Kommendören

Med kärlek till riktigt bra kvalitet
Kommendören Tengbom 2014 2015
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Vassa Eggen Gruppen
Samarbetspartners: KS Projekt, Kökspennan och Oscar Liedgren
Uppdragsår: 2014–2015

Hösten 2015 slog portarna upp till restaurang Kommendören, ytterligare ett av de koncept vi utvecklat för Vassa Eggen-gruppen. Här hittar du en kvarterskrog som hämtad ur New Yorks bistrokultur med en skönt avslappnad, stimmig atmosfär och fokus på riktigt bra mat.

På Kommendörsgatan 7, i hörnet mot Brahegatan strax intill Humlegården i Stockholm, ligger restaurang Kommendören. Sedan öppnandet har Kommendören snabbt blivit den populära kvarterskrog som ägarna Christian Olsson och Kristofer Sandström såg framför sig när vi inledde vårt samarbete.

Vårt uppdrag innebar egentligen att hitta ett inredningskoncept som talade samma språk som menyn – modern amerikansk bistro med internationella influenser. Och kärlek till riktigt bra kvalitet.

Specialritat och rustikt

Resultatet är en genuin, rustik bistromiljö för runt sextio gäster i restaurangen och ytterligare tjugofem i baren. Nästan all inredning är specialritad, från armaturerna till den speciella baren. Vi har också utformat restaurangens mer privata båssektion, som separeras av svarta, spröjsade fönsterpartier i metall – en detalj som återkommer runt dörrar och speglar i lokalen, samt i fönstren ut mot gatan.

Materialen sätter tonen for atmosfären. Grova, mörka golvtiljor och betsade trämöbler i djupa kulörer utgör en tydlig kontrast mot väggarnas kakel, som här och där klättrar från golv till tak. Just valet av kakel krävde mycket omsorg, eftersom vi ville att det skulle löpa sömlöst runt hörn och dörrposter för att ge det hårda ytskiktet ett mjukt uttryck.

Kommendören Tengbom 2014 2015
Foto: Björn Lofterud

Bar med amerikanska mått

Kommendörens bar är mycket smalare än de vi vanligtvis ser i Sverige. I USA är detta ett vanligt grepp som gör att du direkt kommer närmare bartendern. Det ger en personlig och avslappnad effekt, en minskad barriär som bjuder in till samtal.

Ännu ett kul samarbete

Kommendören är ännu ett i raden av fantastiska restaurangkoncept som vi tagit fram i samarbete med Vassa Eggen-gruppen. Vassa Eggen, Boquería, Albert & Jack’s och Tennstopet är alla projekt med starka koncept som vuxit ur vårt samarbete. På Kommendören har vi också samarbetat med Oscar Liedgren Studio, som tagit fram restaurangens grafiska profil. Vi har tidigare samarbetat med Oscar på bland annat restaurang Boquería, och senast i arbetet med vår egen grafiska profil. Att etsa in Kommendörens logotyp i restaurangens barstolar var en kul idé som lyfte varandras projekt på ett fint sätt.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Filip Svensson Inredningsarkitekt
Josef Zettman Arkitekt SIR/MSA