Storsjö strand
Med utsikt över fjälletVid Storsjö strand i Östersund växer en ny stadsdel fram som knyter ihop staden med vattnet och blickar ut över fjällvärlden. Tillsammans med kommunen arbetade våra landskapsarkitekter i Uppsala sig fram till en ny utomhus-oas med fokus på sociala värden. En välkomnande samlingsplats året om med allt från smarta terrasslösningar, generösa bryggor och vindskyddade sittplatser.
Området Storsjö strand är en populär destination för både invånare och besökare i Östersund. Här möts staden och sjön, och den generösa bryggan bjuder in till en strandpromenad som kan vara lika delar aktivitet som avkoppling. Det är lätt att ta sig hit från centrala Östersund.
– Vårt uppdrag för Storsjö strand omfattade utvecklingen av strandpromenaden och utformning av gator runtomkring med särskilt fokus på rekreations- och aktivitetsvärden, berättar Linnea Bohlin som är landskapsarkitekt på Tengbom i Uppsala.
Vi utgick från platsens förutsättningar med ambitionen att förstärka dem på ett så naturligt och inspirerande sätt som möjligt. Genom en tydlig terrassering sträcker sig den stora bryggan ner mot vattenbrynet, medan sittgradängerna i soligt söderläge ropar till besökaren att slå sig ner för att njuta en stund.
Grönskande miljöer och randträdgårdar
Ett smalare parti låter mark och grönska träda fram som sen letar sig vidare in bland bebyggelsen. Randträdgården, en långsmal plantering, skapar en tydlig men transparent gräns mot bruset från staden. Det i sin tur formar ett lugnare rum mot vattnet där utformningen av muren bildar sittplatser.
– Vi ville göra Storsjö strand så tillgängligt som möjligt för alla, förklarar Linnea. Och forma sociala platser för olika åldrar, lugna oaser för vila och återhämtning. Alla ska kunna hitta sin plats oavsett kön, ålder eller intresse.
Kalkstensmurar omfamnar planteringsytorna med randträdgårdar. Höjdskillnaden mellan strandpromenadens gång- och cykelbana och bryggan gör att muren också kan användas som sittkant. På utvalda platser finns tillägg i trä som utgör mer bekväma och tillgängliga sittytor med sköna ryggstöd.
Ekologisk och social hållbarhet
Materialen som används är lokalt förankrade. Inte minst genom Jämtlandskalkstenen som knyter an till ledorden i projektet: ekologiskt och socialt hållbart. God belysning med upplysta promenadvägar är också viktigt för tillgängligheten. Fri sikt och överblickbarhet ger trygga miljöer.
Infälld belysning i bryggan ger ett vackert släpljus