Tengboms Malmökontor

Mindre yta ger fler möjligheter
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Stora Nygatan 64, Malmö
Uppdragsår: 2020-2021
Yta: 750 kvm
Samarbetspartners: LSI, Input, Ateljé Lyktan, Götessons och Pogm/Organoid
Foto: Jonas Ingerstedt

Mindre kontor är på tapeten. Hur skalar man ner utan att tumma på trivseln? På Tengboms nya Malmökontor är ytan det enda som minskat.

– Vi har lagt krut på att jobba kreativt med ytanvändningen. Det är viktigt att det inte känns för statiskt utan att det kan förändras över tiden. Vi ville kunna variera och anpassa ytan efter behov, säger Josefin Klein, kontorschef.

Den genomgående lugna färgskalan låter karaktären i varje rum tala för sig själv utan att ytterligare kräva accentuering.

Kontoret är inte vad det en gång varit. Utvecklingen startade långt innan pandemin – som i sig skyndat på utvecklingen och gjort omställningen mer brådskande för både fastighetsägare och hyresgäster. Vi behöver tänka om. Skala ner. Tänka nytt. För Tengbom i Malmö handlade det om att hitta ett helt nytt sätt att använda kontoret på.

Tengboms Malmökontor
Inredningen kan förändras efter behov. Det finns gott om ytor där man kan pinna upp idéer, sätta upp modeller eller ha tillfälliga workshops.

Vår lösning: yteffektivitet och återbruk

Minskad yta och ökad funktionalitet – är det en ekvation som går ihop? På Tengboms Malmökontor i det anrika Stadt Hamburg 13 på Gustaf Adolfs torg, är svaret ja. Här har flera byggnader från olika epoker byggts samman till en charmig helhet. I möblemanget har vi satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna.

Den äldsta delen av byggnaden har tjänat som teater på 1800-talet, medan de nyare delarna konstruerades på 60-talet.

Kontoret – som är 120 kvadratmeter mindre än det tidigare – krävde en rad kreativa lösningar för att räcka till. Touch down-ytor är varvade med en blandning av höga och låga sittningar. Det finns separata rum där några är helt tillägnade digitala möten. Samtidigt gör det centrala läget att fler möten och funktioner kan förläggas på delade ytor.

– En så pass variationsrik och säregen lokal kanske skulle hamna i konflikt med det klassiska kontorslandskapet. Men när kontoret är aktivitetsbaserat och i första hand fungerar som mötesplats blir det en perfekt arena för kreativa sammankomster, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I möblemanget har kontoret satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna. Den gamla Ordenssalen sticker ut med sin takhöjd och iögonfallande takmålning.

Från klassiskt kontor till kreativt nav

Hur åstadkommer man egentligen den kreativa miljö som är så viktig för det moderna kontoret? Emma Nilsby, kontorschef, tror att det är viktigt att man kommer till en plats där man kan ha roligt, och där det sker ett utbyte. Det nya Malmökontorets lokaler ger bra förutsättningar för det genom sina många olikartade delar. Rummet som fungerar som salong eller lounge erbjuder en mjukare sittning för kaffepauser. Här finns ett stort bord där möten kan ske på ena änden och medarbetare kan äta lunch vid den andra – samtidigt som rummet möjliggör flöden så att man ser folk som kommer och går.
– Kontoret har blivit en mötesplats. Man väljer att jobba hemma när man vill fokusera. När man vill mötas, umgås och vara kreativ träffas man på kontoret eller på ett café. Det är ett förändrat mindset, säger Emma Nilsby.

En plats för experiment och prototypande

Varför inte ta synergierna steget längre – och göra plats för innovationer och produktutveckling? För att ta steget fullt ut har vi därför valt att dedikera ett av rummen till testbädd och showroom. Här kan medarbetare i dialog med leverantörer ”testjobba” möbler, hitta nya lösningar och på så sätt öka sin kunskap om olika arbetsmiljöer.

Genom samarbete med olika varumärken har vi haft möjlighet att experimentera med nya material. I samtalsrummet Scenografen är väggarna tapetserade med doftande äppeltapet från Pogm/Organoid och just nu möblerade med möbler från Götessons.

– Att laborera tillsammans i vårt showroom har varit ett experiment även för våra leverantörer. Det har handlat om alltifrån att klä om möbler till att hitta på helt nya produkter. De har tyckt det varit väldigt spännande att jobba såhär, och kan på så vis sälja in det till nästa projekt och ha vårt kontor som ett slags referensprojekt, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I den mörka kärnan har vi samlat praktiska funktioner så som förvaring, mötesrum och personliga skåp, men även display-yta för modeller och material.

Kontaktperson

Josefin Klein

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 18

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Alexander Carlén Referensgrupp
Caroline Cornu Medverkande arkitekt
Emma Nilsby Uppdragsansvarig arkitekt
Frida Axelsson Handläggande arkitekt
Helena Beckman Referensgrupp
Husain Musleh Referensgrupp
Ingela Holmkvist Referensgrupp
Josefin Klein Uppdragsansvarig arkitekt
Mårten Espmarker Referensgrupp
Simon Malmström Ljusdesigner