Grand Hôtel

Sekellångt samarbete i klassisk miljö
Arkitektur, Inredning
Boende & Hotell, Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare: Vectura fastigheter, Grand Hôtel
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2010-pågående
Byggaktör: Pefo Bygg, Skanska, Kungsfiskaren

Vårt samarbete med Grand Hôtel i Stockholm sträcker sig tillbaka i nästan hundra år. På 1920-talet ritade Ivar Tengbom om hotellets fasad, lobbyn och festlokalen Vapensalen. 2014 var det bland annat dags för oss att återvända till hotellet för att föra Ivars arbete med lobbyn vidare in i nästa tidsepok.

Bevarad historia – moderna lösningar

Lobbyn är hotellets hjärta och ansiktet utåt. Att bevara och lyfta fram detaljer från hotellets vackra historia var av största vikt både för oss och för Grand Hôtel. Vi ville ge miljön ett samtida uttryck och funktionalitet, och på samma gång möta de höga kraven på antikvariskt bevarande och tillgänglighetsanpassning.

Grand Hôtel
Foto: Åke E:son Lindman

– Samarbetet med Grand Hôtel är såklart extra roligt eftersom det går hela vägen tillbaka till Ivar Tengboms tid. Vi har jobbat med att hitta tillbaka till känslan i de förändringar som Ivar genomförde på 1920-talet, men samtidigt tillföra nya, moderna lösningar, säger Karin Hagelberg, arkitekt.

Ljus och elegant miljö för alla

Utifrån vårt koncept har lobbyn fått ett ljust och elegant nytt uttryck. Modern funktion och teknik har sömlöst integrerats i den historiska miljön. Ett nytt marmorgolv med stora infällda mattor och ett dolt ljud- och ljussystem är några av de element som har fört lobbyn in i nästa tidsepok.

Grand Hôtel
Foto: Åke E:son Lindman

De vackra takstuckaturerna lyfts fram på ett nytt sätt, och hotellets antikviteter blandas effektfullt med modernare detaljer. Anpassningen med nya ramper och räcken gör att lobbyn nu är tillgänglig för alla.

Omsorgsfull uppdatering av hotellrum

Sedan 2010 år har vi också löpande gett nytt liv till en stor del av hotellrummen. Nu senast på plan två, samt även på plan tre i Royalbyggnaden. Många av rummen är utformade för flexibel användning, med till exempel klassiska pardörrar så att rum kan bli kopplade samman med varandra. Vissa av rummen har fått nya franska balkonger för bättre ljusinsläpp och badrum i carraramarmor.

Kontaktperson

Karin Hagelberg

Ansvarig Arkitekt
+46 8 412 52 91

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Karin Hagelberg Arkitekt
Karl Oscarsson Arkitekt
Anna Moll Arkitekt