Kitchen & Table Kungsholmen

Afrika möter farmor på Manhattan
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2013
Stad: Stockholm

Som en del av uppdraget att ge hela Clarion Hotel Amaranten i Stockholm en ny kostym, tog vi fram inredningskonceptet för den nya restaurangen Kitchen & Table. Här finner du en underbart kreativ mix av olika smaker och kulturer i en brokig, stimmig och avslappnad miljö.

Kitchen & Table drivs av den svenske mästerkocken Marcus Samuelsson. Inspirationen till restaurangkonceptet kommer ifrån Samuelssons egen bakgrund och det nuvarande livet på Manhattan. Matupplevelser från många olika internationella kök, som skapats med lokala svenska råvaror, ger ett alldeles särskild upplevelse som också förstärks av atmosfären.

Med utgångspunkten ”Afrika möter farmor” ville vi verkligen ta tillvara på den multikulturella mixen även i inredningskonceptet.

Afrika + farmor Helga + New York = sant

Marcus Samuelsson är uppvuxen i Sverige men har sina rötter i Afrika. Med utgångspunkten ”Afrika möter farmor” ville vi verkligen ta tillvara på den multikulturella mixen även i inredningskonceptet. Miljön är varm och detaljrik med många specialritade inslag, bland annat bord med afrikanskinspirerade mönster.

Med lite flexibilitet kommer man långt

Restaurangprojekt har ofta en kort tidplan, då vårt arbete pågår parallellt med utvecklingen av lokalerna. Så även på Kitchen & Table, där vi började i januari 2014 och restaurangen stod färdig för invigning redan i maj 2014.

Foto: Björn Lofterud
Foto: Björn Lofterud

Ofta stöter vi då på oväntade utmaningar, som vi hittar kreativa sätt att lösa tillsammans med uppdragsgivare och leverantörer under gång.

Amaranten är en byggnad från 1960-talet, med gamla ritningar som inte riktigt visade sig vara helt sanningsenliga. Det stora fläktrummet i betong ovanför bar- och köksytan är ett exempel på det. Det dök upp när vi plockade fram taket och kom istället att bli ett fint, tongivande inslag i miljön. Två pelare som visade sig innehålla bara luft fick istället ge plats för ett stort community table, som förstärker den avslappnade miljön.

Kitchen & Table Malmö Tengbom 2015
Kitchen & Table i Malmö Live. Foto: Joakim Lloyd Radoff

Närmare till Malmö än till Stockholm?

Sedan restaurangen på Kungsholmen invigdes, har vi också tagit fram konceptet för Kitchen & Table på nya Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Där har vi även utvecklat ett nytt restaurangkoncept, Eatery Social Taquería.

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Hedvig Andersson Arkitekt SIR/MSA
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Kjerstin Björk Arkitekt SIR/MSA, studiochef
Linn Sylvan Arkitekt SAR/MSA
Ninna Söderström Arkitekt MAA & Möbelarkitekt