Trygg-Hansa

Att våga kasta loss och vinna
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2017-2018

När Tengboms inredningsarkitekter fick uppdraget att göra förändringsledningen av Trygg-Hansa huvudkontor i Stockholm väcktes många känslor. Med största respekt för byggnaden och dess historia adderade vi nu ett nytt djärvt grepp. Ett grepp som åter igen satte Tengbomstämpel på huset.

Trygg-Hansa
Trygg-Hansa-huset, ritat av Anders Tengbom på 70-talet.

Ikonisk Tengbom-arv

Det var Anders Tengbom med kollegor som en gång ritade det idag ikoniska tegelhuset på Kungsholmen, och huset stod klart 1977. Huset som byggdes för Trygg-Hansa, med egen restaurang, idrottsanläggning och väl tilltagna konstinstallationer har nu flera hyresgäster och försäkringsbolaget har bantat sin yta till två våningar. 40 år efter färdigställandet fick Tengbom åter igen uppdraget att se över Trygg-Hansas kontor och verksamhet, med det tydliga målet att effektivisera kontorsytan från 26 000 till 7 200 kvadratmeter. Med det inledde man nu en förändringsprocess där majoriteten av alla 500 medarbetare nu skulle sitta aktivitetsbaserat.

Kopplingen till livbojen missade vi inte.

Trygg-Hansa
En touch down-arbetsplats i ljusgården.

I väldigt nära dialog med kunden och deras egen förändringsledare satte vi tidigt konceptet ”kasta loss”. Det här blev en metafor för såväl resan som man skulle påbörja som en symbol för det nya inredningskonceptet. Estetiskt resulterade det senare i en blandning av moderna och karaktärsstarka möbler i kombination med runda 70-talsformer där kopplingen till livbojen inte blev förringad. Fysiskt resulterade det i en helt ny planlösning med en stor social mötesplats kallad Coffice samt arbetsplatser och mötesrum i olika storlekar och format.

Coffice-delen är kontorets vardagsrum och därmed en viktig mötesplats.
Trygg-Hansa

Dialog A och O

Tongivande för projektet var dialogen mellan Tengbom och Trygg-Hansas styrgrupp. Med gemensamma mål kommer man långt.

– I den här typen av projekt måste man ofta prioritera. Därför är en av de viktigaste uppgifterna för arkitekten att vägleda och guida personer och organisationer mellan olika behov. Men också att pedagogiskt förklara effekterna av olika val och kompromisser. Genom att vi ser helheten kan vi också styra projektet mot den bästa lösningen, säger Tengboms uppdragsansvarig arkitekt Torbjörn Höeg.

Trygg-Hansa

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna Kåresjö Arkitekt MSA
Johanna Garheden Inredningsarkitekt SIR/MSA
Linn Rodesjö Projektledare
Torbjörn Höeg Arkitekt SAR/MSA