Österåkers gymnasium

En modern femtiotalspärla
Österåker Tengbom 2011
Arkitektur
Utbildning
Uppdragsgivare: Armada Fastigheter
Plats: Åkersberga
Uppdragsår: 2009–2010
Byggaktör: Ebab i Stockholm AB
Projekttyp: Gymnasieskola

År 2009 fick vi i uppdrag att utveckla Berga högstadieskola från 1950-talet till ett modernt gymnasium. Projektet innebar både om- och tillbyggnad, i tätt samarbete mellan våra arkitekter inom utbildning, inredning och landskap. Möt: Österåkers gymnasium.

Kontraster lyfter fram de äldre kvaliteterna

Den befintliga huvudbyggnaden hade både arkitektoniska och funktionella kvaliteter som var viktiga att behålla. Tegelfasaden var en sådan, ett tidstypiskt och vackert materialval som också står pall mot tidens tand. För att lyfta fram byggnadens historia men ändå ge skolan en nutida prägel, tillförde vi moderna inslag och detaljer som kontrasterar mot femtiotalsarkitekturen och lyfter fram den i nytt ljus.

Häng och studier i glaspaviljongen på Österåkers gymnasium

Skolans nya hjärta är en nybyggnad som innehåller medietek, bibliotek och cafeteria. Vi ville ge eleverna en inspirerande och ljus miljö där de både vill umgås och studera. Byggnaden vi ritade är en friliggande glaspaviljong, där den ena delen av den interiöra miljön är i två plan, och den andra är en öppen och luftig yta med två våningars takhöjd. Runtomkring byggnaden placerade vi sittgrupper och skapade möjlighet för en utomhusteater.

Österåker Tengbom 2011
Foto: Stefan Larsson

Vi ville ge eleverna en inspirerande och ljus miljö där de både vill umgås och studera.

Framåtlutad arkitektur – innovativ skola

Österåkers Gymnasium valdes 2011 att bli en vägledande skola, en så kallad Pathfinder-skola enligt Microsofts skolprogram för innovation. Enligt skolledningen är arkitekturen en av faktorerna som driver skolans utveckling. Genom ledord som öppenhet och ljus har vi utvecklat transparenta miljöer som uppmuntrar till möten mellan både elever och lärare.

Vi på Tengbom har gjort en anseende mängd olika skolor och utbildningsprojekt. Kika gärna vidare i vår utbildningsportfolio för ett urval av dem!

Kontaktperson

Lina Swanberg

Studiochef Utbildning & Byggnadsvård
+46 8 412 53 36

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Lina Swanberg Arkitekt SAR/MSA
Barbro Nygren Arkitekt SAR/MSA
Martin Rangfast Chef Affärsutveckling