Vattentornet i Sundbyberg

En välbevarad Tengbom-klassiker
Sundbybergs vattentorn
Arkitektur
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare:
Plats: Sundbyberg
Projekttyp: Restaurering, Ombyggnation
Uppdragsår: 1912, 2009–2010

Vattentornet i Sundbyberg ritades av självaste Ivar Tengbom, vår grundare, och stod färdigt 1912. Det är en tidig betongkonstruktion helt klädd i Helsingborgstegel med kryssförband och kraftig mönstring enligt dåtidens nationalromantiska ideal. Nästan hundra år senare fick vi 2009 uppdraget att anpassa byggnaden till publik verksamhet efter många år utan egentlig funktion.

Sundbybergs viktigaste landmärke

Vattentornet i Sundbyberg är välbevarat och har ett stort arkitekturhistoriskt värde. Det är en utsökt representant för de nytto- och industribyggnader som blev uppförda kring sekelskiftet 1900. Vattentornet är Sundbybergs viktigaste landmärke och dess karaktäristiska och massiva karaktär utgör ett kraftfullt inslag i stadsbilden. Vid uppförandet 1912 stod byggnaden i sin helhet som symbol för det moderna Sundbybergs framväxt.

vattentornet i Sundbyberg
Foto: Sten Jansin

Vid uppförandet 1912 stod byggnaden i sin helhet som symbol för det moderna Sundbybergs framväxt.

Varsam anpassning

Ombyggnaden har inneburit en varsam renovering med för den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden korrekta material och metoder.

vattentornet i Sundbyberg
Foto: Sten Jansin

Vi har gjort minimala ingrepp exteriört och tornets värdefulla siluett är därför intakt. Interiört har vi valt att bevara den ursprungliga planlösningen och fasta inredningen. Den ståtliga trätrappan, samtliga fönster och övriga snickerier har rengjorts och målats med linoljefärg i ursprungskulör. Vi har även projekterat en ny entréport lik originalutförandet. I delar av tornet finns nu publik verksamhet i form av café och utställningslokaler.

Magisk vy från vattentornet i Sundbyberg

Vi tycker verkligen inte att du ska missa chansen att njuta av både mat, fantastisk arkitektur och utsikt över hela Sundbyberg från toppen av Tornparken. Om du ännu inte hunnit hit?

Till sist. Vi på Tengbom älskar restaurering och byggnadsvård. Kika gärna in några av våra andra projekt HÄR.

Kontaktperson

Lina Swanberg

Studiochef Utbildning och kulturmiljö
+46 8 412 53 36

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Katarina Enekvist Arkitekt SAR/MSA
Stellan Fryxell Arkitekt SAR/MSA