En välkomnande entré till Hässleholms centralstation

Hässleholms centralstation har fått ett rejält lyft och är nu en trygg och modern knutpunkt som tar staden in i framtiden. Den nya entrén är öppen och välkomnande, och med förbättrade flödena och en välplanerad utemiljö har stationen blivit en plats där resenärer kan röra sig lika smidigt som trivsamt.

img 2894 En välkomnande entré till Hässleholms centralstation

Tengboms team i Malmö står bakom omvandlingen av stationen som nyligen nominerades till Hässleholms stadsbyggnadspris. Med en stadig tillströmning av resenärer hade den ursprungliga byggnaden länge haft svårt att möta trycket. Ett flertal utmaningar, som trängsel och svårnavigerade flöden, krävde en genomtänkt lösning – särskilt vid stationens mest trafikerade ytor vid rulltrapporna. Tidigare var entrén dessutom trång och svår att hitta. I uppdraget från Jernhusen tog vi fram en lösning som både möter dagens behov och rustar stationen för framtidens flöden.

Ny entré och förbättrad vänthall

Den nya entrén är både tydlig och modern – utan vindfång men med ett stort, markerande skärmtak som gör stationen väl synlig. Genom en utbyggnad mot staden har vi också format en luftig och rymlig vänthall där resenärer kan röra sig mer fritt. Den kopparklädda tillbyggnaden smälter fint in med Rotundans fasad, medan en granitsockel knyter samman det gamla och det nya.

josefine klein En välkomnande entré till Hässleholms centralstation
Josefine Klein

— Vi ville skapa en plats som inte bara möter dagens resenärers behov utan även blir ett estetiskt tillägg till en lite brokig miljö, säger Josefin Klein, kontorschef på Tengbom i Malmö och ansvarig arkitekt för projektet. Resultatet är en station som känns inbjudande och trygg samtidigt som den är anpassad för att klara framtidens flöden.

Hässleholms centralstation är en historisk byggnad med många tidigare omvandlingar bakom sig. Den första järnvägsbyggnaden uppfördes 1860. När järnvägstrafiken sedan utökades byggdes stationsbyggnaden återigen om från grunden år 1921. Därefter har ett flertal renoveringar och tillbyggnader gjorts och den karaktäristiska rotundan tillkom på 1990-talet.

Hässleholms centralstation 1915, innan den första stora ombyggnaden
Hässleholms centralstation 1915, innan den första stora ombyggnaden. Foto: Järnvägsmuseet.
Hässleholms centralstation
Och stationen 2024. Foto: Tengbom

— Det finns många utmaningar med att renovera byggnader som redan genomgått ett flertal förändringar under åren, förklarar Josefin. I ett ombyggnadsprojekt av det här slaget blir man lite som en detektiv som både utgår från byggnadens historia och sätter den i en modern kontext.

Utemiljöer blir en naturlig länk till staden

Den yttre miljön runt stationen har fått en total omarbetning av våra landskapsarkitekter. En generös granittrappa leder både mot busstorget och stadens centrum, och skapar en naturlig och inbjudande koppling. Trappan har formats för att vara tillgänglig, trygg och intuitiv att röra sig på, vilket tydligt förenklar flödet in i stationsbyggnaden. Med hjälp av tillgänglig markbeläggning och omsorgsfulla nivåskillnader får resenärerna en välkomnande plats där de kan röra sig enkelt.

För att lättare kunna navigera sig runt stationen har skyltarna fått en ny, samlad design på Rotundans fasad. Den enhetliga färgen och tydliga placeringen hjälper resenärerna att snabbt hitta rätt väg och gör stationen mer lättillgänglig.

img 2896 En välkomnande entré till Hässleholms centralstation

Framtidens station för Hässleholm

Med Jernhusen som beställare har vi på Tengbom omvandlat Hässleholms centralstation till en trygg och funktionell plats – och samtidigt en levande och trivsam miljö. Det är en station där modern tillgänglighet och funktion möter ett rikt historiskt sammanhang, redo att ta emot resenärer från hela regionen.

Vill du veta mer?
+46 40 641 31 18