Kalmar stadsbibliotek

Barnen fick bästa rummet i nya bibblan
Arkitektur
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2018-2020
BTA: 3 100 kvm
Uppdragstyp: Förstudie och inredning
Byggherre och samarbetspartners: Klövern, Ulestedts snickeri & inredningar
Fotograf: Felix Gerlach

Barnens läslust och upptäckarglädje stod i centrum när Kalmar stadsbibliotek flyttade in i stadens nya kulturkvarter. Det tre våningar gamla posthuset är nu ett modernt och tillgängligt (och prisat) bibliotek.

Stadsbiblioteket i det gamla posthuset från 1947, ritat av arkitekt Lars-Erik Lallerstedt.
Till höger om huvudentrén släpper det stora fönstret in ljus in till barnens ateljé.

På Tengbom vurmar vi för att omvandla gamla byggnader och att varsamt uppgradera dem efter samtidens förutsättningar och behov. Vi fick möjlighet att skapa inredningen till det nya stadsbiblioteket och göra om den gamla postlokalen och sedermera saluhallen till en levande plats för både stora och små bokmalar.

Kalmar stadsbibliotek
Från balkongen kan du blicka ut över familjeavdelningen där sagotältet tronar upp sig i mitten av rummet.

Kalmar stadsbibliotek vann Kalmar kommuns arkitektur- och stadsbyggnadspris 2021. Ur juryns motivering:

”Med varsam, hållbar ombyggnation som på ett kvalitativt sätt tillför värden bidrar projektet till att utveckla en god livsmiljö för alla Kalmarbor och möjliggör för en mötesplats. Projektet kommunicerar gestaltningsmässig omsorg i helhet och i detaljer såväl exteriört som interiört där en balanserad avvägning mellan funktion, gestaltning och hållbarhet gjorts för att uppnå god arkitektur.”

Hästskoform satte formen

Postens chefsarkitekt L. E. Lallerstedt ritade posthuset i Kalmar 1947. I det ursprungliga rummet var postdisken byggd på en hästskoformad nedsänkning i golvet. Nu fick nedsänkningen, golvytan och formerna i sin tur bli en förutsättning istället för en utmaning.

– Vi ville bevara detaljer, samtidigt som vi behövde skapa ett nytt flöde i lokalen, säger Hanna Philipsson, arkitekt på Tengbom. Vi hade hästskon att jobba med så vi utgick från den och använde oss även av ett oktagonalt mönster som både fanns i det ursprungliga golvet och fasaden.

Platsbyggd inredning bevarar och förnyar

Biblioteket består av tre våningsplan där stämningen blir lugnare ju högre upp du kommer i byggnaden. Det vackra entrérummet är bevarat i sin helhet.

Rum för äldre barn skapar utrymme för enskild läsning men fungerar också som mötesplats för mindre grupper.
Kalmar stadsbibliotek
Platsbyggda former för mindre barn bjuder på lek och läsning.

– Vi har skapat många platsbyggda möbler, säger Hanna. Det är inte så vanligt att inredningsarkitekter får rita möbler. Här har vi verkligen fått tänka till och gå till ritbordet. Vi har arbetat med att bevara det gamla samtidigt som vi skapar nya funktioner.

Till skillnad från ett klassiskt bibliotek som nästan hyschar åt en i sin atmosfär, bjuder Kalmar stadsbibliotek nu in till lek och socialt umgänge för alla åldrar. Här finns gungor och rutschkanor men även mindre ytor att sitta på för familjer och barn att läsa, mysa och skapa egna små världar. I mitten av rummet ståtar ett ljust och transparent sagotält, inspirerat av koppartälten i Hagaparken i Stockholm.

Sagotältet är hjärtat i familjeavdelningen. Formen samspelar med Lars-Erik Lallerstedts design.
Nya öppningar i väggar skapar rymd och binder ihop interiören. Balkongen bjuder på en vy ner mot skönlitteraturavdelningen.

Öppna ytor och rum i rummet

Inredningen ska kännas och upplevas. Självklart finns det plats även för sådant som vuxna behöver på ett bibliotek, som avskilda platser med bra belysning för läsning och koncentration – smårum i rummet.

Hästskoformen går igenom hela gestaltningen av barnavdelningen i den stora posthallen. Rummet är kantat av bokhyllor i runda former, med böcker på utsidan och avskilda sittgrupper på insidan. Färgskalan går i blått och brunt. Den blå färgen på tyger, bokhyllor och den mjuka golvmattan gifter sig fint med det pampiga, mörklaserade taket i lackat trä och det ljusbrunrutiga golvet i mitten.

Förutom inredningen har Tengbom även gjort förstudien till projektet. Biblioteket invigdes 2021.

Kalmar stadsbibliotek är en q-märkt byggnad som blir en del av framtidens kulturkvarter.

Kontaktperson

Fredrik Genberg

Kontorschef Kalmar
+46 480 36 36 81

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Agnieszka Gruszka Adamaszek Handläggande inredningsarkitekt
Anders Löwander Medverkande inredningsarkitekt
Hanna Philipsson Uppdragsansvarig arkitekt
Nadia Tolstoy Gestaltningsledare
Ulf Löfgren Medverkande inredningsarkitekt