Northvolt Ett

Batteridriven framtid av stora mått
Arkitektur
Industri
Uppdragsgivare:
Uppdrag: Northvolt Ett, produktion av litiumjonbatterier
Plats: Skellefteå
År: 2017-

Nu går det undan i fordonsindustrin. När Northvolt placerar sin produktion av litiumjonbatterier för elbilar i Skellefteå står Tengbom för utformningen av den gigantiska anläggningen. Samhällsnytta och genomtänkt design är för oss en självklar del i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

Svindlande storlek

Utanför Skellefteå har nu de första stegen tagits inför etableringen av Northvolts primära batteriproduktionsfabrik. Projektet är stort i flera bemärkelser och ska tillverka litiumbatterier för bilar och andra industrier, en del i omställningen till den nya generationens energi. Testlabbet i Västerås är redan under drift och storproduktionen i Northvolt Ett ska enligt plan komma i drift under 2021.

De arkitektoniska utmaningarna är flera: Det rör en ny teknik och process som än så länge saknar prototyper, vi har en yta som är större än Gamla Stan i Stockholm, och det är inte gott om tid.

Positivt avtryck

Arkitektens uppgift blir att få ihop dessa volymer till en helhet som blir intressant och spännande, och inte fastnar i monotoni eller klumpighet. Det faktum att fabriken är avsides placerad betyder inte att dess yttre är oviktigt; den gör ett stort avtryck i naturen och måste tas om hand därefter. Lejonparten av exteriören kommer att vara i trä för att harmoniera med omgivningen. Samtidigt utgör övriga material metall, glas och betong. Återvinningsbarhet och tålighet har varit ledord. Inuti byggnaden uppstår andra utmaningar rörande logistik och flöden, samt att skapa en miljö som är angenäm för människor att arbeta i.

Samhällsnyttigt uppdrag

Northvolt Ett kommer att ha cirka 3000 anställda, fabriken bidrar således till att skapa arbetstillfällen i kommunen. Att det är ett samhällsnyttigt projekt, både socialt och som en del i omställningen från fossila bränslen, har motiverat Tengbom att ta sig an uppdraget. Att beställaren även är mån om det visuella intrycket kunde bidra till ett givande samarbete. Eftersom alla nu vill hoppa på batteritåget gäller det också att vara stresstålig och flexibel för att snabbt hitta och modifiera lösningar. Slutligen, det kräver både positiva och negativa laddningar för att skapa energi som driver utvecklingen framåt.

Kontaktperson

Martin Rangfast

Chef Affärsutveckling
+46 8 412 52 71

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna Ålöw Model Manager, Projektör
Gabriella Norin Handläggande arkitekt
Karin Gustavsson Model Manager, Medverkande ingenjör
Katarina Rosengren Handläggande arkitekt
Lukas Nachmens Uppdragsansvarig arkitekt MSA
Martin Rangfast Chef affärsutveckling
Torbjörn Ström Uppdragsansvarig arkitekt bygghandlingar