lokalen med en liten komplettering på 45 kvadrat från grannen skulle gå utmärkt att anpassa för dubbel personalstyrka.

Hemsö regionkontor
En mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående.

– För oss har det nya kontoret verkligen blivit ett lyft, säger Henrik Orup, förvaltare på Hemsö regionkontor. Tengbom hjälpte oss att kunna vara kvar i vår befintliga lokal så att vi slapp flytta, en lösning som vi verkligen är glada över.

Det var också värdefullt för hyresvärden Vasakronan att behålla sin hyresgäst i fastigheten såklart.

Locka medarbetarna med inspiration

– Vi såg att det fanns god möjlighet för återbruk. Inte bara i inredning och material, utan även av själva lokalen, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt och inredningsarkitekt på Tengbom.

Samtidigt var Hemsö tydliga med att kontoret skulle bli något mer än bara kontorsplatser. Det skulle ge mer att komma till jobbet än att sitta hemma, både utifrån inspiration, sociala upplevelser och möten med kollegor. Men också för möjligheten att kunna sitta ostört och arbeta fokuserat.

Blackbox – köket med industrikänsla samlar alla

Hemsös regionkontor är en liten gavellokal med fönster åt tre väderstreck och utsikt både över havet och de gamla industrikvarteren. Gestaltningsidén byggde på en social kärna i mitten av lokalen. En svart box med en djup vägg rymmer nu ett generöst, svart kök i industrikänsla på ena sidan, samt hyllor, sittnischer och förvaring på andra sidan. Köket ger plats för umgänge och en ny social yta med variation av sittplatser vid matbord, ståbord och i gradäng. Här kan man till exempel hålla filmvisningar och presentationer, eller ha fest.

Hemsö regionkontor
”Blackboxen är hjärtat i lokalen vars puls känns redan från entrén. Det stora svarta köket med öppet undertak och svartmålad synlig installation väcker intresse. I bakgrunden syns Djungel-rummet med sina hängande ampelväxter”, berättar Maeva.

Välj rum efter humör

Hemsö regionkontor

Från kärnan leds du runt i lokalen till de olika arbetsytorna och rummen via en stig. Stigen, som bokstavligen är en beige stig på golvet i en greige, gruslik kulör guidar besökaren runt på kontoret till de olika ytorna. Du kan gå till Djungeln, rummet för kreativt skapande där växterna klättrar ner ovanför arbetsborden. Träpanel täcker väggarna. Kanske kommer du sedan till Havet, ett konferensrum med havsutsikt och bubbliga pendelarmaturer. Inne i Stranden påminner den beigea kulören om en sandstrand, stranden Ribban ligger väldig nära. Här kan du ha mer fokuserade möten. Vill man arbeta i en mer öppen kontorsyta finns Ängen – en mysig och social arbetsmiljö med golv av återbrukade gröna textilplattor.

– Konceptet bygger på att du kommer in på kontoret i den mer sociala och aktiva zonen. Ju längre in i lokalen du går längs stigen, ju mer kan du välja enskilda arbetsplatser och mötesrum för fokus och återhämtning, fortsätter Maeva.

På Hemsös kontor hittar medarbetarna ett rum för varje humör och arbetsuppgift.

Arkivrummet i den svarta kärnan blev ersatt av två mindre mötesrum med sittnischer och glasparti ut mot det öppna kontorslandskapet. Det adderades även två fokusrum för enskilt arbete, något som saknades i det gamla kontoret.

– Vårt kontor blev inte bara snyggt utan även en inspirerande arbetsplats som man är glad att komma till, säger Henrik Orup, Hemsö. Vårt nya kontor blev verkligen en mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående. Vi ser det som ett skyltfönster som lyfter Hemsö som varumärke.

Återbrukade och cirkulära material

Med Hemsö regionkontor i Malmö slängde vi inget i onödan. Vissa dörrar och glaspartier blev återbrukade för att fylla sin funktion i mötesrummen. I andra rum kunde textilplattorna leva kvar. Skrivbord, arbetsstolar, mötesbord och några konferensstolar kommer från det tidigare kontoret.

– Alla nya material har någon form av cirkularitet i sig, förklarar Maeva. Till exempel är de nya textilplattorna gjorda av återvunna PET-flaskor. Inget ska kastas om det går att återanvända. Det blev ett väldigt annorlunda kontor jämfört med innan. Positivt annorlunda!

Kontaktperson

Maeva Chardon

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 4 228 78 04

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Jonas Torle Medverkande arkitekt
Maeva Chardon Uppdragsansvarig arkitekt, arkitekt & inredningsarkitekt, gestaltningsledare
Selime Osman Medverkande arkitekt