Prästhöjden trygghetsboende

Det snälla huset
Arkitektur
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2021-2023
Boendeform: Trygghetsboende med 29 lägenheter
Totalentreprenör: Olofsson Bygg
Fotograf: Alla bilder med undantag sista galleriet är tagna av Åke E:son Lindman
Priser och utmärkelser: Vinnare av Allmännyttans bästa bygge 2024. Nominerat till Årets bygge 2024 och Rödfärgspriset 2024

Vräkigt? Nej. Miljö- och människosnällt? Ja. Från start till slut och sida vid sida med Fristadbostäder AB växte trygghetsboendet Prästhöjden i Fristad utanför Borås fram under parollen ”Rätt material på rätt plats”. Ett energisnålt hus av finfin arkitektur genomarbetat i varje detalj – som håller över tid.

På Tengbom brukar vi säga att ett lyckat projekt är resultatet av ett gott samarbete, och där arkitekterna fått vara med hela vägen. Som med trygghetsboendet Prästhöjden. Här var vi med från ritbord till uppföljning på uppdrag av Fristadbostäder AB – en kund som brinner lika mycket som vi för design som håller över tid och för förvaltning med små medel med genom väl valda material.

Rätt svar: Falu rödfärg.

Resultatet: som vi tänkt oss

— Långsiktighet är väldigt positivt för oss, säger Kjell-Ove Sethson, vd på Fristadbostäder AB. Genom att titta på livscykelkostnaden istället för att stirra oss blint på byggkostnaden kommer Prästhöjden bidra ekonomiskt positivt för oss i generationer framåt.

Magnus Almung som är ansvarig arkitekt i projektet gör en annan spaning:

— Det är inte så vanligt i Sverige att man får vara både arkitekt och projekteringsledare, skissa de första strecken, utföra ett förfrågningsunderlag och bygghandling, och vara med under hela genomförandet och på alla byggmöten på plats. Men här var jag med i samtliga skeden vilket resulterade i ett hus jag är extra stolt över. Ett hus som blev precis som jag tänkt mig.

För livskvalitet och gemenskap

Ett utomhusrum för alla.

Byggnaden består av tre våningar med ett centralt placerat, glasat trapphus och ett suterrängplan på ena sidan av huset. Lägenheterna håller hög standard och kvalitet i både material och bekvämlighet – ljusa färger, stora fönster som släpper in mycket ljus och gedigen askparkett på golven. Köken är funktionella och välutrustade, och varje lägenhet har antingen balkong eller uteplats. Tillgängligheten är hög, med gott utrymme även för en rollator. Översta planet är gemensamt för de boende för att uppmuntra till umgänge mellan grannar, med en takterrass för soliga dagar. På Prästhöjden har man nära till natur, service och kommunikationer och fina utomhusområden där familjer och besökande barn kan umgås.

Ljuset flödar in genom det glasade entrépartiet.

Grönt bygge och smart energi i välpaketerat hantverk

Prästhöjden är projekterat och byggt för att stå stadigt i över hundra år. Massiva trästommar bär huset som är klätt i Falu rödfärg-målad träfasad. Samtidigt är fastigheten energieffektiv med optimerad energianvändning och solceller på taket. Både materialval och funktionaliteter är noga övervägda för att säkra lång livslängd.

Utifrån principen att ha rätt material på rätt plats är byggnadens betongkonstruktion placerad under mark i suterrängvåning och träkonstruktionen ovan mark. Av hållbarhets- och miljöskäl valde vi att använda trä i så stor utsträckning som möjligt. Men också för att visa att trä är ett genomgående material i projektet. Den bärande stommen exponeras i lägenheterna, trapphus, entréer och fasad.

Att vänta skönt är också viktigt.

— Vi har försökt att rita ett funktionellt hus som ändå är artikulerat och rikt på vackra material och fin detaljering som utstrålar hantverk, förklarar Magnus. Under byggprocessen har också hantverkarna visat uppskattning över att få bygga ett hus som är utöver det vanliga montage-byggeriet, vilket syns på det färdiga resultatet.

”Trä rakt igenom”

För att få en varierad fasad som ändå utstrålar harmoni valde vi en enkel halvspontad granpanel. På varannan delning är en specialfräst 50 millimeters djup locklist monterad. Nedersta våningen är slät för att få en fin proportion av fasaden, som en sockelvåning. Boendesprinkler finns i hela byggnaden för att skapa förutsättningar för synligt trä interiört och en fasad helt i trä.

— Det här har gett oss stor frihet att gestalta byggnaden utifrån vårt koncept, ”Trä rakt igenom”, säger Magnus.

Men nej, huset är ”inte vräkigt” som Magnus säger. Det är ett miljö- och människosnällt hus. Ett genomarbetat hus av god arkitektur och med hög kvalitet och många funktioner.

— Vi är stolta och glada över alla nöjda hyresgäster som ger oss väldigt positiv återkoppling kring sitt boende på Prästhöjden, säger Kjell-Ove Sethson.

Bilder i galleriet är tagna av Ulf Celander.

Kontaktperson

Magnus Almung

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 31 708 38 01