OAS i Malmö

Från järnväg till restorativ arbetsplats
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö, Västra Hamnen
Uppdragsår: 2021
LOA: 7500 kvm
Skeden: Förslag och programarbete fram till detaljprojektering
Hållbarhetscertifiering: LEED platinum, WELL

På platsen för den gamla järnvägen Sillabanan mellan Limhamn och centrala Malmö växer framtidens arbetsplats fram. En hälso- och miljöcertifierad, grönskande och flexibel oas som ska boosta medarbetare med energi och bidra till återhämtning. Tengbom tog fram konceptet för kvarteret Abborren.

– Vi ville skapa ett kvarter som binder samman den nya stadsdelen Västra hamnen med det historiska Malmö, och med en arkitektur som håller över tid, säger Magnus Nilsson, uppdragsansvarig arkitekt. Samtidigt ska framtidens kontor vara en modern plats för människorna som ska leva och arbeta här.

Bild: Skanska
OAS
Bild: Skanska

Historisk plats blir hypermodernt kvarter

Oas är inkilat vid esplanaden mellan Ribbersbergs rekreationsområde och Malmö central. På innergården, som delas med bostäder, ligger delar av den gamla järnvägsrälsen kvar. Här finns en stark berättelse om Malmös industrihistoria med den gamla Kockumsfabriken. Men också en kulturell kontext med Sillabanan som fiskenäringen utnyttjade förr. Kvarteret är efterlängtat av Malmöborna – behovet av fler arbetsplatser och bostäder i staden är stort. Just nu gjuts byggnadsgrunden med parkeringar för bilar och cyklar.

– Som en symbol för hela projektet återbrukar och behåller vi rälsen från Sillabanan på innergården, fortsätter Magnus. Malmös maritima historia syns i de mönsterbelagda, infärgade fasadelementen i blå/grön betong medan det moderna hantverket kommer fram i mötena mellan olika material. Vi har lagt stor omsorg i placering och detaljering. Träet är utsatt i det här läget, men har ändå kunnat prioriteras som en hållbar lösning, helt utan tillsatser och impregneringar.

OAS
Bild: Skanska

Cykla ända in på kontoret

Kontoret Oas blir en 7 500 kvadratmeter stor arbetsplats på temat hälsa och välbefinnande. Hälsa som att cykla till jobbet. Eller hälsa som att kunna friskvårda på arbetstid. Välbefinnande som att ha tillgång till platser för återhämtning under en intensiv arbetsdag.

– Den som cyklar till kontoret ska kunna docka in på sin arbetsplats direkt, säger Magnus. Det ska vara upplyst och tryggt och inte stjäla energi från din arbetsdag. Friskvård ska vara enkelt.

Vad får människor att välja trappen istället för hissen?

OAS
Bild: Tengbom

På entréplanet byggs ett cykelhotell med dusch och omklädningsrum, samt möjlighet att låna verktyg för att meka cykel. Trapphusen blir utformade med ljudupplevelser som fågelkvitter. Det ska vara inbjudande att välja trapporna före hissen. Nudging ska göra det självklart och enkelt att utan tvång göra smartare och mer hälsosamma val. Oas blir hälso- och miljöcertifierat enligt WELL och LEED platinum.

Koppla av på OAS lummiga terrass

Kontoret erbjuder många platser för återhämtning både inne och ute. Väl skyddad på taket vilar den gemensamma terrassen. En vacker miljö för möten eller avkopplande stunder med vänner och kollegor. I utblick från taket möter en milsvid utsikt över Öresund och Malmö.

Gröna klätterväxter slingrar sig längs med fasaden, samtidigt som en stor del av både inredning och material är återbrukat eller tillverkat lokalt.

Bild: Skanska

Trygghet på jobbet

Beställaren Skanska beskriver Oas som en plats för människor, idéer och företag som vill växa och samtidigt må bra. Här ska du kunna hämta energi, omgiven av grönska och blänkande vatten, och också känna dig trygg.

– Vi vet att trygghet är jätteviktigt för den enskilda individen och vår beställare är väldigt angelägen om just det, säger Magnus. Många som arbetat hemifrån en period längtar efter att få komma tillbaka till jobbet nu.

Kontaktperson

Magnus Nilsson

Arkitekt SAR/MSA
+46 40 641 31 42

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Alex Tucker Handläggare landskap
Angelika Nano Tillgänglighet
Cecilia Parin Uppdragsansvarig landskap
Henrik Karlsson Handläggare
Lina Frisk Dagsljusanalys
Maeva Chardon Gestaltningsledare
Magnus Nilsson Uppdragsansvarig
Miguel Reyes Handläggare
Ulrika Lundquist Uppdragsansvarig stadsbyggnad