Torsgatan 21

Ny mötesplats i ikonisk miljö
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Stockholm
Uppdragsår: 2014 - 2016
Samarbetspartners: KS Projekt, Incoord

I maj 2015 öppnade dörrarna till Torsgatan 21 – ny restaurang och delikatess i en ikonisk Tengbom-byggnad. Med inredningen har vi velat bevara husets originalkänsla och samtidigt skapa en välbehövd, modern mötesplats i Vasastan. 

På Torsgatan i Stockholm ligger Bonnierhuset med nya restaurangen och delikatessen Torsgatan 21. Det var på trettiotalet som Ivar och Anders Tengbom ritade byggnaden som kom att bli den första byggda betongskrapan efter andra världskriget i Stockholm. Huset stod inte helt färdigt förrän 1949 eftersom kriget kom emellan och fördröjde byggstarten. Det har under åren byggts till och renoverats utifrån Ivar och Anders originalritningar.

Torsgatan
Foto: Svarteld, Peter Karlsson

Byggnaden ritades på trettiotalet av Ivar och Anders Tengbom och var den första betongskrapan som byggdes efter andra världskriget i Stockholm.

Inbjudande mötesplats i verkstadsmiljö

När vi tog fram konceptet för Torsgatan 21 ville vi bevara känslan i huset. Inredningen fångar atmosfären i det gamla tryckeriet med tunga, stilrena material som metall – stål och zink – och trycksvart färgsättning. Belysning från takbalkar återger verkstadsmiljön. En stolt historia i modern tolkning.

De många olika delarna av restaurangen bubblar av aktivitet. Här finns Matsalen, Torget, och Delikatessen. Konceptet har även fått växa ut Ljusgården i byggnadens mitt, där restaurangens ”uteservering” placerades, och där inslagen av svart metall användes även i mötet med PWC:s nya, uppglasade yta precis intill. Ytorna är genomgående välgestaltade med intressanta utblickar, rumsligheter och känsla för detaljer. Hösten 2016 öppnar ännu en ny del av verksamheten – Bokcaféet.

När vi tog fram konceptet för Torsgatan 21 ville vi bevara känslan i huset.

Torsgatan
Foto: Svarteld, Peter Karlsson

Torsgatan mer än en restaurang

För oss var det självklart speciellt roligt att få återvända till Bonnierhuset och få utveckla den nya verksamheten i entréplanet. Helhetskonceptet erbjuder något för alla, oavsett om du bor eller arbetar i kvarteret, eller bara har vägarna förbi. Tanken är att Torsgatan 21 inte bara ska vara en restaurang, utan en mötesplats med allt man kan önska i matväg under hela dagen. Bra råvaror, högkvalitativ kokkonst och gästfrihet är grundstenar oavsett om du väljer en croissant från det egna bageriet, en burgare på Torget eller köper med en mustig gryta hem.

Kontaktperson

Martin Rangfast

Chef Affärsutveckling
+46 8 412 52 71

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Claes Pereswetoff-Morath Arkitekt
Daniel Lavonius Jarefeldt Civilingenjör/Industridesigner
Erika Janunger Arkitekt
Göran Garpenfeldt
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Kjerstin Björk Arkitekt SIR/MSA, studiochef
Linda Wedebrunn Arkitekt SIR/MSA
Martin Rangfast Chef Affärsutveckling
Nils Hellman
Ninna Söderström Arkitekt MAA & Möbelarkitekt