Sollidenscenen

Modern utveckling i historisk miljö
Arkitektur
Byggnadsvård & Restaurering, Kultur
Uppdragsgivare:
Plats: Djurgården, Stockholm
Uppdragsår: 2002–

Våra specialister inom byggnadsvård har utifrån Skansens ambition att skapa norra Europas modernaste utomhusscen medverkat vid restaureringen och utbyggnaden av Sollidenscenen. Även festplatsen blev förbättrad genom om- och tillbyggnader.

I projektet vägde vi unika kvaliteter, som platsens utsikt över Stockholms inlopp och den ursprungliga scenens byggnadsantikvariska värden, mot förväntningar på modern scenteknik och akustik.

Sollidenscenen
Foto: Tove Falk Olsson
Sollidenscenen

Du kanske själv har suttit på denna klassiska plats och spanat ut över en av Stockholms vackraste vyer, eller åtminstone på TV sett publiken gunga i takt till Allsång på Skansen?

Nils Einar Eriksson ritade Sollidenscenen 1938 som då var tekniskt och akustiskt av mycket hög klass. Publiken satt vänd mot utsikten och lyssnade på akustisk musik som förstärktes genom scenens snäckform. Men vår tids konsertsituationer och scenteknik, inte minst i samband med TV-sändningar, ställer andra krav på miljön vid scenen. För att möta dem tog vi fram en helt ny scen och tillhörande komplementbyggnader i samarbete med Skönhetsrådet och Skansens egna antikvarier.

SollidenscenenDen ursprungliga scenen, Snäckan, restaurerades med hänsyn till dess kulturvärde och står kvar i centrum. Den nya scenen har utvecklats runt omkring denna. Scengolvet är högre och djupare, taket täcker nu hela scenen och är konstruerat i tunn fartygsplåt på en stålkonstruktion. De nya sidobyggnaderna har fått fasader av obehandlad ek som med tiden kommer åldras likt den intilliggande Ölandskvarnen.

Nya och bättre publikplatser

På festplatsen skapade vi fler och bättre publikplatser. Sittplatserna är placerade i mitten framför scenen och även festplatsen är kantad av sittplatser byggda i trä från Skansens egna ekar. Platser för rullstolsburna finns både på upphöjd plats vid kvarnarna och bredvid utvalda bänkrader på Sollidenplan. Vi tog även bort förråden vid scenen som tidigare skymde delar av utsikten över Stockholms inlopp.

Sollidenscenen

Nya scenen och festplatsen på Solliden blev använda första gången 2013. Det var i samband med Skansens nationaldagsfirande 6 juni och den påföljande helgens invigningskonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester, Tommy Körberg och Amanda Sedgwick.

Sollidenscenen
Foto: Tove Falk Olsson

Fler Skansenprojekt av Tengbom

  • Järnhandlarhuset: Järnhandlarhuset i stadskvarteren genomfördes enligt Skansens ambitioner som en kopia av ett befintligt hus från 1880-talet i Hudiksvall.
  • Skansenbutiken: Skansenbutiken i före detta restaurang Alhambra byggde vi om 2010-2011. Syftet var att skapa mer ändamålsenliga lokaler för bland annat kontor, lager och personalutrymmen.
  • Lill-Skansen: Vi deltog i ett parallellt uppdrag för ett nytt Lill-Skansen.
  • Nya byggnader för vildsvin & visenter: Under 2007 projekterades en ny byggnad för två vildsvinsfamiljer och en byggnad för visenterna.
  • Logebyggnad: Under 2016 pågår projektering av en ny logebyggnad vid Galejans dansbana.

Kontaktperson

Lina Swanberg

Affärsområdeschef
+46 8 412 53 36

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anita Landström Arkitekt
Emma Hartwig Arkitekt SAR/MSA
Hedvig Andersson Arkitekt SIR
Jonne Lidström Byggnadsingenjör, medverkande arkitekt
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Karin Svenonius Arkitekt SAR/MSA
Malin Herlitz Arkitekt SAR/MSA