Förskolor i Varberg

Naturnära och skalbart koncept
Arkitektur, Landskap
Utbildning
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2021
Entreprenör: MTA
Yta: 2 105 kvadratmeter
Fotograf: Kalle Sanner & Carl Ander

Tengboms klimatsmarta förskolekoncept står bakom tre nya förskolor i Varberg. Närhet till naturen, trämaterial och lekfulla färger ska ge barnen en positiv naturupplevelse även inomhus. Körsbär, lingon och fjärilar står för färgpaletten där forskning visat vägen.

förskolekoncept

Förskolorna Stenen i Tvååker, Klapperstenen i Breared och Bua förskola är alla ett resultat av det förskolekoncept vi på Tengbom arbetat fram med ambitionen att kunna appliceras och anpassas till olika platser. Gestaltningskonceptet utgår från visionen “I en skog, på en sten” där idén är att naturens inslag och färger från utomhusmiljön ska upplevas även invändigt på förskolorna.

– Alla förskolorna ligger i naturnära och grönskande områden. Här ska förskolan smälta in på ett naturligt sätt, berättar Amanda Karlberg som varit gestaltningsansvarig för projektet på Tengbom. Att jobba med skalbara koncept för förskolor är både hållbart och smart. De tre förskolorna skiljer sig lite mot varandra men har samma grundidé om naturen och trä som material.

– Vi trivs jättebra i vår nya, fina och inspirerande förskola, säger Linda Persson som är rektor på förskolan Stenen. Pedagoger, barn och administrativ personal mår bra här! Vi tycker om ljuset, att det är högt i tak och färgerna. Förskolans planlösningar ger pedagogerna stora möjligheter att undervisa på ett varierat och intressant sätt. Vi har också stora möjligheter att dela in våra barn i olika mindre grupper vilket är ett vinnande koncept i vår undervisning. I och med att vi har ett flertal rum på varje hemvist så har vi även möjlighet att ha inspirerande, anpassade och växlande lärmiljöer. Ett rum byter ofta inriktning och material.

Trästomme synligt element

Ett av målen i projektet var att bygga i trä, på ett klimatsmart och ekonomiskt klokt sätt. Två av förskolorna bygger på en trästomme och just trä genomsyrar både det interiöra och exteriöra. Trä som material ger också en taktil upplevelse – här kan barnen både se, känna och uppleva det. Resultatet harmoniserar med en lugn och lekfull färgskala som för tankarna till skogen.

Förskolekoncept med dagvila utomhus

Utevistelse är viktigt för förskoleverksamheten. Varje förskola har en fristående pergola – ett uterum byggt av träribbor. Pergolan ger skydd mot solstrålarna på gården och har samma lantligt inspirerade form som förskolebyggnaden, fast i barnskala. Träribborna och naturmiljön associerar nästan till ett sinnligt retreat eller vilohem. När ljuset och skuggorna faller igenom träribborna får också gården extra liv med hjälp av det varierande och stämningsskapande skuggspelet. Här leker barnen och pedagogerna. Dagvilan sker också utomhus på altanen.

förskolekoncept

– Inför dagvilan på förskolan hämtar barnen tillsammans med pedagogerna sina madrasser och täcken från ett uppvärmt rum i nära anslutning, säger Amanda. Varje dag vilar eller sover barnen sedan utomhus. Det går också i linje med konceptet för välmående som vi ville förmedla.

förskolekoncept

En naturens färgpalett

Den visuella gestaltningsidén utifrån skog och sten fortsätter kulörmässigt inomhus att flörta med naturen. Istället för de ofta vanligt förekommande vita förskoleväggarna går färgskalan i detta förskolekoncept i mjuka och naturnära färger. Idén kommer från forskningen om färgläran med inspiration från en poppande sommaräng. Körsbär, lingon och fjärilar är exempel på färgglada detaljer som snarare står ut i helheten i kontrast till skogens jämna grönska eller bergens grå toner.

– Det är inte starka färger överallt, utan en färgglad balans som vi människor mår bra av. Där hjärnan blir stimulerad och håller sig pigg, förklarar Amanda. Färger är något som både barn och vuxna behöver.

Rummen i förskolorna med olika pedagogiska inriktningar som bland annat konstruktionsrum, sinnesrum och ateljé skiljer sig åt kulörvis.

Ett mjukt och varmt förskolekoncept.

– Tänk ett vinterlandskap där allt är svart, vitt och grått, fortsätter Amanda. Då blir starka färgdetaljer varningskulörer för hjärnan. Jag tror att våra färgidéer från början kanske uppfattades som för bjärta och att de skulle ta över, men resultatet är långt ifrån skrikigt och alarmerande. Det känns mjukt och varmt, och passar otroligt bra till det trä som också är synligt inomhus i lokalerna.

Förskolekoncept med kreativa och flexibla gårdar

Även utomhus har förskolorna en stor, varierad och kreativ gård med lekredskap för alla åldrar. Ytorna på gården går att begränsa och skala upp eller ned så att de yngre barnen får en egen gård.

förskolekoncept

– Nu när verksamheten varit igång ett och ett halvt år på den nya förskolan känner vi oss hemma, säger Linda Persson. Vi alla trivs bra och är mycket stolta över ”vår” förskola. Både byggnaden och undervisningen vi bedriver här!

Kontaktperson

Catrin Sköld

Uppdragsansvarig
+46 31 708 38 13

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Amanda Karlberg Handläggande/Gestaltningsansvarig
Galini Afentoulidou Medverkande arkitekt och Certifierad tillgänglighetssakkunnig
Miriam Ároch Medverkande arkitekt
Niclas Nordquist Storkök