Borås Kongress

Ett transformerat möteshus
Arkitektur, Inredning
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare:
Plats: Borås
Uppdragsår: 2012-2019
Fotograf: Åke E:son Lindman

Det började med en handskiss i hård internationell konkurrens och resten är historia – och framtid. Folkets hus i Borås från 1939 har förädlats av Tengbom och nyinvigdes 2018 som Borås Kongress, en modern kongressanläggning med bevarade värden från förr.   

Efter en tuff prekvalificering med runt 60 arkitektkontor från hela världen gick Tengbom vidare till en inbjuden formgivningstävling. Kampen om Borås Kongress hade inletts på riktigt och nu gällde det att spänna musklerna. Eller? Bland avancerade visualiseringar och hårt paketerade koncept stod nämligen en enkel handskiss ut, signerad Bo Karlberg. 2012 stod det klart att uppdraget var vårt.

”Vi fick uppdraget för att vi förstod både arkitekturen och affären”

”Förslaget gick ut på att utveckla en state-of-the-art kongressanläggning för hela regionen, återskapa Gunnar Nilssons modernistiska entrémotiv och samtidigt bevara husets funktion som samlingsplats i Borås”, berättar Bo. ”Vi fick uppdraget för att vi förstod både arkitekturen och affären”.

Tillgängligt och flexibelt för alla typer av möten

Utgångspunkten i projektet må vara bevarande, men syftet har alltså varit att skapa en modern mötesplats. Borås Kongress är idag ett av få svenska exempel på en byggnad som är utvecklat specifikt för möten, till skillnad från exempelvis många konserthus och arenor runtom i landet.

Här finns allt från intima rum för några få personer till större konferensytor för sällskap på upp till 1000 gäster. Husets karaktär finns och känns överallt, likaså dess nyvunna flexibilitet och tillgänglighet. Antalet nivåer i kvarteret minskade från 36 till 7 (!) och våningsplanen blev utformade för att flera evenemang av olika slag ska kunna pågå parallellt.

En kil mellan nu och då

Det nya kongresshuset utgör ett helt kvarter i fyra volymer. Gunnar Nilssons djärva entrémotiv, som varsamt plockades fram ur lager av inplåtning från 80-talet, faller återigen in i följden av ikoniska funkishus längs Österlånggatan.

Längs Allégatan har arkitekturen fått en mer inordnad och nerskalad karaktär, medan den nya scen- och salongvolymen med huvudentré mot Robert Nilssons Plats gör starkt intryck med sin skimrande fasad i guldeloxerad sträckmetall på djupblå botten.

I övergången mellan det gamla och det nya finns slutligen glaskilen som rymmer kongressens foajé, en plats där stucco lustro (en tusenårig italiensk marmoreringsteknik) möter hypermoderna förprintade glasräcken i en både spännande och symbolisk mötesplats.

”Det är en mäktig känsla att se besökare träffas och umgås här idag. Det är ju precis det som varit syftet med projektet i nästan tio års tid; just mötet mellan människor”, avslutar Bo.

 

Kontaktperson

Emma Karlsson Bruhn

Arkitekt SAR/MSA
+46 31 708 38 15

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Bo Karlberg Ansvarig arkitekt SAR/MSA
Emma Karlsson Bruhn Arkitekt SAR/MSA
Carin Synneby Byggnadsingenjör
Susann Wessely Gromark Uppdragsansvarig inredningsarkitekt
Carl Olofsson Byggnadsingenjör