Naturkraft och kreativ energi var nyckelorden för E.ONs nya nordiska huvudkontor i Malmö. Här tas medarbetare och besökare med på en resa genom Sverige. Bakom inredningskonceptet står Tengbom.
Vi rör oss från öppna landskap, varma kustklippor och kraften från havet. Vandringen fortsätter upp genom de svenska skogarna med gläntor och porlande vattendrag, för att så småningom landa i den karga fjällvärlden med kulörta mossor, lavar och brusande forsar. Material och texturer pendlar från varmt, skirt och mjukt till det lite hårdare, enkla och svala.
− Ledordet naturkraft har följt med under hela gestaltningsarbetet medan hållbarhet och återbruk varit den röda tråden, berättar Frida Axelsson, Tengboms gestaltningsledare och inredningsarkitekt i projektet. Vi har utgått från materialens livscykel och framställningsmetod, och det var också viktigt med en tidlös design och form, som kan leva länge och enkelt anpassas efter nya behov.
E.ONs hållbarhetsarbete genomsyrar den upplevda miljön.
− Redan från start har vi haft höga ambitioner när det gäller miljö och hållbarhet, både när det gäller huset och inredningen, säger Linda Palac, E.ONs projektchef. Vårt mål har varit att återanvända så mycket möbler som möjligt, och jag är enormt stolt över det återbruksarbete som vi på E.ON har gjort under ledning av Katia Sorkine på Space In Order. Det har inte blivit vare sig billigare eller enklare. Tvärtom. Det har varit utmanande, men väldigt roligt och kreativt. Det har varit värt all möda. Vårt kontor är vackert och levande där gamla möbler integrerats på ett fantastiskt sätt med ny och hållbar inredning.
”Vårt mål har varit att återanvända så mycket möbler som möjligt”
Linda Palac, projektchef E.ON
Naturkraft för en hållbar framtid
E.ON vill bidra till samhällets omställning genom innovation och smarta energilösningar. Allt för att möjliggöra ett långsiktigt hållbart samhälle. Därför behöver man en arbetsplats som möjliggör det arbetet. Det nya kontorshuset ligger i det gamla industriområdet Nyhamnen, nära Malmö centralstation. Byggnaden ska certifieras både enligt WELL building standard, nivå Platinum (Core & Shell och hyresgäst), som fokuserar på hälsa och välbefinnande hos de som vistas i huset, och Breeam outstanding för hållbart och miljömässigt byggande. E.ON har valt att arbeta med ett omfattande återbruk och återanvänder mycket av tidigare interiör.
Nästan all lös inredning består av möbler som har återbrukats i helt befintligt skick, vilket har resulterat i en låg miljöpåverkan. Alla textilier så som gardiner, möbeltyger och mattor är noggrant utvalda från ett miljöperspektiv, och gjorda av återvunna material.
Rumslig resa genom Sveriges marker
Resan genom vårt avlånga land startar redan i källarplanet där den omfamnande berggrunden finns. På entréplanet en trappa upp välkomnar solblekta havrefält. På de följande våningsplanen möts medarbetarna sedan av varma klipphällar, skir lövskog, djup skog med utblick vid fjället och slutligen, högst upp, den gnistrande fjälltoppen.
– Vi har skapat ett formspråk som skiljer sig åt under resan genom Sverige, och olika färgpaletter och texturval som förstärker de rumsliga karaktärerna samt karaktären mellan de olika våningsplanen, berättar Frida. Vi vill uppmuntra medarbetarna att resa genom huset. Ett stort hus kräver att det händer mycket för att det ska vara enkelt att navigera sig, både mellan våningarna och på varje våningsplan.
Baristabar med poppande hallon på E.ONs nya nordiska huvudkontor
I entrén välkomnas besökare i receptionen, vars backdrop är en fem meter hög vägg. Enligt temat solblekt havrefält består den av specialritade träribbor klädda med en tapet av soltorkade solrosfrön. Den räfflade texturen bildar ett ljusspel som förstärks av spelande LED-belysning mellan ribborna.
På tredje våningen finns den iögonfallande baristabarens front som lyser upp i rött och är inspirerad av hallon. Fronten är gjord av sammansatta bakbelysta glaskulor handgjutna på ett glasbruk i Småland.
− Alla detaljer och intryck är genomtänkta i minsta detalj, säger Frida. Här kan man ta en kaffe på sin rast eller möta upp en kollega. Planlösningen, fördelningen mellan stängda rum i kärnan och öppna ytor, gångstråk och utblickar har vi studerat noggrant.
Rum efter uppgift – eller humör!
E.ONs nya kontor erbjuder ett aktivitetsbaserat arbetssätt för medarbetarna med flexibilitet för olika behov och arbetsuppgifter. På de olika våningsplanen finns lugna och tysta miljöer, telefonbås och mötesrum.
− Kontoret ska välkomna 1 800 medarbetare, och vara en plats där det finns utrymme både för livliga och kreativa samtal, men också för fokus, lugn och återhämtning, säger Maeva Chardon, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.
Utsikt, närhet till naturens växtmönster, variation i färger och texturer och uppmuntran till rörelse är viktiga aspekter som bidrar till välmående i kontorsmiljöer och ingår i WELLs kriterier för certifiering.
– I en aktivitetsbaserad miljö måste olika arbetsplatser finnas så att medarbetaren kan välja plats utifrån uppgift, fokusnivå eller humör, säger Maeva. Varje arbetsdag ska kunna anpassas efter individen, och alla ska känna sig inkluderade och välkomna.
All fast inredning på E.ONs nya nordiska huvudkontor så som gradänger, pergolor, personliga skåp, barbord och bänkar är ritade av Tengbom och utvecklade i samarbete med olika finsnickerier. Många av de olika elementen är också skapade just för detta kontor.