Kroatorpet i Huskvarna

Uppdaterad kaffepärla
Inredning
Byggnadsvård & Restaurering, Restaurang
Uppdragsgivare:
Uppdragsår: 2020-2021
Priser: Diplom för god byggnadsvård Jönköpings stadsbyggnadspris
Byggherre och samarbetspartners: Huskvarna Hembygdsförening & Pålssons Bygg
Fotograf: Jansin & Hammarling

Halvvägs på E4:an mellan Stockholm och Malmö hittar du klassiska fikastoppet Kroatorpet med anor från 1700-talet. I en modig satsning av Huskvarna hembygdsförening uppdaterade vi byggnaden med en ny restaurangdel, förbättrad arbetsmiljö för personalen och flöde för gästerna.

Kroatorpet i Huskvarna Kroatorpet i Huskvarna

Kroatorpet är ursprungligen från 1700-talet. I samband med motorvägsbygget på 1960-talet fick det flytta några hundra meter från sin tidigare plats och blev då kaffestuga för passerande resenärer och lokala Huskvarnabor. Numera hyser det Landhs konditori som bjuder såväl bilburna och busslaster som Huskvarnabor på mat och fika.

– Det var dags för en uppgradering, berättar Anna Larsson som arbetar som arkitekt på Tengbom i Jönköping. Samtidigt som vi har varit noga med att behålla de ursprungliga byggnaderna så har vi förbättrat arbetsmiljön för personalen och flödet för gästerna. Dessutom fungerar tillbyggnaden med de nya glasväggarna både som en barriär mot motorvägen och en öppning mot det vackraste Huskvarna har, utsikten över Vättern.

Nya matsalen bjuder på utsikt – fri från motorvägsbuller

Eftersom man velat bevara de två äldre huvudbyggnaderna så har den största förändringen skett mellan dem. Här finns nu en helt ny restaurangdel med en transparent matsal som tar vara på utsikten och skyddar mot buller. Även kafégästerna utomhus blir avskärmade från motorvägsbullret av den nya sektionen, vilket har gjort det möjligt att arrangera fler evenemang under den varma årstiden.

Kroatorpet i Huskvarna

– Vi har arbetat med trä inomhus för att behålla den ombonade och varma miljön med vitlaserade träribbor, paneler och limträbalkar, säger Håkan Albeman, arkitekt på Tengbom i Jönköping. Även ytterfasaderna på de äldre husen är synliga som innerväggar. Och trots de stora glaspartierna har vi även kunnat skapa god ljudmiljö.

Lokala samarbeten

Flera lokala företag har varit delaktiga i förändringen. Bland annat kommer möblerna från Karl Andersson och söners möbelfabrik, som ligger bara några minuters promenad från Kroatorpet.

– Den nya matsalsbyggnaden har skapat en miljö som ger en helt annan ekonomi åt verksamheten, säger Anna. Det var en modig satsning av hembygdsföreningen och nu kan vi locka många fler besökare hit. Många är passerande resenärer men vi har också lyckats förbättra en viktig mötesplats för oss Huskvarnabor.

Kroatorpet prisat för byggnadsvård

Utformningen av den nya delen går hand i hand med de äldre byggnaderna. Visserligen är det en tydligt modern tillbyggnad men sadeltaket och den klassiska småländska träkonstruktionen med sina fina proportioner lyfter fram de äldre byggnaderna och smälter in i den rika kulturmiljön.

Ombyggnaden av Kroatorpet blev 2022 belönad med Jönköpings stadsbyggnadspris i kategorin ”God byggnadsvård”.

Kroatorpet i Huskvarna Kroatorpet i Huskvarna

Kontaktperson

Anna Larsson

Uppdragsansvarig Arkitekt
+46 36 777 91 90

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Anna Larsson Uppdragsansvarig Arkitekt
Edwin Krantz Handläggande Ingenjör
Jakob Ideskog Handläggande Ingenjör
Håkan Albeman Medverkande Arkitekt