K1 Ridhus

Kavallerikasern i falurött
K1 Ridhus
Arkitektur
Idrott, Kultur
Uppdragsgivare: Fortifikationsverket
Uppdragsår: 2012–2014
Plats: Ridhus

2014 invigdes Fortifikationsverkets nya ridhus, Kavallerikasern 1. Senare samma år tilldelades projektet Fortifikationsverkets eget arkitekturpris. I den faluröda träbyggnaden – resultatet av en vunnen arkitekttävling i intensiv konkurrens – är symmetrin ett medvetet grepp som anknyter till de byggnadsminnesmärkta militära byggnaderna runtomkring.

Kavallerikasern 1 används idag av Livgardet, Beridna Högvakten och polisrytteriet för utbildning och träning, men även för uppvisningar och tävlingar inför publik. Vi var både gestaltningsarkitekt och generalkonsult för projekteringen.

K1 Ridhus
Foto: Sten Jansin

Ett symmetriskt formspråk i portar, liggande fönsterband och taklanterniner ger byggnaden en militär prägel – ordning och reda.

Modern lada med symmetriskt koncept

Det 105 meter långa ridhuset bryter av mot de kringliggande tegelbyggnaderna med sin faluröda träfasad, som anspelar på en modern lada. Men ett symmetriskt formspråk i portar, liggande fönsterband och taklanterniner ger byggnaden en militär prägel – ordning och reda.

K1 Ridhus
Foto: Sten Jansin

– Vår idé var att skapa ett ridhus som är både funktionellt och väl anpassat till den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Gestaltningskonceptet är en symmetriaxel som går genom huvudbyggnadens entréport och skär tvärs över kaserngården. Ett passande angreppssätt för en militärbyggnad, säger Jan Izikowitz, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Inuti K1 finns läktarplatser för 750 åskådare. Här är ljust och luftigt, tack vare en smäcker takstolskontruktion med stora glaspartier som släpper in dagsljus utan att blända vare sig hästar eller ryttare. Ytskikten har vi klätt med laserad björkplywood.

”Elegant anpassning och högklassig helhet”

Fortifikationsverkets arkitekturpris delas ut vart tredje år i syfte att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Inför 2014 års prisutdelning nominerades tre bidrag – varav K1 tog hem förstapriset.

I juryns motivering stod bland annat: ”Byggnaden tilldelas Fortifikationsverkets arkitekturpris 2014 för den eleganta anpassningen till såväl Nationalstadsparken som kasernmiljön och för en högklassig helhet där den nutida exteriören följs upp i interiören”.

Kontaktperson

Jan Izikowitz

Studiochef arkitektur
+46 31 708 38 05

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Jan Izikowitz Arkitekt SAR/MSA
Eva Sellergren Arkitekt SAR/MSA
Magnus Almung Arkitekt SAR/MSA
Anders Nilsson Högskoleningenjör
Elisabeth Lundgren Arkitekt SAR/MSA
Karin Svenonius Arkitekt SAR/MSA
Per Quist Landskapsarkitetkt