Arkiv

Sollentuna brandstation

Tryggt och jämställt
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare: Brandkåren Attunda
Plats: Sollentuna
År: 2020

Vid E4:an vid Häggviks handelsområde utformade vi Sollentuna brandstation – en modern arbetsplats som inte bara ska göra arbetsmiljön bättre utan också stärka sammanhållningen bland medarbetarna. Med fokus på hållbarhet, jämställdhet och en arkitektur som främjar säkerhet och samarbete hoppas vi att framtidens brandmän ska gilla att vara här.

Sollentuna brandstation

En jämställdhetsinsats som tagit sammanhållningen till nya höjder. Så kan man sammanfatta processen med att färdigställa Sollentuna nya brandstation. Med Tengbom som generalkonsult har stationen gått från omodern och utdömd till nybyggd – på annan plats dessutom.

Ingela Marberg som varit uppdragsansvarig arkitekt har genom hela projektet varit drivande i utformningen av den här speciella byggnaden. Såväl ur arkitektoniskt perspektiv som rörande själva genusaspekten.

– Vi börjar se en härlig mångfald i yrkesgruppen. Det här är något vi ville tillvarata och uppmuntra genom utformningen av den nya stationen, berättar Ingela.

Hållbarhet och sammanhållning – vinnande kombo i Sollentuna brandstation

Hållbarhetsfrågan har gått som en röd tråd genom hela projektet. Från materialval till solceller på taket. I utformningen har vi såklart även behövt ta hänsyn till en rad både säkerhetsmässiga och psykologiska aspekter. För att stärka lagandan har vi bland annat byggt ett annorlunda omklädningsrum. Alla oavsett könstillhörighet har sina personliga skåp i ett gemensamt utrymme. Separata bås gör det möjligt att duscha och byta om enskilt.

– Efter en insats är det viktigt att få prata ut och att inte sitta i avskilda utrymmen. Med det välplanerade omklädningsrummet skapar vi nya platser för informellt eftersnack och stöttning medarbetarna emellan. Vi har fått väldigt positiva reaktioner från brandmännen, som upplever att sammanhållningen redan har blivit bättre, säger Ingela.

Formgivning som skapar känsla av trygghet

Stationens form är nästintill självskriven utifrån dess funktion och specifika plats. Den tunga tegelbyggnaden skapar ett gediget skydd mot den hektiska motorvägen vid Häggviksavfarten. Den följer påfartens kurvatur samtidigt som den ger verksamheten en tyst och trygg innergårdsmiljö. Bakom den inbjudande glasfasaden hittar man administration och de för allmänheten tillgängliga funktionerna. Här ska många värdefulla kunskaper både förvaltas och förmedlas till samhället.

– Det här är en byggnad som befäster styrkan och tryggheten i en funktion vi alla är beroende av. Den är skapad för att hålla länge ur alla perspektiv, avslutar Ingela.

Sollentuna brandstation är en dygnetrunt-bemannad heltidsstation med cirka 600 larm per år. Invigningen gick av stapeln 2020.

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Grums nya brandstation

För ökad trygghet
Visualisering av Grums nya brandstation
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Grums i Värmland
År: 2024
Samarbetspartner: PEAB, Räddningstjänsten, Grums kommun

Brandstationen i värmländska Grums har runt 240 utryckningar per år och är därmed den deltidsstationen i regionen med flest larm. Vi ritade en ny brandstation som blir tryggare, mer synlig och snällare mot personalen.

Många utryckningar för brandstationen i Grums är relaterade till trafikolyckor på E18 men även Gruvöns bruk, och läget intill Vänern kräver många insatser av Räddningstjänsten. Den befintliga brandstationen i Grums är i dåligt skick. En ny station innebär både bättre arbetsmiljö för brandmännen men också ett mer strategiskt läge för utryckningar.

— Den nya brandstationen säkerställer snabbare utryckningar och blir en attraktiv arbetsplats, säger Elin Larsson, kontorschef på Tengbom i Karlstad. Räddningstjänsten har en viktig samhällsfunktion och den nya placeringen innebär mer trygghet för medborgarna. Vi har haft ett gott samarbete med alla samarbetspartner, Peab, Räddningstjänsten och kommunen.

Visualisering av Grums nya brandstation
Visualisering av Grums nya brandstation.

Säkert, synligt och genusneutralt

Grums nya brandstation ligger på en plats som ger korta utryckningsvägar till både tätorten, industrin, E18 och Vänern. Byggnaden kommer vara väl synlig för den förbipasserande trafiken med en upplyst fasad i gaveln, som påminner om Räddningstjänstens ljus. Det är en modern station utifrån flera perspektiv såsom teknik, arbetsmiljö och genusneutralitet.

Den nya placeringen gör medborgarna tryggare

Värmebehandlat trä och solceller i Grums nya brandstation

Brandstationens långsida blir placerad mot sydväst för att gynna placeringen av solceller på taket. Fasadmaterialet är i värmebehandlat trä och perforerad plåt. Gavlarna i sin tur blir klädda i plåt och utformas utan taksprång för att få en så ren siluett av byggnaden som möjligt. De indragna fasaderna har en träfasad av pigmenterat, värmebehandlat trä i en varm brun nyans. Stora delar av taket riktar sig mot sydväst och lämpar sig bra för montage av solceller. Övriga installationer som takhuvar blir placerade i takdelen som lutar mot träddungen i nordost.

Grums nya brandstationen är efterlängtad av både Räddningstjänsten och också kommunen. Invigningen gick av stapeln i februari 2024. Beräknad inflyttning för några av Sveriges viktigaste trygg- och säkerhetsaktörer är 2025.

Kontaktperson

Elin Larsson

Kontorschef Karlstad
+46 702 75 67 66

E.ON nordiskt huvudkontor

En resa genom Sverige
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö
Uppdragsår: 2017-2023
Fotograf: Mads Frederik
Samarbetspartner: Bröderna Perssons Specialsnickeri AB, Input interiör, Gustafs panel, Målerås glasbruk och LSI Group snickeri

Naturkraft och kreativ energi var nyckelorden för E.ONs nya nordiska huvudkontor i Malmö. Här tas medarbetare och besökare med på en resa genom Sverige. Bakom inredningskonceptet står Tengbom.

Vi rör oss från öppna landskap, varma kustklippor och kraften från havet. Vandringen fortsätter upp genom de svenska skogarna med gläntor och porlande vattendrag, för att så småningom landa i den karga fjällvärlden med kulörta mossor, lavar och brusande forsar. Material och texturer pendlar från varmt, skirt och mjukt till det lite hårdare, enkla och svala.

− Ledordet naturkraft har följt med under hela gestaltningsarbetet medan hållbarhet och återbruk varit den röda tråden, berättar Frida Axelsson, Tengboms gestaltningsledare och inredningsarkitekt i projektet. Vi har utgått från materialens livscykel och framställningsmetod, och det var också viktigt med en tidlös design och form, som kan leva länge och enkelt anpassas efter nya behov.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

E.ONs hållbarhetsarbete genomsyrar den upplevda miljön.

− Redan från start har vi haft höga ambitioner när det gäller miljö och hållbarhet, både när det gäller huset och inredningen, säger Linda Palac, E.ONs projektchef. Vårt mål har varit att återanvända så mycket möbler som möjligt, och jag är enormt stolt över det återbruksarbete som vi på E.ON har gjort under ledning av Katia Sorkine på Space In Order. Det har inte blivit vare sig billigare eller enklare. Tvärtom. Det har varit utmanande, men väldigt roligt och kreativt. Det har varit värt all möda. Vårt kontor är vackert och levande där gamla möbler integrerats på ett fantastiskt sätt med ny och hållbar inredning.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Naturkraft för en hållbar framtid

E.ON vill bidra till samhällets omställning genom innovation och smarta energilösningar. Allt för att möjliggöra ett långsiktigt hållbart samhälle. Därför behöver man en arbetsplats som möjliggör det arbetet. Det nya kontorshuset ligger i det gamla industriområdet Nyhamnen, nära Malmö centralstation. Byggnaden ska certifieras både enligt WELL building standard, nivå Platinum (Core & Shell och hyresgäst), som fokuserar på hälsa och välbefinnande hos de som vistas i huset, och Breeam outstanding för hållbart och miljömässigt byggande. E.ON har valt att arbeta med ett omfattande återbruk och återanvänder mycket av tidigare interiör.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Nästan all lös inredning består av möbler som har återbrukats i helt befintligt skick, vilket har resulterat i en låg miljöpåverkan. Alla textilier så som gardiner, möbeltyger och mattor är noggrant utvalda från ett miljöperspektiv, och gjorda av återvunna material.

Rumslig resa genom Sveriges marker

Resan genom vårt avlånga land startar redan i källarplanet där den omfamnande berggrunden finns. På entréplanet en trappa upp välkomnar solblekta havrefält. På de följande våningsplanen möts medarbetarna sedan av varma klipphällar, skir lövskog, djup skog med utblick vid fjället och slutligen, högst upp, den gnistrande fjälltoppen.

– Vi har skapat ett formspråk som skiljer sig åt under resan genom Sverige, och olika färgpaletter och texturval som förstärker de rumsliga karaktärerna samt karaktären mellan de olika våningsplanen, berättar Frida. Vi vill uppmuntra medarbetarna att resa genom huset. Ett stort hus kräver att det händer mycket för att det ska vara enkelt att navigera sig, både mellan våningarna och på varje våningsplan.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Baristabar med poppande hallon på E.ONs nya nordiska huvudkontor

I entrén välkomnas besökare i receptionen, vars backdrop är en fem meter hög vägg. Enligt temat solblekt havrefält består den av specialritade träribbor klädda med en tapet av soltorkade solrosfrön. Den räfflade texturen bildar ett ljusspel som förstärks av spelande LED-belysning mellan ribborna.

På tredje våningen finns den iögonfallande baristabarens front som lyser upp i rött och är inspirerad av hallon. Fronten är gjord av sammansatta bakbelysta glaskulor handgjutna på ett glasbruk i Småland.

− Alla detaljer och intryck är genomtänkta i minsta detalj, säger Frida. Här kan man ta en kaffe på sin rast eller möta upp en kollega. Planlösningen, fördelningen mellan stängda rum i kärnan och öppna ytor, gångstråk och utblickar har vi studerat noggrant.

E.ONs nya nordiska huvudkontor

Rum efter uppgift – eller humör!

E.ONs nya kontor erbjuder ett aktivitetsbaserat arbetssätt för medarbetarna med flexibilitet för olika behov och arbetsuppgifter. På de olika våningsplanen finns lugna och tysta miljöer, telefonbås och mötesrum.

− Kontoret ska välkomna 1 800 medarbetare, och vara en plats där det finns utrymme både för livliga och kreativa samtal, men också för fokus, lugn och återhämtning, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

Utsikt, närhet till naturens växtmönster, variation i färger och texturer och uppmuntran till rörelse är viktiga aspekter som bidrar till välmående i kontorsmiljöer och ingår i WELLs kriterier för certifiering.

– I en aktivitetsbaserad miljö måste olika arbetsplatser finnas så att medarbetaren kan välja plats utifrån uppgift, fokusnivå eller humör, säger Maeva. Varje arbetsdag ska kunna anpassas efter individen, och alla ska känna sig inkluderade och välkomna.

All fast inredning på E.ONs nya nordiska huvudkontor så som gradänger, pergolor, personliga skåp, barbord och bänkar är ritade av Tengbom och utvecklade i samarbete med olika finsnickerier. Många av de olika elementen är också skapade just för detta kontor.

Kontaktperson

Maeva Chardon

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 4 228 78 04

Tengboms Stockholmskontor

En upptäcktsfärd i rosa
Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Hälsingegatan 49 (Kvarteret Blästern 11) i Stockholm
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg
Byggår: 2023
Samarbetspartner: TL Bygg
Fotograf: Felix Gerlach och Emil Fagander

En nyfiken arkitekt är en god arkitekt. Med detta i bakfickan lämnade Tengboms Stockholmskontor efter många år vårt hem vid Slussen för att på plats kunna utforska och uppleva ett av Stockholms mest experimentella och inspirerande stadsutvecklingsprojekt – Hagastaden. I en gammal mineralvattenfabrik från 1934 byggde vi oss en rosa dröm.

Tengboms Stockholmskontor
I ”Arenan” som är det första rummet som välkomnar in till vårt kontor är valmöjligheterna många. Här kan man jobba, luncha, spela pingis, soffhänga, läsa, hämta en kopp kaffe. En multifunktionell mötesyta och också det första rummet våra gäster välkomnas in i. Foto: Felix Gerlach
2 Tengboms Stockholmskontor
Skjutväggarna i kork fungerar som flyttbara avdelare i rummet samtidigt som de ger möjlighet att fästa grafiskt material på. Taklanterninen vars insida är klädd i rostfri stålplåt med en yta som reflekterar och sprider det naturliga ljuset långt in i lokalen kan enkelt mörkläggas vid behov. Som när vi fäller ned projektordukarna från taket vid föreläsningar. Foto: Felix Gerlach

Det Tengbom-märkta flyttlasset från ikoniska Glashuset på Katarinavägen vid Slussen gick 1 april 2023 till Hagastaden. På adressetiketterna: Hälsingegatan 49. Innan du hinner fråga varför svarar vi – förändring och förnyelse gör kreativiteten gott. Och som arkitekter behöver vi såväl kreativitet som insikter i hur stadsbilder (och människorna i dessa miljöer) förändras. Efterdyningar av pandemin hade också förändrat vårt sätt att arbeta och gett upphov till nya behov hos våra medarbetare.

– Hagastadens brokiga arkitektur, många grönområden och stora utbud av service, skapar en kreativ och livfull miljö för oss att verka, experimentera och utvecklas i tillsammans med våra kunder och samarbetspartner, berättar kontorschef Mark Humphreys.

 

Nya årsringar men samma tegel

Många är byggnaderna som slänger oss tillbaka till 1930-talets industrialism i Hagastaden. I mer än 40 år agerade den rödtegelklädda byggnaden, Mineralfabriken, hem åt Apotekarnes mineralvattenproduktion. Genom en omsorgsfull från-industri-till-kontor-transformation lever industrikänslan i byggnaden vidare än i dag. Från innergården syns tydligt mötet i skarven mellan den historiska fabriksdelen och den moderna glastillbyggnaden. Här har våra medarbetare en grönskande oas för fika, lunch och friska möten – möblerad med Tengbom-ritade utemöbler.

Ett kontor som andas frihet och optimism

Tengboms Stockholmskontor
En portal av spegelväggar och spegeltak leder in till det välbesökta köket. Och taket? Ja, det är ju sprutmålat rosa ( NCS S 1030-Y90R) – och genomgående över hela kontoret. Träull använder vi som absorbent dikt bjälklaget. Foto: Felix Gerlach

Rumslig upptäckarglädje i rosa

Tack vare en flexibel planlösning med många möjligheter kunde vi skapa en både funktionell, kreativ och stimulerande arbetsmiljö för våra medarbetare. Redan i entrén startar den rumsliga resan. Här möts besökaren av en välkomnande och dynamisk ”Arena” med inspirationsytor, inbjudande touchdown-arbetsplatser, soffgrupper, pingisbord, lunchbord, öppet kök och bibliotek. Men istället för en traditionell reception har vi en mobil värd som tar emot och guidar våra gäster rätt. Den är mer som integrerad del av de flexibla arbetsplatserna. Arenan funkar också utmärkt för större event.

– Från Arenan ser du rätt in i modellverkstaden, en stor träpaviljong med imponerande skyltfönster. Ju längre in i lokalen du kommer, desto fler överraskningsmoment stöter du på. Det ska vara lite av en upptäcktsfärd att gå genom vårt kontor, fortsätter Mark.

01176 felixgerlach klar scaled Tengboms Stockholmskontor
Ett rum med ljus. Foto: Felix Gerlach
10 Tengboms Stockholmskontor
Ett arkitektkontor har många prylar. Magasin, tidningar och diverse litteratur men också materialprover och annat. För att lösa en del av vårt förvaringsbehov skapade vi här hyllor längs hela fasaden ut mot innergården med en bänkskiva som lock. Foto: Felix Gerlach

1 200 kvadratmeter sprutmålat rosa tak knyter ihop många av kontorets olika delar. Färgen ligger tät över rör- och takinstallationer och lämnar tydliga avtryck från den tidigare fabriken. Det rosa skapar en optimistisk, mjuk och varm känsla som ger liv och bygger identitet.

Aktiviteten styr

9 tengbom 7351 Tengboms Stockholmskontor
Foto: Emil Fagander

Kontoret är anpassat för ett aktivitetsbaserat arbetssätt och är indelat i zoner som erbjuder rum och miljöer för alla varianter av arbete. Arbetsplatserna är flexibla och gör det möjligt för olika typer av grupperingar och arbetssätt under olika perioder. Vi låter helt enkelt behoven för dagen eller uppgiften styra. Eller humöret för den delen.

14 Tengboms Stockholmskontor
Mycket av inredningen är återbrukad från vårt förra kontor, som bland annat alla mötesbord och stolar. I nästintill samtliga mötesrum är den genomgående kulören grön. Foto: Felix Gerlach

– Här finns ett rum för varje ögonblick, uppgift och dagsform. När jag vill jobba lite undangömt hänger jag i träpaviljongens nisch, när jag behöver bolla med mina kollegor sätter jag mig i det öppna kontorslandskapet. Soffgrupperna funkar bra till mer avslappnade möten, och de många små teamsrummen underlättar vårt digifysiska arbetssätt, berättar vår arkitekt Pernille Andresen.

Gym? Ja, såklart. Det står fullt utrustat redo att ta emot träningslystna medarbetare både under och utanför arbetstid.

Tengboms Stockholmskontor
I Tengbomrummet hittar du vårt historiska arkiv som sträcker sig många år bakåt i tiden. Foto: Felix Gerlach
12 01354 felixgerlach klar Tengboms Stockholmskontor
Foto: Felix Gerlach

Be creative!

­­Vårt nya kontor ska inte upplevas som städat, utan snarare som en levande och experimentell verkstad. En självklar mötesplats som andas frihet och kreativitet. En uppmuntrande och tillåtande hubb som sätter samskapandet främst. På gemensamma ytor delar vi med oss av det som ligger på våra ritbord här och nu via skisser, modeller, material- och färgprover och annat.

I en allt mer digitaliserad arbetsmiljö blir fysiska upplevelser viktigare. Att kunna klämma och känna.

– Vi vill att våra medarbetare ska bli uppmuntrade till att prova något nytt, få inspiration, nya idéer och möjlighet att experimentera – det är en jätteviktig grund i vårt arbete som arkitekter. Därför visar vi upp vad vi håller på med och utnyttjar vår kollektiva intelligens ännu mer, säger Mark.

Tengboms Stockholmskontor
Personlig förvaring i plywood och specialsnickerier (och återbrukade lås). Foto: Felix Gerlach

Nära samarbeten ger goda resultat

Vårt nya kontor är slutprodukten av goda samarbeten, framförallt med Atrium Ljungberg och TL Bygg.

– Vi arbetade som ett team ihop med Atrium Ljungberg och TL Bygg som var väldigt lyhörda kring våra behov. Tack vare det fick vi ut maximalt värde utifrån de ramar som fanns, berättar Mark.

Tengboms Stockholmskontor
I princip all inredning i kontorslandskapet är återbrukad. Som industrihyllorna, hurtsarna, stolar och bord. I de framtagna höga svarta stålramarna vilar gömd teknik och också elsladdar. Foto: Emil Fagander

Kontaktperson

Mark Humphreys

Kontorschef Stockholm
+46 8 412 53 43

Riksarkivet i Härnösand

Demokrati och kulturarv
Arkitektur, Landskap
Kontor
Uppdragsgivare:
Yta: 35 000 m2
Uppdragsår: 2020-
Samarbetspartners: PEAB
Hållbarhetscertifiering: Miljöbyggnad Guld
Visualiseringar: Tengbom

Blånande höjder, Höga Kusten, barrskog, röd granit och trä. Nya Riksarkivet i Härnösand hämtar sin identitet från det omgivande landskapet och blir ett landmärke. En plats där demokrati och kulturarv bevaras och tillgängliggörs.

I Saltvik, på en högt belägen plats norr om Härnösand, ska nya Riksarkivet ligga. En stor och viktig byggnad, väl synlig från håll och med utsikt över Älandsfjärden. Här ska runt hundra personer arbeta sida vid sida med 258 000 hyllmeter arkiv.

– Vår vision handlar om det tidlösa, säger Pontus Eriksson, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom. Långsiktighet och öppenhet är värdeord för projektet. Vi skapade därför en tidlös form där vi dockar ihop arkivdelen med en kontorsbyggnad. Byggnaderna möter varandra i ett atrium och i en öppen besöksdel.

Historisk plats modellerad i 3D

Den utvändiga gestaltningen av Riksarkivet i Härnösand ger en klassisk byggnad men i modern tappning. Att arkivdelen är i betong har flera orsaker – bland annat hög säkerhetsklassning som brandkrav och inomhusklimat. Men också att arkivet ska möjliggöra för expansion och hålla över tid.

– Det är en väldigt stor byggnad som ska passas in i ett sluttande naturlandskap, berättar landskapsarkitekt Jenny Söderling. För att få den att landa fint och hållbart jobbade vi med 3D-modellering i gestaltningsprocessen.

vy1 riksarkivet tengbom Riksarkivet i Härnösand
Både personal och besökare ska kunna njuta av naturen. Bänkar och bord utformade av fyrkantsstockar är placerade på vistelseytor med trädäck spridda över området. En spång leder ut till särskilt fin plats där ungtallar växer, en rogivande lunchoas under trädkronorna.

Höga kusten och den röda graniten

I betongen gjuts Ångermanlands röda landskapssten in, Nordingrågraniten. Det röda syns på avstånd och navigerar besökaren rätt. Landskapet runtom fångas upp i samspelet mellan byggnaden och naturen, både i fasaderna och i repetitiva mönster i marken.

Stora ingjutna stenar från trakten flörtar med Höga kustens röda klippor.

– Vi ville fånga upp naturen och det som finns på platsen idag, säger Jenny. Därför använde vi oregelbundet placerade stenhällar i marken som ger känslan av att naturen bryter sig upp och igenom på olika platser, utöver de annars strikta delarna.

Trä och grönska mjukar upp

I kontrast till arkivbyggnaden i betong är kontorsdelen i trä, både in- och utvändigt. Den bastanta träfasaden av limträpanel får liknande röda toner som arkivdelen.

– Tengbom har verkligen tagit med våra naturvärden, säger Håkan Viklund, projektledare på Riksarkivet. Vi är ett trä-län som exporterar mycket trä. De har också fått med Höga kusten och vår landskapssten Nordingrågraniten i gestaltningen. Det blir ett landmärke både för Härnösand och för länet.

Exteriört finns en variation i naturen och växtligheten, och grönområdet runt byggnaden ska efterlikna naturen. Regnbäddar – gröna, mjuka platser – som ska ta hand om regnvattnet bryter av mot de hårdare ytorna där tung trafik för leveranser och transporter kommer passera. Ett lager stenmjöl och grus mjukar upp parkeringen.

Riksarkivet i Härnösand
Den publika delen i bottenplan på Riksarkivet i Härnösand inrymmer hörsal, konferensrum och en läsesal i fyra våningars höjd.

Klimatsmart och högteknologisk i Riksarkivet

Solceller, sedumtak och målet att certifiera Riksarkivet enligt Miljöbyggnad Guld är delar av hållbarhetsambitionerna. Högteknologiska lösningar säkrar inomhusklimat och brandsäkerhet. Även Skatteverket ska husera i de nya lokalerna, två myndigheter ska flexibelt kunna arbeta under samma tak.

– Det här är en effekt utifrån pandemiläget. Många myndigheter ser i dag över sina ytor för att anpassa dem till hybridmöten, hybridarbetsplatser, och att kunna erbjuda hemarbete, säger Håkan Viklund. Själv tycker jag det är roligt att man kan ses fysiskt, och det skapar ju verkligen Tengbom för oss.

Demokratisk minnesbank

Ett arkiv kan i dag ses som gammalmodigt. Samlar vi verkligen papper fortfarande? Men genom grundlagen är arkiven en viktig del i svenska medborgares möjlighet till insyn, och att tillgängliggöra och digitalisera material bidrar till forskning och utveckling.

– I dagens tidevarv där demokratin sätts på prov på många håll i världen är ett arkiv en demokratisk institution, säger Pontus Eriksson. Här finns världen bevarad – som en del av det demokratiska samhället.

Kontaktperson

Pontus Eriksson

Ansvarig arkitekt
+46 8 412 52 60

Hemsö regionkontor

Nyskapande återbruk
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Kockumsområdet i centrala Malmö
Priser och utmärkelser: Nominerat till Sveriges snyggaste kontor 2022
Samarbetspartners och entreprenörer: Vasakronan (hyresvärd), Henda entreprenad AB, Input Interiör
Yta: 350 kvadratmeter
Fotograf: Felix Gerlach

I de gamla Kockumskvarteren i Malmö har fastighetsbolaget Hemsö haft sitt regionkontor de senaste fem åren. När teamet växte behövde kontoret större lokaler. Eller? Såklart inte. Vår lösning blev ett nytt (och smart!) inredningskoncept.

När Hemsö regionkontor i Malmö gick från tio till sexton medarbetare kom växtvärken. Mer yta behövdes åt de nya kollegorna. Men med Hemsös värdeord som bland annat inrymmer långsiktighet, hållbarhet och mervärde tänkte teamet på Tengbom till. Och presenterade istället ett förslag där den nuvarande lokalen med en liten komplettering på 45 kvadrat från grannen skulle gå utmärkt att anpassa för dubbel personalstyrka.

Hemsö regionkontor
En mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående.

– För oss har det nya kontoret verkligen blivit ett lyft, säger Henrik Orup, förvaltare på Hemsö regionkontor. Tengbom hjälpte oss att kunna vara kvar i vår befintliga lokal så att vi slapp flytta, en lösning som vi verkligen är glada över.

Det var också värdefullt för hyresvärden Vasakronan att behålla sin hyresgäst i fastigheten såklart.

Locka medarbetarna med inspiration

– Vi såg att det fanns god möjlighet för återbruk. Inte bara i inredning och material, utan även av själva lokalen, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt och inredningsarkitekt på Tengbom.

Samtidigt var Hemsö tydliga med att kontoret skulle bli något mer än bara kontorsplatser. Det skulle ge mer att komma till jobbet än att sitta hemma, både utifrån inspiration, sociala upplevelser och möten med kollegor. Men också för möjligheten att kunna sitta ostört och arbeta fokuserat.

Blackbox – köket med industrikänsla samlar alla

Hemsös regionkontor är en liten gavellokal med fönster åt tre väderstreck och utsikt både över havet och de gamla industrikvarteren. Gestaltningsidén byggde på en social kärna i mitten av lokalen. En svart box med en djup vägg rymmer nu ett generöst, svart kök i industrikänsla på ena sidan, samt hyllor, sittnischer och förvaring på andra sidan. Köket ger plats för umgänge och en ny social yta med variation av sittplatser vid matbord, ståbord och i gradäng. Här kan man till exempel hålla filmvisningar och presentationer, eller ha fest.

Hemsö regionkontor
”Blackboxen är hjärtat i lokalen vars puls känns redan från entrén. Det stora svarta köket med öppet undertak och svartmålad synlig installation väcker intresse. I bakgrunden syns Djungel-rummet med sina hängande ampelväxter”, berättar Maeva.

Välj rum efter humör

Hemsö regionkontor

Från kärnan leds du runt i lokalen till de olika arbetsytorna och rummen via en stig. Stigen, som bokstavligen är en beige stig på golvet i en greige, gruslik kulör guidar besökaren runt på kontoret till de olika ytorna. Du kan gå till Djungeln, rummet för kreativt skapande där växterna klättrar ner ovanför arbetsborden. Träpanel täcker väggarna. Kanske kommer du sedan till Havet, ett konferensrum med havsutsikt och bubbliga pendelarmaturer. Inne i Stranden påminner den beigea kulören om en sandstrand, stranden Ribban ligger väldig nära. Här kan du ha mer fokuserade möten. Vill man arbeta i en mer öppen kontorsyta finns Ängen – en mysig och social arbetsmiljö med golv av återbrukade gröna textilplattor.

– Konceptet bygger på att du kommer in på kontoret i den mer sociala och aktiva zonen. Ju längre in i lokalen du går längs stigen, ju mer kan du välja enskilda arbetsplatser och mötesrum för fokus och återhämtning, fortsätter Maeva.

Hemsö regionkontor
På Hemsö regionkontor hittar medarbetarna ett rum för varje humör och arbetsuppgift.

Arkivrummet i den svarta kärnan blev ersatt av två mindre mötesrum med sittnischer och glasparti ut mot det öppna kontorslandskapet. Det adderades även två fokusrum för enskilt arbete, något som saknades i det gamla kontoret.

– Vårt kontor blev inte bara snyggt utan även en inspirerande arbetsplats som man är glad att komma till, säger Henrik Orup, Hemsö. Vårt nya kontor blev verkligen en mötesplats för gemenskap, innovation, trygghet och välmående. Vi ser det som ett skyltfönster som lyfter Hemsö som varumärke.

Återbrukade och cirkulära material

Med Hemsö regionkontor i Malmö slängde vi inget i onödan. Vissa dörrar och glaspartier blev återbrukade för att fylla sin funktion i mötesrummen. I andra rum kunde textilplattorna leva kvar. Skrivbord, arbetsstolar, mötesbord och några konferensstolar kommer från det tidigare kontoret.

– Alla nya material har någon form av cirkularitet i sig, förklarar Maeva. Till exempel är de nya textilplattorna gjorda av återvunna PET-flaskor. Inget ska kastas om det går att återanvända. Det blev ett väldigt annorlunda kontor jämfört med innan. Positivt annorlunda!

Hemsö regionkontor

Kontaktperson

Maeva Chardon

Uppdragsansvarig arkitekt
+46 4 228 78 04

OAS i Malmö

Från järnväg till restorativ arbetsplats
Arkitektur
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Malmö, Västra Hamnen
Uppdragsår: 2021
LOA: 7500 kvm
Skeden: Förslag och programarbete fram till detaljprojektering
Hållbarhetscertifiering: LEED platinum, WELL

På platsen för den gamla järnvägen Sillabanan mellan Limhamn och centrala Malmö växer framtidens arbetsplats fram. En hälso- och miljöcertifierad, grönskande och flexibel oas som ska boosta medarbetare med energi och bidra till återhämtning. Tengbom tog fram konceptet för kvarteret Abborren.

– Vi ville skapa ett kvarter som binder samman den nya stadsdelen Västra hamnen med det historiska Malmö, och med en arkitektur som håller över tid, säger Magnus Nilsson, uppdragsansvarig arkitekt. Samtidigt ska framtidens kontor vara en modern plats för människorna som ska leva och arbeta här.

oas neptunigatan mindre OAS i Malmö
Bild: Skanska
OAS
Bild: Skanska

Historisk plats blir hypermodernt kvarter

Oas är inkilat vid esplanaden mellan Ribbersbergs rekreationsområde och Malmö central. På innergården, som delas med bostäder, ligger delar av den gamla järnvägsrälsen kvar. Här finns en stark berättelse om Malmös industrihistoria med den gamla Kockumsfabriken. Men också en kulturell kontext med Sillabanan som fiskenäringen utnyttjade förr. Kvarteret är efterlängtat av Malmöborna – behovet av fler arbetsplatser och bostäder i staden är stort. Just nu gjuts byggnadsgrunden med parkeringar för bilar och cyklar.

– Som en symbol för hela projektet återbrukar och behåller vi rälsen från Sillabanan på innergården, fortsätter Magnus. Malmös maritima historia syns i de mönsterbelagda, infärgade fasadelementen i blå/grön betong medan det moderna hantverket kommer fram i mötena mellan olika material. Vi har lagt stor omsorg i placering och detaljering. Träet är utsatt i det här läget, men har ändå kunnat prioriteras som en hållbar lösning, helt utan tillsatser och impregneringar.

OAS
Bild: Skanska

Cykla ända in på kontoret

Kontoret Oas blir en 7 500 kvadratmeter stor arbetsplats på temat hälsa och välbefinnande. Hälsa som att cykla till jobbet. Eller hälsa som att kunna friskvårda på arbetstid. Välbefinnande som att ha tillgång till platser för återhämtning under en intensiv arbetsdag.

– Den som cyklar till kontoret ska kunna docka in på sin arbetsplats direkt, säger Magnus. Det ska vara upplyst och tryggt och inte stjäla energi från din arbetsdag. Friskvård ska vara enkelt.

Vad får människor att välja trappen istället för hissen?

OAS
Bild: Tengbom

På entréplanet byggs ett cykelhotell med dusch och omklädningsrum, samt möjlighet att låna verktyg för att meka cykel. Trapphusen blir utformade med ljudupplevelser som fågelkvitter. Det ska vara inbjudande att välja trapporna före hissen. Nudging ska göra det självklart och enkelt att utan tvång göra smartare och mer hälsosamma val. Oas blir hälso- och miljöcertifierat enligt WELL och LEED platinum.

Koppla av på OAS lummiga terrass

Kontoret erbjuder många platser för återhämtning både inne och ute. Väl skyddad på taket vilar den gemensamma terrassen. En vacker miljö för möten eller avkopplande stunder med vänner och kollegor. I utblick från taket möter en milsvid utsikt över Öresund och Malmö.

Gröna klätterväxter slingrar sig längs med fasaden, samtidigt som en stor del av både inredning och material är återbrukat eller tillverkat lokalt.

oas innergard mindre OAS i Malmö
Bild: Skanska

Trygghet på jobbet

Beställaren Skanska beskriver Oas som en plats för människor, idéer och företag som vill växa och samtidigt må bra. Här ska du kunna hämta energi, omgiven av grönska och blänkande vatten, och också känna dig trygg.

– Vi vet att trygghet är jätteviktigt för den enskilda individen och vår beställare är väldigt angelägen om just det, säger Magnus. Många som arbetat hemifrån en period längtar efter att få komma tillbaka till jobbet nu.

Kontaktperson

Magnus Nilsson

Arkitekt SAR/MSA
+46 40 641 31 42

Tengboms Malmökontor

Mindre yta ger fler möjligheter
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Stora Nygatan 64, Malmö
Uppdragsår: 2020-2021
Yta: 750 kvm
Samarbetspartners: LSI, Input, Ateljé Lyktan, Götessons och Pogm/Organoid
Foto: Jonas Ingerstedt

Mindre kontor är på tapeten – det gäller även på flera av våra egna kontor. Hur skalar man ner utan att tumma på trivseln? På Tengboms Malmökontor är ytan det enda som minskat.

– Vi har lagt krut på att jobba kreativt med ytanvändningen. Det är viktigt att det inte känns för statiskt utan att det kan förändras över tiden. Vi ville kunna variera och anpassa ytan efter behov, säger Josefin Klein, kontorschef på Tengboms Malmökontor.

tengbommalmo4016 Tengboms Malmökontor
Den genomgående lugna färgskalan på Tengboms Malmökontor låter karaktären i varje rum tala för sig själv utan att ytterligare kräva accentuering.

Kontoret är inte vad det en gång varit. Utvecklingen startade långt innan pandemin – som i sig skyndat på utvecklingen och gjort omställningen mer brådskande för både fastighetsägare och hyresgäster. Vi behöver tänka om. Skala ner. Tänka nytt. För Tengbom i Malmö handlade det om att hitta ett helt nytt sätt att använda kontoret på.

Tengboms Malmökontor
Inredningen kan förändras efter behov. Det finns gott om ytor där man kan pinna upp idéer, sätta upp modeller eller ha tillfälliga workshops.

Vår lösning: yteffektivitet och återbruk

Minskad yta och ökad funktionalitet – är det en ekvation som går ihop? På Tengboms Malmökontor i det anrika Stadt Hamburg 13 på Gustaf Adolfs torg, är svaret ja. Här har flera byggnader från olika epoker byggts samman till en charmig helhet. I möblemanget har vi satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna.

tengbommalmo4000 1 Tengboms Malmökontor
Den äldsta delen av byggnaden har tjänat som teater på 1800-talet, medan de nyare delarna konstruerades på 60-talet.

Kontoret – som är 120 kvadratmeter mindre än det tidigare – krävde en rad kreativa lösningar för att räcka till. Touch down-ytor är varvade med en blandning av höga och låga sittningar. Det finns separata rum där några är helt tillägnade digitala möten. Samtidigt gör det centrala läget att fler möten och funktioner kan förläggas på delade ytor.

– En så pass variationsrik och säregen lokal kanske skulle hamna i konflikt med det klassiska kontorslandskapet. Men när kontoret är aktivitetsbaserat och i första hand fungerar som mötesplats blir det en perfekt arena för kreativa sammankomster, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I möblemanget på Tengboms Malmökontor har kontoret satsat på återbruk och återanvänt nästan allt från de gamla lokalerna. Den gamla Ordenssalen sticker ut med sin takhöjd och iögonfallande takmålning.

Från klassiskt kontor till kreativt nav

Hur åstadkommer man egentligen den kreativa miljö som är så viktig för det moderna kontoret? Emma Nilsby, kontorschef, tror att det är viktigt att man kommer till en plats där man kan ha roligt, och där det sker ett utbyte. Tengboms Malmökontor lokaler ger bra förutsättningar för det genom sina många olikartade delar. Rummet som fungerar som salong eller lounge erbjuder en mjukare sittning för kaffepauser. Här finns ett stort bord där möten kan ske på ena änden och medarbetare kan äta lunch vid den andra – samtidigt som rummet möjliggör flöden så att man ser folk som kommer och går.
– Tengboms Malmökontor har blivit en mötesplats. Man väljer att jobba hemma när man vill fokusera. När man vill mötas, umgås och vara kreativ träffas man på kontoret eller på ett café. Det är ett förändrat mindset, säger Emma Nilsby.

En plats för experiment och prototypande

Varför inte ta synergierna steget längre – och göra plats för innovationer och produktutveckling? För att ta steget fullt ut har vi därför valt att dedikera ett av rummen till testbädd och showroom. Här kan medarbetare i dialog med leverantörer ”testjobba” möbler, hitta nya lösningar och på så sätt öka sin kunskap om olika arbetsmiljöer.

tengbommalmo4043 Tengboms Malmökontor
Genom samarbete med olika varumärken har vi haft möjlighet att experimentera med nya material. I samtalsrummet Scenografen är väggarna tapetserade med doftande äppeltapet från Pogm/Organoid och just nu möblerade med möbler från Götessons.

– Att laborera tillsammans i vårt showroom har varit ett experiment även för våra leverantörer. Det har handlat om alltifrån att klä om möbler till att hitta på helt nya produkter. De har tyckt det varit väldigt spännande att jobba såhär, och kan på så vis sälja in det till nästa projekt och ha vårt kontor som ett slags referensprojekt, säger Josefin Klein.

Tengboms Malmökontor
I den mörka kärnan på Tengboms Malmökontor har vi samlat praktiska funktioner som förvaring, mötesrum och personliga skåp, men även display-yta för modeller och material.

Kontaktperson

Josefin Klein

Kontorschef Malmö
+46 40 641 31 18

Jordbruksverket flyttar

Vi tar skogen in på kontoret
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Plats: Jönköping
Uppdragsår: 2017-2021
Yta: 15 500 kvadratmeter
Foto och video: Jansin & Hammarling
Hållbarhetscertifiering: BREEAM Excellent

Korsa odlingszoner, skogsregioner och Smålands särpräglade natur med ett helt nytt kontorskoncept – och du får Jordbruksverket och Skogsstyrelsens nya Tengbomritade huvudkvarter i Jönköping.

jordbruksverket 37 Jordbruksverket flyttar
Huset tornar upp sig på avstånd, men på nära håll blir det uppbrutet ner till något stadsmässigt.

Lingon, granit och rapsfält. Det är några av färgskalorna du möts av om du besöker nybyggda kontorskomplexet Dialogen i Jönköping. Jordbruksverket och Skogsstyrelsen är de första att inta kvarteret Skeppsbron som ligger intill natursköna Munksjön. Dialogen – som ritats av Tengbom i Jönköping – är en av de första byggnaderna som ska ersätta det gamla industriområdet och fylla det med liv. 

– Här växer en hel stadsdel fram. Just nu gränsar den mot utkanten av stan, men tanken är kvarteret Skeppsbron så småningom ska bli ett nytt centrum i Jönköping. Det vi gillar med placeringen är hur stad möter natur – här får man det bästa av båda världar, säger Matt Patterson, ansvarig arkitekt och kontorschef på Tengbom i Jönköping. 

Vi speglade en vandring genom Sveriges landskap med en bas av naturmaterial, som sten och varierande träslag.

jordbruksverket 040 Jordbruksverket flyttar
Veckade plåtar täcker fasaden; här ändrar sig färg och skuggbild i takt med ljuset.

Kontorskonceptet: en vandring genom Sverige

Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens själ sitter bokstavligen i väggarna. Sveriges skogsregioner och odlingszoner gestaltas med färger och materialval, våning för våning upp genom huset. Upplevelsen av den Småländska naturen tar sig uttryck i allt från trädetaljer till gemensamhetsytor. Tengbom Jönköping och inredningsstudion i Stockholm har i nära samarbete skapat en arbetsplats med stark koppling till det omgivande landskapet.

– Vi har speglat vandringen genom Sveriges landskap med en bas av naturmaterial, som sten och varierande träslag. En bred färgpalett stödde gestaltningen, där en stor del av inredningen är återbrukad och även behövde hållas samman till en helhet, säger Linn Sylvan, ansvarig inredningsarkitekt på Tengbom Stockholm.

jordbruksverket 14 Jordbruksverket flyttar
Matsalen öppnar upp sig mot Munksjön och också mot Jönköpings stadskärna.
jordbruksverket 23 Jordbruksverket flyttar
Utblickarna stärker kopplingen till den omgivande naturen.

Ett miljöcertifierat landmärke med Jordbruksverket

Den nya huskroppen blir en väl synlig och viktig del i utvecklingen av Skeppsbron. Byggnaden tornar upp sig på håll och blir därför, med sin skala och sitt uttryck en smickrande del av Jönköpings stadsbild. Samtidigt, på nära håll, gör detaljer som snett tak, nivåskillnader och fasadvariation i olika typer av plåt istället att byggnaden smälter in i omgivningen. Hållbarhetstänket går hela vägen från omsorg för omgivning till återbrukad inredning och BREEAM-certifiering Excellent. 

Startskott för ett nytt område 

Hela inredningskonceptet är baserat på Jordbruksverkets aktivitetsbaserade arbetssätt. Därför möts medarbetarna av öppna ytor, zonering och alltmer avskilda rum ju längre ut från mittenkärnan man kommer. Eftersom byggnaden är smal bjuder den på gott om dagsljus och utblickar.

– Genom att våga satsa på en helt ny stadsdel har Jordbruksverket och Skogsstyrelsen lagt grunden för ett expanderande, uppdaterat Jönköping, avslutar Matt Patterson.

jordbruksverket 42 Jordbruksverket flyttar
Dialogen är en väl synlig och viktig del av Skeppsbron en plats där stadsmässighet möter strand.

skarmklipp Jordbruksverket flyttar

Kontaktperson

Matt Patterson

Ansvarig arkitekt och kontorschef Jönköping
+46 36 440 90 81

Tengboms Uppsalakontor

Två kontor blev ett – med 90 procent återbruk
Arkitektur, Inredning
Kontor
Uppdragsgivare:
Fastighetsägare: Atrium Ljungberg
Entreprenör: Mellanborg Bygg AB, Engbergs måleri AB
Uppdragsår: 2019
Yta: 1540 m2
Samarbetspartners: Rekomo, Senab, Stadsbud, Stadsmissionen, TreCe, Bjerking

Hur schysst kan ett kontor egentligen bli när man drar återbruk till sin yttersta spets? Teamet på Tengboms Uppsalakontor vet. Med dubbla inredningsuppsättningar och ambitionen att skapa ett innovativt, samskapande och flexibelt kontor lyckades de slå ihop två kontor och samtidigt bli återbrukshjältar.

När det anrika arkitektkontoret Werket Arkitekter AB 2018 blev ett med Tengbom började jakten på ett större gemensamt kontor. Flyttkartongerna rullade snart iväg till Forumkvarteret i hjärtat av centrala Uppsala hos fastighetsägaren Atrium Ljungberg. Nu stod inredning på agendan – med målet att återbruka så mycket som möjligt utan att tumma på vare sig teknik eller design.

Tengboms Uppsalakontor
Foto: Tengbom

Ett inredningskoncept som speglar värderingar

Inredningskonceptet utgick från Tengboms värdegrund: humanism, inkludering, kollektiv intelligens och ständig utveckling. Kontoret skulle andas omtanke om miljö och människa. Inspirera och uppmuntra till hållbara beteenden och innovation.

Tengboms Uppsalakontor
Orange sticker ut på Tengboms Uppsalakontor. Foto: Tengbom

Hållbarhet och återbruk i ting

Inredning och möbler som skulle kunna bli återanvända och integrerade i det nya konceptet specificerades, och även det man behövde komplettera med. En stor mängd egen inredning återbrukades medan rekonditionerade möbler köptes in från Rekomo, Senab och TreCe.

Samtliga leverantörer som vi anlitade hade en stark miljöprofil. Inredning som inte kom till användning köpte Rekomo upp eller så skänkte vi bort detta i samarbete med Stadsmissionen.

Miljö för välmående och effektivitet

Kontorets planlösning är öppen, oväntad och inkluderande. Med hjälp av tydliga rum i rummen och också med stor variation av miljöer att vistas och arbeta i, är det lite av en upptäcktsfärd att strosa runt på Tengboms kontor i Uppsala.

Samskapande ytor är centralt placerade i lokalen för att främja kreativa processer. Andra mer relaxade ytor öppnar upp för spontana möten och samtal. Tanken är att medarbetarna ska kunna välja arbetsplats utifrån det uppdrag de för tillfället jobbar med.

Mixen av inredning på Tengboms Uppsalakontor ger en ombonad och välkomnande atmosfär, och det känns tydligt att här möter historien samtiden på ett dynamiskt men harmoniskt sätt.

Tengboms Uppsalakontor
Foto: Tengbom

Tengboms Uppsalakontor – resultatet?

En bubblande mötesplats med principen ”Inga principer” och ett facit som samtidigt vittnar om en återbruksgrad på 90 procent.

1 bilresa runt jorden mindre
Istället för att köpa in nya skrivbord köpte Rekomo upp de äldre stora skrivborden och levererade istället begagnade flexibla elstativ och recyklade skrivbordsskivor. En bilresa runt jorden räknat i CO2-utsläpp sparades in.

Kontaktperson

Sofia Lewén

Kontorschef Uppsala
+46 766 39 47 72