Restaurang Hilma

En dekadent välkomnande upplevelse
Inredning
Restaurang
Uppdragsgivare:
Plats: Torsgatan, Stockholm
Uppdragsår: 2016
Fotograf: Morgan Norman
Priser: Vinnare av German Design Award 2019. Nominerat till Frame Awards: Bar of the Year 2018 och The Andrew Martin Designer of the Year Award 2018.
Samarbetspartners: Konstnärer: Jacob Erixson, Emil & Chris Deepwood tattoo; Projektledning: Nima Aase, Turner & Townsend; Entreprenör: Konrad Lewko, Manor House

Hur får man en restaurang att kännas banbrytande dekadent, och varm och välkomnande på samma gång? Ett besök på Hilma i Stockholm ger svaret.

Hilma

Här visar sig Tengboms inredningsstudio från sin mest innovativa sida – samtidigt som omsorgen om beställaren och besökaren syns i varje liten detalj.

– Det är en helhetsupplevelse. Vi har arbetat med många lager, mycket detaljer och kontrasterande material och konstverk. Den här restaurangen är en fantastisk berg-och-dalbana. Här finns både det som är vackert och fult, nyskapande och annorlunda, berättar Nadia Tolstoy, inredningsarkitekt Tengbom, som fungerat som creative director för uppdraget.

Restaurang Hilma på Generator Restaurang Hilma på Generator

Kvarterskrog med edge

Kunden Generator Hostel, med en portfolio full av designdrivna vandrarhem i trendiga städer, har gjort sig känd för att inte backa för maxade inredningar. Det var också därifrån dekadens och fetischism-briefen kom. Men hur gör man en ”dekadent inredning”? Och hur kombinerar man det med det andra tydliga önskemålet. Nämligen att Hilma ska vara en varm och mysig kvarterskrog där alla ska känna sig välkomna?

Hilma

Lösningen blev att zooma ut lite. Titta på konst- och modevärlden för att se hur de har tagit sig an subkulturer. Självklart skulle inredningen även cirkla kring en modern Hilma av Klint-figur som skapar originella tatueringar med ockulta inslag, skakar läkande drinkar och är grym i DJ-båset. För att balansera detta och få in en känsla av konstnärens lysande färgbehandling kombineras oväntade detaljer med varma inbjudande tyger och pudriga färger.

Hilma

Spännande balans

Restaurangen är indelad i tydliga zoner och väldigt mycket av inredningen är specialritad för att anpassas till briefen och lokalen .

– När kunden kommer till oss med en vision av en miljö som verkligen sticker ut så går det inte att bara använda färdiga lösningar. Det säger Sara Persson, handläggande inredningsarkitekt. Hon har ritat allt från sängar för de som vill äta liggande, stänkmålade soffor med stigbyglar, provocerande ljusarmaturer, till en bur som också fungerar som vip-rum och Instagram-vänliga repinstallationer.

Hilma

På Hilma finns också en fungerande tatueringssalong som var en viktig del i konceptet. Och inte att förglömma: snygga vintageflipperspel och flerfärgade golv. Det finns också en rejäl bardisk på klassiskt vis och lugnare sittplatser för de som har kommit för matupplevelsen.

Det karaktäristiska för Hilma blir blandningen av action och lugn. Något som också kan sägas om området restaurangen ligger i, ett hörn av huvudstaden där inte så mycket händer. Än.

– På sommaren kommer det att finnas en uteservering och det blir helt nytt på den här sträckan. Torsgatan håller samtidigt på att stadsplaneras om. Gatan ska bli en gå- och cykelgata och området kommer att förändras mycket, säger Katya Högberg. Hon är arkitekt på Tengbom och har varit uppdragsansvarig.

Restaurang Hilma på Generator Restaurang Hilma på Generator

– Generator brukar ofta välja centrala locations som är lite ”oväntade”. Det ska bli spännande att se kraften som blir när ett nytt hippt ställe, som satsar stenhårt, omskapar en liten del av Stockholm. Det blir ringar på vattnet i hela kvarteret. Och den här gången hjälper vi till, avslutar Nadia Tolstoy.

Kontaktperson

Nadia Tolstoy

Gestaltningsledare
+46 851 81 94 56

Teamet bakom projektet

Namn Roll
Katya Högberg Arkitekt
Martin Rangfast Affärsutvecklare
Nadia Tolstoy Inredningsarkitekt
Sara Persson Handläggande inredningsarkitekt