Tako

Restaurang i drakens tecken
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare: Elite Hotels genom Stockholm Krogbolag
Plats: Östermalm, Stockholm
Priser: Nominerat till WAF 2018 och Restaurant & Bar Design Awards 2018
Uppdragsår: 2016-2017
Samarbetspartners: Light Support (ljuskonsult), Lerch Träinredningar (snickeri), Oscar Liedgren (grafiskt material), Blumenthalgroup (bygg), Jan Engström (projektledning)

Livlig miljö med subtil dekadens stod på menyn när Tengbom fick uppdraget att specialrita Stockholm Krogbolags nya restaurangpärla TAKO.

Konceptet genomsyras av japanska och koreanska intryck, inte minst namnet som översätts till bläckfisk eller drake. Med ett kompromisslöst förhållningssätt till kvalitet har vi skapat en unik miljö, där grafiska och arkitektoniska uttryck gifter sig på en kulinarisk resa till fjärran länder.

TAKOAnrik miljö i ny tappning

Vägg i vägg med Vassa Eggen på Östermalm i Stockholm finner man Stockholm Krogbolags senaste tillskott, restaurang TAKO. Den brokiga källarlokalen på Birger Jarlsgatan 29 har en lång historia av nattliv, där flera klubbar lockat festhungriga skaror genom tiderna. Ett arv från företrädarna, som höjdskillnader och dunkla skrymslen, används nu för att skapa en känsla av mystiska gränder som gömmer oförglömliga upplevelser för de som hittar dit. Från den avskalade entrén leds gästerna vidare ner för en trappa till en underjordisk värld ombonad i djupa juveltoner.

TAKO

”När man får möjligheten att rita igenom ett koncept ner till minsta detalj blir det automatiskt starka upplevelser.”

TAKOMystik och elegans

Restaurangen huserar 180 sittande gäster och erbjuder plats för upp till 300 personer. Utformade som smycken i restaurangen, lyser en sushibar, ett öppet grillkök och en stor dryckesbar upp. De smala stigarna navigerar gästerna genom olika rum och låter dem hitta till subtilt avskärmade vrår med delvis skymda siktlinjer. En scenisk ljussättning och varierande sittgrupper förstärker känslan av ett gatulandskap. Detta kantas av detaljer i naturmaterial som sten, trä och betong med fokus på hantverk. Innertaket är täckt i koppar för att bidra till en varm atmosfär som samtidigt blir förhöjd ytterligare av textilier och läder i jordig kulörskala. I rummets hjärta, ett tempel inramat av en bronsfärgad metall, uppenbarar sig en abstrakt fiskdamm. Det finns visserligen en helhet i form och material, men det är i kombination med en medveten inkonsekvens som skapar nyfikenhet och upptäckarglädje hos gästen.

Tillsammans går man långt

Projektet är ett led i en lång relation mellan Stockholm Krogbolag och Tengbom. TAKO är det femte krogkonceptet vi gör åt samma kund.

”När man får möjligheten att rita igenom ett koncept ner till minsta detalj blir det automatiskt starka upplevelser. Vårt samarbete med Stockholm Krogbolag har blivit stärkt genom åren och tilliten oss emellan gör att vi kan driva inredningskoncepten till sin spets”, säger Filip Svensson, som drivit projektet tillsammans med inredningsarkitekterna Ninna Helena Söderström och Josef Zetterman på Tengbom.

TAKO

”Restaurangen bjuder på en humoristisk twist och överraskningar, men utan avkall på fingertoppskänslan för kvalitet.”

Med glimten i ögat

Restaurangens grafiska identitet är framtagen av Studio Oscar Liedgren. Även det en samarbetspartner som vi delar en lång och framgångsrik historia med.

En specialritad matta med fiskdammotiv utgör lokalens centrala punkt.

”När man jobbar med samma uppdragsgivare och brief är det alltid roligt att se hur de olika tolkningarna speglar varandra, men det blir ännu mer intressant när de kan bära varandra. Det föder andra typer av kreativa gnistor, som det har gjort i det här projektet. Sedan fogar vi ihop resultatet som perfekta pusseblitar” – säger Oscar Liedgren.

Genom att ha kontroll över designprocessen och utveckla en nära dialog med kunden och snickarna har vi kunnat lägga omsorg på minsta detalj. Med sin utsökta karaktär blir TAKO ytterligare ett storslaget mästerverk i Kristofer Sandströms och Christian Olssons krogportfolio. Dessutom ett spännande tillskott på Stockholms restaurangscen.

”TAKO är lite som din eleganta men livliga vän med glimten i ögat. Vi vill bjuda in till en social atmosfär med härliga upplevelser där vi skapar vår egen kultur tillsammans. Restaurangen bjuder på en humoristisk twist och överraskningar, men utan avkall på fingertoppskänslan för kvalitet”, säger Kristofer Sandström, grundare av Stockholm Krogbolag.

 

 

Kontaktperson

Kristina Jonasson

Studiochef Inredning
+46 708 23 14 33

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Filip Svensson Inredningsarkitekt
Josef Zetterman Arkitekt SIR/MSA
Magnus Lindgren Inredningsarkitekt
Ninna Helena Söderström Arkitekt MSA
Per Vestergaard Inredningsarkitekt
Sandra Wall Inredningsarkitekt MSA