Clarion Hotel Amaranten

Sextiotalshotell i ny kostym
Amaranten Tengbom 2016
Inredning
Boende & Hotell
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2013-2016
Projekttyp: Hotell
Samarbetspartners: Forsen, B. Bodin Bygg & Byggledning, Pronova Interior

Sobra, eleganta miljöer som för tankarna till 1960-talets Madison Avenue. Men i modern tolkning och med en touch av både Jackie Kennedy och Mick Jagger. Så tänkte våra inredningsarkitekter när de skapade det nya konceptet för Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen i Stockholm.

Kanske var det den äldre generationen som kände igen sig allra mest, när portarna slogs upp på nytt till Clarion Hotel Amaranten i maj 2016. Hotellet har fått en efterlängtad ny kostym, som trots modernt snitt andas samma sorts elegans och materialitet som när det först öppnade år 1969 – från entréplanet och upp till de 461 rummen på våningarna ovanför.

– Bland det första vi hittade när vi började göra research inför här projektet, var en fantastisk teckning som föreställer lobbyn som den såg ut i original. Vi blev såklart överlyckliga när vi fick veta att den enorma kristallkronan på bilden fanns kvar, undanstuvad i en lagerlokal sen många år, säger Josef Zetterman, ansvarig inredningsarkitekt i projektet.

Amaranten Tengbom 2016
Foto: Per Ranung

Gamla kvaliteter, nya detaljer

Takkronan – som mäter tre meter i diameter – letades fram, renoverades, och har blivit ett av de tongivande inslagen i lobbymiljön. Under den har vi utformat en iögonfallande reception i mässing och ek, som speglar kronans form och storlek. Runtomkring finns en stor och vacker social yta, där extra omsorg har lagts på flöden mellan hotellets olika verksamheter.

Vi har behållit många av de befintliga kvaliteterna i entréplanet och förstärkt dem med nya lösningar. Betongtaket har plockats fram och målats i en mörkare nyans av den dämpade grå kulör som pryder väggarna.

Inslag av ljusreflekterande brons, krom och mässing bryter av mot genomgående varma, mörka nyanser i både fast och lös inredning. Originalgolven i trä och kalksten står i tydlig kontrast mot en ny matta som vi designat specifikt för projektet.

Sextiotalsrock inspirerade hotellrummen

Amaranten Tengbom 2016
Foto: Per Ranung

Samtliga av de nästan femhundra rummen på Clarion Hotel Amaranten har också fått en ny, skräddarsydd look. Med inspiration hämtad från ikoner som exempelvis Mick Jagger i filmen Performance, har vi arbetat fram en exklusiv och lite rockig atmosfär. All inredning är specialritad, från sofforna med trästomme och integrerat skrivbord till garderoben med infälld belysning i klädstången. Konceptet som helhet flirtar med sextiotalets material, strukturer och kulörer, men med en twist som andas nutid. Det är detaljerna som sätter karaktären – stor omsorg har lagts på allt från möblemang till ljusdesign för att skapa den varma, exklusiva känslan som finns i rummen.

Kontinental hotellbar och restaurang – med cocktails på tap

Bredvid lobbyn ligger den nya baren Tap Room, en förlängning av restaurangen Kitchen & Table strax intill (vårt första projekt på Amaranten – och ett koncept som vi också vidareutvecklat på Clarion Hotel Malmö Live). I Tap Room ligger fokus på innovativ servering, rena smakupplevelser och kombinatonen mellan mat och dryck. Den nya baren är en av storsatsningarna på hotellet, med hög kapacitet, flexibilitet under dagen och tre kompletta barstationer. Den är lika mycket till för allmänheten som för hotellgästerna – hit ska alla vilja komma för maten, drinkarna och stämningen.

Amaranten Tengbom 2016
Foto: Per Ranung

– Detaljerna har varit superviktiga både för Clarion och för oss i hela projektet. Den gemensamma visionen för inredningen i Tap Room har varit mycket specifik, så därför har vi själva har tagit fram all inredning. Bland annat har våra produktdesigners ritat en fin barstol i två utföranden tillsammans med Pronova Interiör, säger Linda Wedebrunn, inredningsarkitekt på Tengbom.

Vi har också fått rita något vi nog aldrig hade kunnat föreställa oss ens i vår vildaste fantasi: En cocktail-tap. I Tap Room kan man nämligen beställa sig exempelvis Sveriges första – och hittills enda – Manhattan på fat.

Konferensrum i gammalt bankvalv

I anslutning till lobbyn ligger också den nya konferensanläggningen, där vi tillsammans med Clarion har lagt stor vikt vid att skapa unika rum utifrån designkonceptet. Flera av rummen vetter mot gatan och ger en spännande inblick i den nya miljön för förbipasserande. Att arbeta med gamla byggnader och ritningar är alltid en spännande utmaning, eftersom det dyker upp oväntade överraskningar längs vägen. Men det ger också möjligheten att skapa något alldeles särskilt, att ta tillvara på gedigna material och roliga detaljer. En del av de nya utrymmena i konferensen har ursprungligen tillhört en bank. Kvar som spår från en svunnen tid är ett stort gammalt kassavalv, som nu förvandlats till mötesrummet Situation Room. Kanske inget för den klaustrofobiske – men en effektfull miljö för oss andra.

Läs gärna mer på våra hotellsidor.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Kjerstin Björk Arkitekt SIR/MSA
Linda Wedebrunn Arkitekt SIR/MSA
Mathieu Gustafsson Möbel- och produktformgivare
Nadia Tolstoy Inredningsarkitekt
Per Vestergaard Inredningsarkitekt
Sandra Wall Inredningsarkitekt